Президентът засега мълчи за доклада на ЕК

Чака да види дали управляващите ще си прехвърлят топката
Обновена: 21 яну 2014 17:18 | 21 яну 2014 16:25, Камелия Цветанова
49
Президентът засега мълчи за доклада на ЕК
Президентът на Естония Тоомас Хендрик Илвес се срещна с Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

„За съжаление, днес политиците, слагам и себе си в тази категория, в България произвеждат нестабилност, липсва стабилно парламентарно мнозинство, правителството и парламентът в своята ежедневна работа зависят от партия с ултранационалистически антипазарни възгледи". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с естонския си колега Тоомас Илвес участва в Осмата годишна среща на бизнеса с правителството на тема "Как България да тръгне в правилната посока", предаде БТА.

Според него този политически риск продължава и през настоящата година и се отразява върху инвестициите и икономиката.

"За съжаление, проблемът е в това, че днес в България отклоняваме дебата от по-важните неща, включително и чрез националисти, които негласно подкрепят управляващите, същевременно обаче гласно обвиняват европейските компании, а не руските, че са колонизатори", каза той.

Плевнелиев каза в отговор на въпрос, че на този етап ще се въздържи от коментар по доклада на ЕК. Отново искам да се фокусирам върху подхода - дали днес правителството ще излезе с честна и открита позиция, включително и в парламента, и какво ще е отношението им по казаното от ЕК - дали ще търсим някой, който е отговорен, отново "прехвърляйки си топката", или ще си кажем, че ЕК е партньор на България, като добър приятел и добронамерен партньор тя е честна да ни покаже проблемите, а ние трябва да бъдем още по-отговорни и честни да направим качествен дебат за това по посочените от ЕК проблеми как ще постигнем прогрес, каза той.

Искрено се надявам, че ще имаме правилния подход, а не политическите боричкания, отново подхвърлянето на доклада като удобно средство да посочим някой друг. Ще запазя правото си, след като видя накъде тръгват дебатите и посоката, да си кажа и тежката дума, добави президентът.

По време на съвместните си изявления с естонския си колега държавният глава подчерта, че България търси подкрепата и се учи от опита на Естония за въвеждане на електронното правителство и управление.

По думите му въвеждането на електронно правителство е стратегически важно за България и заяви, че е необходимо правителството да се обърне към този приоритет и да осигури съответното финансиране.

Българският президент отбеляза, че постигнатото в Естония е на световно ниво, а страната е спечелила доверието на чуждестранните инвеститори и международните пазари благодарение на своята политика на прозрачност и ефективни институции.

Плевнелиев припомни оказаната експертна помощ от балтийската страна в електронното управление с направената от естонски експерти оценка на ситуацията у нас в тази област.

Росен Плевнелиев припомни, че за първи път по време на служебния кабинет беше изготвен национален интегриран план за въвеждане на електронното правителство, но коментира, че този план в момента седи в някое заключено чекмедже.

"Ние много често си казваме в България, че не сме толкова богати, защото не сме достатъчно ефективни и не надграждаме по националните приоритети, а на всеки четири години ги променяме. Нека този път да докажем с действията си, че електронното правителство, което е пожелано от всички български граждани, на база на националноинтегрирания план, може да намери своята реализация в скорошен период от време", апелира държавният глава.

Още за разговора между Плевнелиев и Тоомас Илвес, вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС България уби доверието на европейските си партньори, констатира новият доклад на Еврокомисията за България, който ще бъде огласен официално утре.a predi da bude ubite bese teeejko naraneno ot CV-to na Budkata, Tuhlenite apartemanti na Cecurasa, pesenta na Vazelin Marinov i loita na madam dio Fat-osa Fedoskaia
38
0
 
0
 
! Отговори
ПАРТИЗАНИН преди 10 години
ДПС и АТАКА = ПОБЕДАААА
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като вече открито си признават, че са провалени като политици, като морал, като личности защо не се оттеглят и да не пречат на България? Какво трябва да стане в тази държава, за да погребем апатията и отчаянието? Трябва да взимаме пример от Украйна. Така се извоюва свободата и отстояват правата.
36
1
 
6
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
А, това си е ГЕРБЕРЧЕ - хем *АНО, хем ЗАСМЯНО.
35
2
 
6
 
! Отговори
бореца преди 10 години
Като чета коментарите просто няма какво да се каже!То бива некомпетентност ама чак толкова!Знаете ли доклада от ЕС не е кой знай колко важен за България и то без това ние сме си на дъното и няма никаква надежда това да се промени!Причините са много но най-важната че ние доказахме че въобще нямаме никаква представа как и какво да правим!Това което бръщолевят нашите политици обикновено са празни думи но и ЕС се доказа като напълно импотетна и слаба организация!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже ГОСПОДИ всеки народ си заслужава управляващите. Чета и чета коментарите и се чудя защо все още стоя в България. Как може да няма поне един един смислен коментар относно статията.Само помия, помия. Вярна е синтенцията на Сенека "*** народ слаба държава."
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Президентът засега мълчи за доклада на ЕК.Со кретце, со благо.
32
2
 
3
 
! Отговори
lari преди 10 години
i po dobre da mal4ii za6toto toziato si otvori ustata mu pada reitunga
31
7
 
18
 
! Отговори
kapo преди 10 години
Кво да каже, като всички негативни неща обхващат периода да шефа му - Боко Тиквата? А малкото положителни - отслабения неправомерен натиск в/у съдебната система, прекратяване на "даренията" на МВР - са направени от сегашното правителство?
30
11
 
19
 
! Отговори
unicorn875 преди 10 години
Офшорналиев мълчи защото чака някой отгоре да му даде нови наставление. Като ги получи ще видите как ще се активизира.
29
4
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Вильо Офшарналиев,В цивилизования свят "Обществения минимум" е Необлагам - който за България е 562 лева!Пълно скудоумие или свръх-либерализъм е да се облагат по-малки доходи, защото трябва да се компенсират с... данъци...!?!?!- Свръх-либерална вакханалия е да има "таван" за осигуровкте- Свръх-либералната диващина е да НЕ се облагат доходите от доходоносна СОБСТВЕНОСТ на физическите лица...!!! Защото:- Така най-богатите плащат (процентно) най-малко..., а нали плоския беше за всички и за всички доходи!?!И естествено хората бягат, от тази диващина!.
28
8
 
14
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Вильо Офшорналиев,Преди 9 месеца - Американо-комисаря в ЕС, КриСТАЛИНКА, каза: "- Трябва ни спешно заем от минимум 5 милиарда евро. За целта 41-рото народно събрание трябва да гласува правомощия на служебния кабинет, за да не рухне финансово страната!- ЗА ДА НЕ РУХНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НУЖНИ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - МИНИМУМ ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!ИЛИ - ЗА ДА ПОЧНАТ ДА РАСТАТ ДОХОДИТЕ - МИНИМУМ 15 МИЛИАРДА, А ЗА 4г. НЕЗАКОННО СА ИЗНЕСЕНИ ОТКРАДНАТИТЕ ОТ ГЕРБ 35 МИЛИАРДА!- ГАРАНТИРАНО ГЕРБ!!!..
27
7
 
7
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
"Да бе, да..., ама едва ли...Всеки ден рота Талибани пробиват Държавната ни граница...- С ТЯХ ТАЛИБАНИТЕ УСПЕШНО ПРОБИЛИ ГРАНИЧНАТА НИ ЗАЩИТА ДОСТИГНАТХА ЕДНА ДИВИЗИЯ ОТ 10 000 души...(Върховния главнокомандващ, Лъжльо Офшорналиев, само констатира пробива на Националната ни сигурност)- ДА ВИДИМ ЗА КОЛКО ВРЕМЕ В ПРОБИВА ЩЕ ВЛЕЗЕ ЦЯЛ ТАЛИБАНСКИ КОРПУС...(30 000 талибана... и какво ще предприеме Лъжльо Офшорналиев).
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9999Президента има представителни функции,а не управленски.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е ли раничко да се изказва? Едва ли го прочел, а едва ли от неговия екип са готови с точа, което трябва да се кажа. Направило ми впечатление, че изказванията на президента винаги са по-късни и аха да каже нещо и бързо, бързо се оказва, че всъщност нищо не казал.
24
5
 
12
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Какво общо има президентът с ЕК ? И там ли ще се прави на компетентен..? Писна ми вече от неговото абсурдно поведение и оценки на обстановката .
23
5
 
15
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
За първи път виждам президент да иска да му правят ревизия и на всичкото отгоре да казва за кои периоди това да стане?! Това едва ли може да се види в други държави. Щом ще е така, по-добре да не му правят никаква ревизия и направо да го оставят да си върти офшорките както си иска.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pumache i na teb li amerikanchetata ti pechatoha biulitinite v Kostinbrod
21
6
 
21
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Плевнелиев като цяло е едно голямо недоразумение, което поставя под съмнение въобще целесъобразността на съществуването на президентската институция. Може би било по-добре преди да произведе поредния гаф да се консултира с юридически грамотните си съветници. Истината е, че Роско иска да се възползва от тази проверка и да си вдигне рейтинга, да покаже, че сам той я е пожелал, а не е обект на разследване, колко смело!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Набеденият за творец редовно забавлява публиката с политическите си проблясъци, обагрени с емоции, присъщи повече на жените, отколкото на мъже, претендиращи за излишък от тестостерон