За националните интереси съм готов и пеша да отида до Брюксел!

Стойнев твърд: Позицията ни за "Южен поток" няма да се промени
Обновена: 13 мар 2014 10:38 | 13 мар 2014 10:38, Веселина Йорданова
87
За националните интереси съм готов и пеша да отида до Брюксел!
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БТА

Позицията на България за изграждането на проекта „Южен поток” е твърда и няма да се промени, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев пред БНТ.

Той отрече публикациите, според които строежът на газопровода е замразен заради споровете между Европейския съюз и Русия за Украйна. Въпреки че преговорите за газопровода бяха отложени, българските експерти продължават работата по проекта.

Още по темата
"Въпреки кризата, която има в момента на техническо и експертно ниво, работата по проекта "Южен поток" продължава", увери Стойнев, според когото може да имаме забавяне, но на „политическо ниво“.

Министърът уточни в какво се състои работата на техническо ниво -  трябва да има подробен устройствен план, технически проект, процедура за избор на изпълнител. По думите му обаче това е трябвало да се случи през последните три години и половина, а „нищо не е направено”.

Според него е недостойно около проекта да има политически спекулации във вътрешен план, защото „Южен поток“ е необходим на България.

“Говори се, че едва ли не сме дали мандат на Европейската комисия и това било грешка, само че този мандат бе даден не само от България, а от всички държави. Дадохме мандат на Европейската комисия, защото искаме този проект първо да се реализира, второ, да получи всички разрешителни целият проект, а не да се действа на парче”, коментира министърът.

Според него лошото е, че политици като Бойко Борисов и Георги Първанов използват този проект за свои политически цели. “За Бойко Борисов това е ясно, той никога не е защитавал националните интереси, защото той като министър-председател ясно заяви, че гласува така, както му каже госпожа Меркел”, каза още Стойнев.

На въпрос, чувства ли се „обикновен пощальон“, както го нарече лидерът на ГЕРБ, министърът отговори, че няма да влиза „в терминологията“ на Борисов.

„Ясно е, че за него е много по-важно да има махленско определение на събитията, отколкото да се задълбочи в тях. За националните интереси съм готов и пеша да отида до Брюксел, важното е този проект да се осъществи“, каза Стойнев.

По думите му, ако спрат доставките на газ заради кризата в Украйна, имаме мазут и природен газ от Гърция, но не може вечно да ги ползваме, всичко зависи от нуждите на икономиката.

Той подчерта, че последствия може да има за цяла Европа и затова правителството работи по посока диверсификация в икономически план. Министърът уточни, че в момента се нагнетява природен газ в Чирен, но не се черпи газ от хранилището, за да се подсигурим при евентуална криза.

Има опасност от загуба на руски туристи, което може да се отрази на икономиката на България, отбеляза още Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев, дръж фронта! Ти си заобиколен от предатели и дупедавци, но народът ще ги прати по дяволите! Смърт на фашизма!
69
1
 
1
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Не мисля, че парите, които ще вземат пенсионерите за Великден са предизборно пазаруване, както смятат тиквунчетата!!! Предизборно е това гласуване: строежи точка бе ге/survey_list.php?w=42 Защото, кой ще повярва в убийствената преднина на ГЕРБ!? Хайде да бъдем реалисти и да гласуваме по съвест! За да ни светне червената лампа, най- после!!!
68
0
 
1
 
! Отговори
пълзешком до брюксел преди 10 години
Тежко ни и горко драги сънародници с тия от третия пол в брюксел да ни определят съдбата .
67
0
 
2
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
Да за националните интереси и аз съм готов пеша до Бюксел да ходя.Кога тръгваме?
66
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименТоя се изказва не само в разрез с общата позиция на ЕС, ами и в разрез с позицията на НЕГОВИЯ СОБСТВЕН колега - външния министър на България?! Егати правителството! Единия вика: санкции, другия вика - не, ние си продължаваме по старо му! Тоя още ли не е разбрал, че Южен поток НЕ може да продължи при сегашните условия! Докато ЕС не договори нови условия - НЯМА за какво да харчим пари! Най-много да си изкараме и глоба от ЕС за неговите глупости!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работата по южен поток се свежда до "усвояване" на едни пари.
64
6
 
4
 
! Отговори
Русия=изход за БГ преди 10 години
2 млд Евро платени вноски за ЕС ,Затворени реактори,Унищожено земеделие ,убито производство,образование,наука ,Натовски бази и убити наши войници ,Фашистки вериги и банки залели бедният народ с помия Ето това ви е Дмократиният ЕС .Евразия -Изхода за досега с Русия щяхте да имате 5 пъти по висок стандарт ,3 пъти по евтин бензин и газ и икономика в пъти по развита от умишлено съсипаната от запада .М/у впрочем честито за 1 млн по малко руснаци по Черноморието Западните послушници сте неспасяеми
63
2
 
1
 
! Отговори
чочо преди 10 години
Важността на "Южен поток" виждаме и в момента в потенциалната опасност да спрат газовите доставки от Украйна. За нас и за цяла Европа този проект предлага алтернативно трасе. И за нас е изключително важно да не се получава кризата от 2009 година.
62
0
 
2
 
! Отговори
отговарям преди 10 години
Северен поток" свързва директно Русия с Германия, а "Южен поток" минава през четири от най-бедните страни на ЕС, както и през Сърбия.
61
3
 
7
 
! Отговори
иво преди 10 години
продажник долен. червен ***. ти си само за ***. продажни червени ***.водите България към пропаста.
60
1
 
1
 
! Отговори
питам преди 10 години
защо "Южен поток" се третира дискриминационно спрямо "Северен поток"?
59
5
 
3
 
! Отговори
1111 преди 10 години
Само кръгли *** биха замразили "Южен поток", както и другите енергиини проекти. Американците по цял свят войни водят за такива тръби.
58
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Европа спира проекта ,ама ние си бачкаме по него ,щото сме пичове.
57
7
 
4
 
! Отговори
аман преди 10 години
Еех, мекерета продажни,газовата криза , предизвикана от същата тази Украйна която жалите сега, беше през 2009 г. Сега сме 2014-та. Ако пет години не си бяхте въртяли гъзовете като *** и не бяхте разигравали руснаците, сега Южен поток щеше да е готов, и щяхме да си въртим синджирчето. Аман от продажници
56
0
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Ако ходи както пелтечи, няма да успее да стигне никога!
55
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 10 години
ходи пьрво на логопет че няма да те разберат в Брюксел
54
0
 
4
 
! Отговори
pileto преди 10 години
Боже, боже дай ми сила да не мразя българите
53
0
 
5
 
! Отговори
pileto преди 10 години
гледа не интересите на народа а на джобаоще ботев го е казалне ми останаха нерви събирам пари да стана емигрант
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заглавието да се промени:За ПАРТИЙНИТЕ интереси съм готов и пеша да отида до Брюксел!Само че, Стойнев, защо най-добре на отидеш на Май@@а си...може пак пеша.
51
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще те носи някой, на гърба си, до Брюксел. Вие, комунистите, пеша не ходите.