Повишение на заплатите – само чрез икономически ръст

Мартин Димитров: Няма държава в ЕС, която е забогатяла с декрети
Обновена: 5 мар 2014 09:13 | 5 мар 2014 09:13,
192
Повишение на заплатите – само чрез икономически ръст
Снимка: архив, Dnes.bg

„Няма държава в Европейския съюз (ЕС), която да е забогатяла с декрети”, коментира в ефира на „Нова телевизия” Мартин Димитров от Реформаторския блок. Този коментар беше направен по повод предложението на „Атака” за минимална работна заплата в размер на 700 евро.

Димитров посочи, че единственият начин за повишаването на заплатите е ръстът на икономиката. „Ако ставаше със закони, нямаше да се нарича икономика, а администрация”, допълни още той и посочи, че в момента у нас средната заплата е 850 лева, което е най-ниската в ЕС.

За него в основата на развитието на икономиката е малкият и средният бизнес.

Още по темата
Тласък на икономиката може да даде и приватизацията на фондовата борса, но тя трябва да се случва по „правилния начин и с правилните купувачи”, допълни Димитров.

Според зам.-председателя на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов , който също участваше в дискусията, 700-те евро са избрани без обосновка. В законопроекта на „Атака” е записано, че минималната заплата у нас трябва да бъде средноевропейската минимална работна заплата. „Такава величина в Евростат не съществува”, заяви Манолов.

Според данните на европейския статистически институт минималните работни заплати в отделните страни от ЕС варират от 174 евро в България, което е най-ниското ниво, до 1 921 евро в Люксембург, което е най-високото ниво.

Манолов допълни още, че минимална работна заплата 700 евро ще накара повечето фирми у нас да минат веднага в сивия сектор. Мартин Димитров пък предупреди, че ако се приеме предложението, то ще предизвика сериозен ръст на безработицата, защото всяко работно място, за което не могат да бъдат платени близо 1 400 лева заплата, ще бъде закрито.

Двамата експерти допълниха още, че няма финансова обосновка на предложението на „Атака”. За тях твърденията, че средства могат да дойдат от отнемането на златни концесии или чрез намаляване на печалбите на фирмите, са несъстоятелни.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Побеснял преди 10 години
Какъв икономически ръст бе хора,като е така защо ония *** депутати си вдигнаха в пъти заплатите,за да им им е добре на тях ,а вие още си спорете тук,нищо няма да промениете освен да се карате и озлобявате един към друг
146
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 10 години
До истинатаИ да, щом живееш в България, в 17:00 с взимат деца от градина. Независимо с коя част на света работиш. Представяш ли си, има хора дето утре може да не работят, ако не им се работи ;). А истината, истината е, че вашето поколение е ужасно неподготвено за живота след 1990. Свикнали някой да дава работа, да взимаш там заплатката, да не го мислиш много, и изведнъж хвърлени в джунглата - ами да, не ви е лесно. "Не можем", нали така :)?
145
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 10 години
До истинатаСмешнико с обработена по комунистически чутура, първо, къде съм казал, че съм "бизнесмен". Ти твърдеше, че в България било невъзможно да се прави бизнес и трябва да се работи на заплата, аз твърдя обратното - че работа има, пари има, стига да не си мрънкало и мързеливец. Че може да работиш в България, и няма как полицаи, мутри, полицити, или който и да е да ти пречи. Че ограниченията са само в главата ти.
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крадците-бизнесмени пак ни тикат в блатото на мизериятаАми 1000% печалба се постига само с изкуствено поддрържане на евтина работна ръкаЕдинствената ''лява''партия у нас е АтакаДругото е *** на чорбаджиите
143
2
 
1
 
! Отговори
Един преди 10 години
До истинатаЧовече, зле си. Зле! Бил работил с хора от EU, дълги часове анализи, OMG! Аз работя 15 години с клиенти и контрагенти от цял свят - жълти, черни, каквито се сетиш. Е, и? Какво от това? Ако ще мерим кой какво е работил, определено съм видял повече от тебе. Живял съм и в Щатите, знам две и двеста. Жалко, че нищо не си разбрал от "работата си" с "хора от EU". ***, свикнал големия завод да му дава заплатата, а той да философства колко бил видял. Нищо не си видял, да знаеш, рептил.
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Няма държава в ЕС, която е забогатяла с декрети".., а има ли държава, която изобщо да е забогатяла в този *** съюз?!
141
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен --в едно електроразпределително дружество току що обявиха че няма да плащат извънреден труд ,ако се работи след края на работното време.Познайте кое е дружеството.Там часовата ставка е около 5 лева --без оглед на атмосферните условия.400 човека монтьори и 1000 администрация.Това е по лошо от социализъм
140
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 10 години
До истинатаИ последно: Твоето състояние, приятелю, в психологията се нарича "заучена безпомощност". Лошото е, че тази безпомощност я предавате и на поколението си, и се създават едни млади хора, които също седят и чакат някой друг да ги оправи, защото видиш ли "това не може да стане". Такива като тебе много сериозно трябва да си променят мисленето.
139
1
 
0
 
! Отговори
Един преди 10 години
До истинатаПредставяш ли си, мога да седя пред компютъра, и да имам клиенти от Индия, Япония, Австралия, и къде ли не. Мога да търгувам със стока от Щатите то България и обратно. Мога дори да имам бизнес в Щатите, без да съм стъпвал там. Представяш ли си? Мога вечер да се виждам с приятелите си, а в работата си никой да не може да ме пипне. Твоят "поглед върху нещата", приятелю, не ти дава предимство, а всъщност те е превърнал в рептил.
138
1
 
0
 
! Отговори
Един преди 10 години
До истинатаОлеле, човече, напълно разбирам защо си толкова зле, а и що са ти такива "претенциите". Като 22 години си бил в сферата на държавните служби, мога да ти кажа че си сериозно психически и морално увреден. Това обяснява и мисленето ти. Писна ми от нещастници, които само обясняват какво "не можело, нямало как, невъзможно било". Точно заради такива като тебе България е на този хал. За сведение, на 36 години съм, и със сигурност съм видял много повече от света от тебе.
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственото което трябва да се направи за да се повишат заплатите е ПОЧАСОВОТО ЗАПЛАЩАНЕ ! Знаеш колко време си работил, знаеш колко получаваш на час и толкоз. Няма такива -- ама моля ти се остани след работно време пък ние ще те компенсираме някак ! Оставаш - получаваш пари,събота на работа - бецален дубъл бате ! ТОВА Е !!!
136
1
 
5
 
! Отговори
Ниа Маркова преди 10 години
България е много по-богата държава от колкото всички ние мислим. Щом толкова време ни крадат и има още за крадене,смятайте. Тогава защо ние взимаме най-ниските заплати в ЕС? За какво ни е този ЕС,щом живеем като клошари? Предложенията на Волен са реални,стига да се спре с ограбването на държавата ни.
135
0
 
4
 
! Отговори
До 168 преди 10 години
В момента обясняват как нек е пред фалит и трябва да покриват загубите от лошото управление и скъпата енергия на енергийните шейхове в следващите 20г., където 1МВ струва 680 лева, а от 3 и 4 блок енергията ще бъде 20-30лева. От тези престъпници, които погазиха националните интереси страда народа. Парите са парите са тук, но трябват смели политици, които да застанат срещу интересите на група хора и държави, които ни ограбват.
134
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплатите са екстра за толкова мързелив народ, не ги барайте
133
1
 
7
 
! Отговори
Това ми хареса преди 10 години
Господата виновни за унищожаване на българската индустрия говорят за ръст. Разпродадоха на близки и познати, на тези които им плащаха под масите заводите, които 90 или 91г. бяха оценени на 100 милиарда долара. После затвориха 1 и 2-ри блок на АЕЦ, които можеха да работят още минимум 10 г. и печалба от 4-5 милиарда. 3 и 4 блок имат ресурс за 35 години с евтината енергия и 10-ки милярди печалба, които ще подкрепят българската индустрия.Парите са тук, но кой ги управлява? ПРЕСТЪПНИЦИ и ПРОДАЖНИЦИ!!
132
1
 
3
 
! Отговори
Един преди 10 години
Още един пример да дам, със собствената ми сестра, която в момента е студент. Хванала се с някакъв момък от морско градче миналото лято, направила един смотан сайт на WP, една фейсбук страница, говорила с 5-6 хазяи в града там, и сега продава квартири от миналото лято насам. Не изкарала кой знае какво първата година, ама ей сега ми се хвали че вече имала три-четири предплатени почивки. Не е много, но така се започва. Мрънкачите - сори, големите комунистически заводи затвориха, оправяйте се.
131
1
 
1
 
! Отговори
Един преди 10 години
До истинатаСпорът може да приключи само с "Не бях прав" от твоя страна. 1500лв. за човек без образование си е приличен доход, даже и за някои страни на запад. Човекът си накупил машини за няколко хиляди, работи си. Съмнявам се, че всичко му е изрядно, но със сигурност си внася някакви осигуровки. Ако му потръгне, ще вземе някой да му помага. В крайна сметка, истината е че работа няма и парите са малко само за мързеливците и мрънкачите.
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютно верно е че заплащането на труда изкуствено се държи ниско-защото добре платеният народ е аполитичен, а от това политиците ни ги втриса.Затова и позволяват даже задължават чуждите фирми да плащат минимума тоест колкото да има за сметки и евентуално за ядене.Що за гадини.А профсъюзните "лидери"бързат да пригласят на работодателите *** мръсни.Няма ли кой да направи българската" СОЛИДАРНОСТ" Икономическият ръст зависи само от работодателите и от нищо друго.
129
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Един:Наълно си прав, дори имам приятел в българия който всъщност работи на вън, онлайн и си докарва много добри пари. Лошото за мене е цялата обстановка която толерира ненаказауемост и нужда да не се набиваш на очи защото ще си го отнесеш. Същия този приятел има главоболия с топлофикация, не иска кола заради застрахователни рекети и КАТаджии и се разправя с данъчните всяка година. Списъка е много дълъг но хората приемат това за нормално и това автоматично спира всяка надежда за развитие.
128
0
 
2
 
! Отговори
@ мисля си преди 10 години
Е, и? На първо време не се оплаквам по форумите, че ми е ниска заплатата и не очаквам някой да ме "оправи". Какво се купува с пари е отделно - примерно хубаво жилище, добра храна и медицинска помощ. Важното е, че не ме е яд на никого, уважавам хората, които честно и със собствен труд си изкарват прехраната, и когато някой има повече от мен, това само ме радва и амбицира. Колко съм умен - достатъчно за да мога да пиша правилно на няколко езика и за да мога да се справям сам успешно.