Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?

Вигенин не вижда защо е необходима истерия, Борисов иска оставка на МС
Обновена: 13 фев 2014 14:02 | 13 фев 2014 12:29, Веселина Йорданова
143
Спогодбата с КНДР - от 2010-а или още от 1970-а?
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Спогодбата със Северна Корея е стандартна, не виждам защо е необходима истерия. Така външният министър Кристиан Вигенин отговори на исканията на ГЕРБ за оставка на кабинета заради вчерашното решение на МС да си сътрудничим с КНДР в областта на науката, образованието и културата.

Страната ни има дипломатически отношения със Северна Корея, както и с почти всички страни-членки на ЕС, коментира министърът пред Нова телевизия.

Вигенин допълни, че на 1 октомври 2010 г. тогавашният външен министър Николай Младенов внася в Министерския съвет проект за решение, с което предлага такава програма да бъде одобрена и подписана. На 20 октомври 2010 г. тя е подписана и е изтекла през декември 2013 г.

Министърът обясни, че това са 3-годишни програми, които се възобновяват. „Дейностите на тази спогодба,  която е рамкова, са доста ограничени. В миналото са се изчерпвали с участия в кино фестивали“, уточни Вигенин.

Външният министър коментира, че едва ли българските медии има какво да научат от севернокорейските, но ние бихме били полезни на тях в това отношение.„Няма как държавата да принуди частни медии да си сътрудничат с някого, ако той не иска. Това е рамка, която дава възможност да бъде използвана”, коментира още той.

Вигенин добави, че в момента България се подготвят да поеме ротационното председателство на Европейския съюз в Пхенян, тъй като една част от страните-членки нямат дипломатически представителства там и ротацията върви по-бързо.

„Ние самите, за разлика от правителството на ГЕРБ, което е побързало да я поднови преди изтичането на 3-годишния период, внимателно преценихме ситуацията политически. За радост, напрежението между двете Кореи намаля вчера, когато беше взето решението за утвърждаването на текста”, заключи външният министър.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче смята, че „за пореден път министър Вигенин се опита да оправдае с мънкане скандалното решение на управляващите“.

След като вчера коментира решението на кабинета във Facebook, днес експремиерът отново отговаря задочно на управляващите в социалната мрежа. Борисов посочва, че споразумението със Северна Корея датира още от 1970 година.

„Но му напомням (на Кристиан Вигенин – бел. ред.), че и Башар Асад е бил на посещение в България, но след като се обърна срещу своя народ, беше обявен за диктатор и всички демократично мислещи лидери по света се разграничиха от неговата политика, а в това време Станишев изпрати депутат от БСП в Сирия на посещение”, коментира Борисов.

Според него същото се случва и сега. „Правителството преподписва споразумения със страна, където през последните две години настанаха чудовищни събития, които потресоха цялата демократична общественост – само преди няколко дни новият държавен ръководител Ким Чен Ун екзекутира цялото семейство на чичо си, ликвидира брата на баща си, уби бившата си годеница и изпрати роднините й в трудов лагер“, отново напомни лидерът на ГЕРБ.

По думите му това е страната, която миналата година обяви, че възнамерява да произвежда повече плутоний за ядрено оръжие. „Всички тези факти, гарнирани със снимката на Орешраски с Янукович, която първо беше разпространена от международни медии, са изключително лоши сигнали за страната ни. Правителството е в тотална изолация и незабавно трябва да си отиде“, отново поиска оставката на кабинета Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До qwer Турция и друг път е скимтяла за ОМО и за дето признахме геноцида над арменците - и със скимтенето си е останала...
27
4
 
7
 
! Отговори
Men:До qwer преди 10 години
A ima li oshte takiva kato teb, koito zabravyat , che choveka na Erdogan v BG e BB?
26
5
 
10
 
! Отговори
кк преди 10 години
До Владимир, 10: Владко, ако ще четем историята, нека да я четем, а не да сричаме. Никой по никакъв начин не може да оправдае това, което се случи няколко години след 09.09.1944 г. Но нека да видим Българската Буржоазия какво правеше: В колко войни участва българия от 1878 до 1944 г? Резултат - стотици хиляди жертви; загубено нац. богатство за млрд. лв; загубена над 1/3 от територията на страната... Нека спрем гражданската война в България и да погледнем напред. От 1923 г сме се хванали гуша з
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бокачо, за бСП - знаем, ама ти като такъв радетел за антикомунизъм - защо прати Ники-то да подпише и той такова споразумение през 2010та бе....
24
13
 
12
 
! Отговори
BorisovTroll преди 10 години
Ей, ***, крадци и престъпници ви плащат не ви ли е срам? Дайте шанс на правителството да закопае животните от ГРОБ!!!
23
9
 
7
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Рimр С защо да не разменяме ние имаме развити отношения със Кндр . България е изградила множество обекти. Там имаше хил български специалисти . Има спогодба и от 1988г между НР България и КНДР за икономически отношения. Какво направи Сдс като Филип Димитров разби отношенията ни с страните от Третия свят. България ще спечели в Северна Корея милиарди.
22
3
 
15
 
! Отговори
qwer преди 10 години
"Турският консул с ултиматум за Илинден: Незабавно оттеглете декларацията!" - ето до къде ни докара тззи власт от антибългари и античовеци. Скоро от Турция ще започнат да нареждат какво трябва да прави Бг парламентът. Има ли още червени сурикати на които *** кратуни да не могат да разберат накъде ги водят тези за които са си дали вотът, има ли още овце които да не забелязват, че сеното им е на привършване ? Комундури, вие не сте българи, вие дори не сте човеци бе, вие сте животни, ясно !
21
10
 
24
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Това правителство е сбирщина от *** :(((( Сега пък със КНДР щели да ми се сближават.Такъв Х*й не сме яли от 9 септемрви 1944 :( Пенсионери, *** и невежи ***, както и вие не гласуващи хора - мизерията ви е гарантирата. А за това, че обрекохте България на изчезване и норланите хора да търсят път на запад, дано страдате много, гадове мръсни.
20
3
 
16
 
! Отговори
Zidarov преди 10 години
А с талибаните от кога е спогодбата?
19
15
 
12
 
! Отговори
морски преди 10 години
А диктаторът Борисов унищожи цял един народ обричайки го на глад и мизерия!!!!!!!!
18
5
 
11
 
! Отговори
е, "браво" преди 10 години
Ким изби цялото семейство на чичо си, включително децатаНа масова екзекуция са подложени всички членове на семейството на Чан Сон Тек
17
7
 
10
 
! Отговори
0 преди 10 години
Бойко,Бойко пак сгафи.Абе чети бе човек,чети и се образовай,стига си гафил.Готов си без да наеш за какво става дума да оплюваш-ставаш за резил!!!!!Много лъжи и лицемерие в тая твоя партия,а за неграмотност да не говорим,с лопата да я ринеш.Цецки,ирландски овчарки,Лилянчета ,горанчовци и т.н. и т.н.
16
4
 
18
 
! Отговори
Радио Никарагуа преди 10 години
Не разбрахте ли, че България е европейската С. Корея!
15
6
 
13
 
! Отговори
vot42 преди 10 години
Слушах една депутатка от БСП,което беше в състава на парламентарната делегация,посетила Северна Корея.Тя говореше с възторг за това, което беше видяла в тази страна!!! В същото време в Северна Корея беше екзекутиран чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун.Оказва се,че е избито и цялото му семейство,включително и малките деца!!! За сетен път се убеждавам,че нашите управляващи нямат морал!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Саудитска Арабия има публични екзекуции с камъни Не съм чул Българея да е скъсала дипломатическите си отношения с тая зловеща държава
13
7
 
9
 
! Отговори
езичник преди 10 години
ето лъсна цру в българия. ние ще сме троянският кон на сащ в корея. мръсни предатели. дянков отиде в украйна и тя пламна. сега на ред е северна корея щото на някой му пречи факта че хората си живеят живота и без химериканците.
12
5
 
12
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
До до Владимирпознах от първия път , *** си ТИ !!! няма комунист и той да не е *** ..отва е противоприродно комунист да не е *** !! на вас вие задалжение да сте *** мой човек ...нормален човек никога неможе да убие човек от собствения си народ, нормален човек никога не би направил геноцид срещу собствения си народ , нормален човек никога не пи подарил огромна част от държавата си на друга понеже ВОЖДА СТАЛИН така е казал ! на тези хора им се вика *** !!
11
3
 
17
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Каква наука и какво образование ще разменяме ,ако не беше трагично щеше да е смешно!
10
7
 
22
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
Доказани факти с който комунистите са известни в България и света: 1. Кървъв преврат и избиването на 10ки хиляди невинни Български граждани2. Народния съд - виновен за смърта на най-малко 60.000 невинни Българи 3. Тоталното унищожение на интелигенцията в България4. Тотална промяна на доказаната Българска история5. Абсолютен геноцид срещу собствения си народ (над 150.000 избити невинни Българи)6. Подаряването на Македония на Тито и геноцид! Листа може да продалжи поне с още 100 точки!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето страни от ЕС, които имат дипломатически отношения с КНДР, имат такива спогодби. Истерията е от страна на "европейците" в България, които не знаят този простичък факт за съюза, който уж подкрепят. :) Впрочем преди няколко дни Румъния направи страхотна изложба на историческото си наследство там.