Пресните храни - със специален етикет

Ще има стандарт за традиционните български консерви
5
Пресните храни - със специален етикет
Снимка: архив, БулФото

Специално обозначаване върху етикетите на пресните храни, превозвани не повече от 150 км до магазина, обмисля Министерството на земеделието и храните.

Освен това ще се създават и нови стандарти - за традиционните български консерви, които да продължат тези на хляба, млечните и месните продукти, съобщи пред журналисти днес земеделският министър Димитър Греков, цитиран от БТА.

Още по темата
Проф. Греков и представители на браншовите организации подписаха днес в НДК "Коледен пакт", който е част от кампанията "Коледата безопасна". Документът е споразумение между МЗХ, Агенцията по безопасност на храните, Министерството на икономиката и енергетиката, Комисията за защита на потребителите, браншови и потребителски организации, производители и търговци на стоки и медии.

Целта на пакта е да се гарантира защитата на здравето на потребителите през цялата година, както и да се повиши информираността и контролът върху качеството на предлаганите стоки.

Греков призова да се купуват с предимство българските храни, защото са по-качествени от вносните. Той съобщи, че проверката на мобилните групи по граничните ни пунктове ще започне през януари следващата година. В тези групи ще участват представители на БАБХ, НАП и митниците и те ще гарантират, че в страната няма да влизат некачествени стоки.

Изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов увери, че инициативата 24/30 на агенцията за проверки на храните по коледните и новогодишни празници няма да е кампанийна и ще продължи през цялата година.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов каза, че скоро ще заработи и мобилно приложение, което ще проверява валидността на баркодовете на стоките.

Още следващата седмица ще бъде внесено предложение до Министерския съвет за създаване на Държавна агенция по земите, която ще се занимава с комасацията. Агенцията ще изкупува земя и приоритетно ще я предлага на български граждани, а след това на чужденци, обясни министър Греков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Дотегна ми да слушам празни приказки.Г-н Министър, кога на щандовете за месо ще има информация какъв е произходът му?Как да купя примерно българско свинско месо, когато няма обозначение, че е от животни, отгледани у нас?Как да позная произхода на боба, лещата, ориза, захарта, солта, да не изброявам продуктите, когато на опаковката пише "Пакетирано от...", естествено българска фирма, но не пише произхода на продукта?Защо ни правите на ***? Нищо няма да подобрите, ама то си го знаете де.
4
0
 
7
 
! Отговори
ДА ,БЕ.....ХА,ХА,ХАА преди 10 години
....ВНОСНИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАВАМЕ ПО КРАСИВИТЕ ЩАЙГИ И КАШОНИ --БЪЛГАРСКИТЕ ПО КАЛТА И МРЪСОТИЯТА ПО ТЯХ!!!"ВСИЧКАТА МАРА ВТАСАЛА....САМО ЕТИКЕТИТЕ Й ЕКСИК."......ха,хах,ахаххххааааааааа
3
1
 
2
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 10 години
Те и сега имат цени ,които са показателни. Но трябва да има етикети и за това дали са Български ,за да ги избягваме.Защото единствената им заслуга е ,че са пресни ,ад ама и почти отровни.
2
0
 
5
 
! Отговори
ало преди 10 години
тия хора имат ли представа какво се продава в магазините ? Във Варна и в областта хляба е като тесто Явно се прави икономия на енергия необходима за изпи4ането. Ние сами си пе4ем хляб -пове4е от година . За салами -подобия на луканки и др --да не говорим. Върнаха ни 100 г назад и не само това правителство---вси4ките -от 1989 г насам
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Традиционни български консерви: 30% картофено нишесте, 50% царевично, останалото сорбати, карбонати и малко прокиснал зарзават (е що пък да го хвърлят)