Сотир Цацаров: Няма политически натиск, а хулиганство

"Културното аташе на Франция не е провокирало Сидеров"
Обновена: 9 яну 2014 16:25 | 9 яну 2014 10:49, Камелия Цветанова
139
Сотир Цацаров: Няма политически натиск, а хулиганство
Снимка: Булфото, архив

Няма данни за провокация или предизвикателство от страна на културното аташе на Франция. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след скандала с лидера на „Атака“ Волен Сидеров в понеделник вечерта, при който националистът първо нападна словесно френския дипломат, а след това се стигна и до физически сблъсък с двама души, един от които полицай.

Вчера Цацаров внесе искане в деловодството на парламента за сваляне на имунитета на Сидеров. Самият лидер на „Атака“ пък видя зад това политическа поръчка.

Още по темата
"Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск, се е объркал", отсече днес обаче главният прокурор.

„За мен има хулигански действия и за тези хулигански действия се полага наказателна отговорност. Какъв политически натиск? Политически натиск по отношение на поведението му на аерогарата, политически натиск по отношение на поведение към униформен полицай?”, коментира още той.

Цацаров беше категоричен, че при нанесен удар на полицай и съобщение от прокуратурата във Варна, той е бил длъжен да нареди незабавно разследване.

По думите на Цацаров показанията за случилото се не са само на един полицай.

„Поведението на народния представител се е „разразило” не толкова на борда на самолета, защото в  Наказателния кодекс има и едно престъпление, наречено чисто условно „въздушно хулиганство”, ние не сме го обвинили в него, ние го обвиняваме в „сухоземно”, добави Цацаров.

На място е имало три групи полицейски служители – „Гранична полиция”, ОДМВР – Варна и служители на службата за сигурност на аерогара „Варна”.

„Според данните всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление, не са получили същото отношение”, добави Сотир Цацаров.

Според него „не може да размахваш една карта и да твърдиш, че всеки, който е в униформа, е длъжен едва ли не да те обслужва“.

„Депутатът е гражданин като всеки от нас. Аз съм главен прокурор, но съм гражданин. Народният представител е гражданин като всички нас, който трябва да се отнася с минимум две, условно казано, стъпала по-голямо уважение към униформения полицай. А униформеният полицай е бил безкрайно коректен. Ние защитаваме тук държавността”, добави Цацаров.

Той не пожела да коментира какво трябва да направи председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Сотир Цацаров разясни, че ако има разрешение за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и така отпаднат пречките да продължи работата на прокуратурата, ще бъде разпитан френският дипломат, бордният персонал, както и депутатите, пътували със Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На думи добре. Да видим дали ще се стигне и до дела.Или ще се спазят отколешните БГ традиции - всяко чудо за три дни и ако искаш да забатачиш една работа, създай й парламентарна комисия...
68
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цаца ров,дребна риба,от която нищо не зависи,а се опитва да ни внуши,че има независима прокуратура.Всички знаем,че Волен вече не е необходим на управляващите и затова се опитват да се отърват от него.И понеже той знае много техни мръсни тайни,сега ще го изкарат луд,а може и да го елиминират съвсем.Сега управляващите мълчат защото се чудят как най-безболезнено (за тях самите) да се отърват от него.
67
10
 
19
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
СИКТИРОФ Е ИМАЛ ЛОШО ДЕТСТВО, ЯВНО Е БИЛ БИТ ЧЕСТО И БЕЗ СМИСЪЛ, ИЗРАСНАЛ Е В БИТОВО ЗЛЕ ОРГАНИЗИРАНО СЕМЕЙСТВО С РОДИТЕЛИ БЕЗ ЕЛЕМЕНТАРНА КУЛТУРА - ОТ КЪДЕТО И ТОЗИ СИЛНО РАЗВИТ КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ И ЯВНИ ПРОБЛЕМИ НА СЕКСУАЛНА ПОЧВА(ВЕРОЯТНО Е ХОМОСЕКСУАЛЕН, НО НЕГОВАТА СРЕДАТА НЕ МУ ПОЗВОЛЯВА(МЕНТАЛНО) ДА ГО ЗАЯВИ И ОТ ТАМ ТОВА НЕПРЕКЪСНАТО ВЪТРЕШНО ПРОТИВОРЕЧИЕ КОЕТО СЕ ИЗРАЗЯВА В ПЕРМАНЕНТНА АГРЕСИЯ И ОМРАЗА КЪМ ДРУГИТЕ КОЙТО СА "НОРМАЛНИ". ОБЩО ВЗЕТО НЕ МУ Е ЛЕСНО И ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО ЗЛЕ
66
8
 
23
 
! Отговори
Без снизхождение преди 10 години
Обвинението е длъжно да включи и акта на застрашаване сигурността на пътниците и екипажа на самолета по време на полет. Хулиганският скандал, провокиран от Сидеров и компания е започнал още във въздуха. За да бъде заплашвана и премествана от екипажа френска дипломатка ?
65
22
 
13
 
! Отговори
varg преди 10 години
Цацаров що се продаде на еврейте бе ?
64
8
 
26
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Няма как да му свалят имунитета, той е пудела на ДПС и ги е заобичал още от както стана лидер на "Атака". От тогава ДПС му беше най-големият "враг"(приятел), благодарение на който го финансираше, а в последствие станаха и коалиционни партньори на местно и парламентарно ниво.
63
8
 
16
 
! Отговори
ЛЯВ преди 10 години
Г-н Гл. Прокурор, да не сте яли нещо развалено та сега прогледнахте? Ситуацията с полицая пред (зад) парламента различна ли беше? Или просто не бяхте получили прозрение (инструкция?
62
1
 
14
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До НФБПрав сте колега, но както казват турците - интереса клати феса. В съдебната система много добре знаят какво са правили всички депутати от прехода. И как няма да знаят, то в едно СРС преди изборите един бивш министър си го каза - началника си избра главен прокурор. Стана ясно пред цялата нация, че столичния прокурор е човек на политическо лице с огромна власт. Гнила съдебна система, какво повече да очакваме? Не сме народ, а *** и *** народ - слаба държава като завършек от мен.
61
0
 
22
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Дон Кольокакво мислиш приятелю , дали в икономическа полиция или както и да се нарича днес там няма никаква информация за далавери на министри за сметки те им в офшорни зони за това кой какво е получил срещу приватизирането на България...всички ние знаем и няма какво да се мълчи по въпросабеден политик няма..влезнаха бедни но днес са милионери защото продадоха икономическите интереси на България дадоха на неизгодни концесии златни находища..електропреносната мрежа..и виновни няма....
60
2
 
28
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
Г-н Главен прокурор,ако един политик, министър, кмет, директор..получи имот далеч под пазарната стойност или под формата на подарък...дали пък за сметка на това не се ползва с политически чадър този бизнесмен, дали не е участвал в заменка в някой търг спечелен по втория начин...няма какво да се лъжем знаем как влезнаха определени личности в политиката и как те изглеждат днес...е затуй сме по-бедни от Хърватия...Словения..имаме крадци а не държавници, не че и там не се краде но се мисли за дър
59
5
 
15
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
До НФБНапълно съм съгласен с вас колега. Управляващата коалиция няма волята и желанието да остави Сидеров на съдебната система, а тази сутрин депутат от Коалиция за България обяви, че е редно законодателната власт, част от която е Сидеров, да се занимава със случая, а не прокуратурата. Това е явен знак, че липсва разделението между властите в държавата, което значи, че няма демокрация. Това се допълва и от изявленията на Сидеров, с които дава акъл на прокуратурата и им казва какво да правят.
58
2
 
16
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
До 64 : И аз това се чуда ...помляха пред камерите момчето дори като беше обезвреден ....а ревнаха до луната че сидеров се сдърпал с някой си ...........
57
29
 
16
 
! Отговори
Дрън, дрън... преди 10 години
Сидеров бил удари полицай! И кво от тва?И Вежди Рашидов преди време удари полицай насред центъра на София и нищо не му се случи. Дори и стана министър на ГЕРБ но никой не протестираше срещу назначаването на един бияч на полицаи за министър! Що ли тъй?Ами щото Вежди Рашидов е човек на Бойко Борисов и прави добри постъпки, като бие непослушните полицаи, а пък Волен Содеров е против Бойко Борисов и прави престъпление като бие полицай. Но Сидеров поне не е станал министър, след като наби полицая
56
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От БСП и ДПС няма да гласуват "за" сваляне на имунитета на Волен Сидеров, защото от него зависи дали ще имат кворум и мнозинство :).
55
4
 
7
 
! Отговори
Джалат преди 10 години
Ееееееееех шопаря бряя, дайте ножа да го боднем зад ухото
54
1
 
38
 
! Отговори
Питанко преди 10 години
А депутатите по телевизията, които биха пред всички Енимехмедов?
53
2
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Дон Кольодали БСП/ДПС имат топки за да свалят имунитета на болен...хубаво е да му се свали имунитета но въпроса е после какво...и дон цецо е със свален имунитет но какво...реално и дон боко трябва да е без имунитет и станишеф ..и доган...въобще цялата политическа класа участвала в грабежа на България трябва да се вкара в затвора а имуществото да им се конфискува!какво мислите за лицата масларова..р.овчаров..р. петков...
52
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И този не е по-добър от пияницата комуниста Велчев. Чака да стане скандал с чужд дипломат, за да се задейства. Досега колко сигнали му изпратиха, той не се мръдна да поиска имунитета на Сидеров. Зает с политически поръчки, а правото- кучетата го яли.
51
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има поне два проблема които не се обсъждат от масмедиите:1. Сидеров съвсем професионално прокле масмедиите. Професионално защото има религиозно обу1ение. Какво чака Православната Църква та не реагира! Това грях ли е. Утежняващо обстоятелство ли е че е извършено от специално обучен2. С какви пари летяха депутатите на Атака с билети ПЪРВА класа за нерегламентиран митинг. Пак ли с парите от държавната субсидия, т.е. аз и ти читателю сме ги платили против волята си
50
0
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Анонименсъгласен съм с теб че всичките ни министри и депутати са получили имоти далеч под пазарната им стойност като подаръци от приятели бизнесмени но за жалост никой не прави такъв подарък на баба пена от горно нанадолнище а прокурорите не виждат в това престъпление...дали се раздават имоти хей така за черните лъжливи и крадливи очички на депутати и министри..директори..кметове..съдии.