Още не сме равни с другите европейските народи

Плевнелиев: Не сме изградили своята чиста и свята република
Обновена: 20 фев 2014 07:28 | 19 фев 2014 19:45, Камелия Цветанова
122

Снимка: БТА

Още не сме равни с другите европейски народи и още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на церемонията, с която тази вечер в София се отбелязват 141 години от обесването на Апостола.

По традиция тази церемония се провежда на паметника на Левски и на нея освен политици и обществените присъстват и много граждани.

Още по темата

„Всяка година на тази дата скланяме глава, за да почетем великото дело, за да си припомним думите и завета на Апостола на свободата. Левски е непреходен идеал, ориентир и коректив за всеки от нас и за нацията като цяло. Онзи, който „в епохата на безкуражието имаше куража да тръгне между народа, за да му проповядва „правда и свобода“, както написа неговият другар и биограф Стоян Заимов“, каза държавният глава.
 
„141 години след мъченическата смърт на Васил Левски колцина от нас си дават ясна сметка, че и днес трябва да защитаваме неговото дело, да съхраним и предадем на следващите поколения неговия идеал и завет за България.
 
Днес е нашият ред. Свободата и достойнството на България зависят от нас, гражданите, от усилията ни по демократичен път да защитаваме правата си, да се борим за по-добър и справедлив живот и да изграждаме демокрация от европейски тип“, настоя той.

 „Апостола ни учи, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. „Никому не се надявайте, - говореше той. - Ако ние не сме способни сами да се освободим, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода…“ Левски, Ботев и плеядата български патриоти и възрожденци изковаха нашия национален идеал, който ни обединява и днес, като вградиха в основите на свободната българска държава заръката да намерим достойното си място в семейството на европейските народи и „за чиста и свята република“.
 
Това е нашият национален идеал и посока и няма да се уморя да повтарям, че българските граждани, независимо от вяра, религиозна и етническа принадлежност, са способни и достойни да осъществят идеала на Левски. Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които той ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие. Още не сме равни с другите европейски народи и все още не сме изградили своята чиста и свята република. Имаме още много работа за вършене. Нека никой не поставя под съмнение зададената от Апостола цел и посока и нека напред ни водят безсмъртните му думи: „Аз съм посветил себе си на Отечеството... да му служа до смърт и да работя по народната воля”, заяви още в словото си държавният глава.


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Хо-хо-хо преди 7 години
Чиии голяма -утка е тоз.Да де: женски полов орган, по културному
86
0
 
0
 
! Отговори
Атакист преди 7 години
Офшорко на конци, к,во речи за чиста и свята република че нещо не те разбрах?
85
4
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 7 години
Ще станем равни с другите народи,когато се появи Българският Пиночет и такива,като Вас гн Плевнелиев са разпънати на кръст или набити на кол до пътя да ви се радват хората.Друг начин няма.Вие и всички след 1989г.превърнахте България в бананова република с вносни банани.Докарахте до просешка тояга 4млн Българи а говорите за свята република апостола се е обърнал в гроба.
84
0
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
ВЗЕТА НА КОНЦЕСИЯ ЗЛАТНА МИНА ОТ ЗАПАДНА КОМПАНИЯ А ЗАЩО НЕДАВА ЗАПАДНИ ЗАПЛАТИ НА РАБОТНИЦИТЕ СЛЕД КАТО ТОЛКОВА ГОВОРЯТ ЗА БОРБА С МИЗЕРИЯТА В ТРЕТИЯ СВЯТ..СЪЩОТО Е В БЪЛГАРИЯ...АФРИКА...Ю АМЕРИКА..АЗИЯСТИГА ДЕМАГОГИЯ
83
0
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 7 години
Днес Международният валутен фонд (МВФ) предупреди отново за рисковете пред глобалния растеж заради турбуленцията на развиващите се пазари. Фондът подчерта, че някои от държавите трябва да предприемат структурни реформи и да затегнат паричната политика.КОГА АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ СПРАТ ДА ПЕЧАТАТ ХАРТИЙКИ И ДА ОБЯСНЯВАТ НА СВЕТА ЧЕ ТЕЗИ ХАРТИЙКИ СА ЦЕННИСТИГА ДЕМАГОГИЯАМЕРИКАНЦИ И ЗАПАДНЯЦИ КАТО СА ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕНИ ЗА БЕДНОСТТА В СВЕТА , КАТО РАЗКРИВАТ ФИЛИАЛИ НА ФИРМИ ДА ДАВАТ И ЗАПАДНИ ЗАПЛАТИ
82
4
 
5
 
! Отговори
фен преди 7 години
По *** президент от тоя не сме имали.Както знаем нашата мила родина е пълна с невероятни таланти.
81
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Не сме били равни на другите европейски народи?!?! Не че сме някакви перфектни или поне голяма работа, ама собственият "президент" да каже подобно нещо е направо пълна тъпопростотия! Тоя май няма реч в която да не се е наакал. Така е с три мозъчни клетки. Една за смятане на офшорни парички, втора, за да яде и трета, за да не се блъска в касата на вратата като минава! По- позорен политик не сме имали от времето на... май не сме имали друг такъв. ПРЕЗИДЕНТ?!?! "Народе???" Е последното от Левски.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да не сме равни дори ги превъзхождаме по бентлита яхти и мис силиконки! Е това е да ни управлява социална партия! За някои светлото комунистическо бъдеще е настояще!
79
0
 
4
 
! Отговори
льжата преди 7 години
О,Майко моя.Родино ,мила.Защо ,тьй жално,тьй милно,плачеш?
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОЯ ЖАЛЪК ПЛЪХ ЩЕ ГОВОРИ НАЗИДАТЕЛНО.ТОЯ ИЗПЕЧЕН МОШЕНИК И КРАДЕЦ.НИЩОЖЕН ***.ЧЕТЕ ОТ НЯКАКВО ЛИСТЧЕ С ПИСКЛИВИЯ СИ ПЛЪХСКИ ГЛАСЕЦ.***.
77
2
 
2
 
! Отговори
9667 преди 7 години
До Анонимен 83Значи и дядовците ти преди столетия са били главорези, и ти днеска си главорез! Сега разбираш ли защо не сте, не сте били и никога няма да сте равни нито с юропейците, нито с азиатците. Равенството ви може да е само с танзанийските канибали!
76
0
 
0
 
! Отговори
Тръба преди 7 години
41 е написал същото преди мен. Извинявам се! Прочетох коментарите след като писах.
75
0
 
7
 
! Отговори
Тръба преди 7 години
Качественият оратор никога не чете. Пет изречения, се учат наизуст за минути.Отделно поводът на мероприятието, предразполага да се говори със сърцето, а не нещо заучено и редактирано сто пъти.
74
0
 
2
 
! Отговори
Всекиму своето преди 7 години
Фразата е често използвана от българския революционер Васил Левски: Но и ние търсим случай да разкъсаме робските вериги, да изгоним далече от земята си турските кеседжии, да подигнем и изградим храма на първата свобода и да дадем всекиму своето[2]
73
3
 
5
 
! Отговори
Strict преди 7 години
До до 78Прав си! Шопите не са българи. Те са потомци на тюркското племе печенеги.
72
1
 
10
 
! Отговори
Strict преди 7 години
"Още не сме равни с другите европейските народи"Защо така г-н президент! Някои индивиди от територията наречена България,така се нагушиха, че европейските народи само може да им завиждат.
71
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много българи са равни по ум и образование на европейските народи, че и ги превъзхождат, но дали българските политици са равни по защита на националните интереси с европейските си колеги?
70
1
 
2
 
! Отговори
do 80 преди 7 години
ei jid mrasen kvo delish pak horata na sofia i provincia
69
7
 
4
 
! Отговори
до 78 преди 7 години
предателите не са българи,а шопи Левски за туй е съден в софия щото там е имало по него време най-малко българщина
68
5
 
4
 
! Отговори
Такива като Плевню преди 7 години
Офшорколиев даже са ги задминали западноевропейците