Калин Георгиев: Не съм отменял операцията в Лясковец през 2012 г.

Той изказа съболезнования към близките на загиналия полицай
Обновена: 15 мар 2014 15:42 | 15 мар 2014 15:42, Петя Славова
36
Калин Георгиев: Не съм отменял операцията в Лясковец през 2012 г.
Снимка: Булфото

Главният секретар на МВР при управлението на ГЕРБ Калин Георгиев отрече да е отменял полицейска спецоперация в Лясковец през 2012 г.

Това стана ясно от официална негова позиция, прочетена в предаването „Животът и други неща” .

В становището, Георгиев отказва да прави оценка "на хора, които носят отговорност, така както я е носил и той” и изказва съболезнования на близките на загиналия полицай Емил Шарков.

Както Dnes.bg писа от прокуратурата съобщиха, че още през 2012 г. във Велико Търново е отправено искане за задължително настаняване в лечебно заведение на Петко Савов. Мотивите са постъпилите множество жалби от негови съседи.

На 15 март 2012 г. е била планирана специализирана операция с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма и Института по психология на МВР за задържането му, но поради разпореждане на главния секретар на МВР акцията не е била реализирана.

Още по темата

В същото време в Плевен Цветан Цветанов още веднъж обясни, че професионалната подготовка за провеждането на операцията в Лясковец е била изключително слаба.

Един загинал полицай, трима - ранени, което означава сериозен дефицит в организационен план, посочи той. Според него е било "абсолютно неуместно използването в този час по този начин на специализирания отряд за борба с тероризма - това е висше непрофесионално - некомпетентност". Според Цветанов операцията може и да е нарушила Закона , ако е започната преди 6.00 часа. 

Той бе категоричен, че главният секретар на МВР на момента трябва да си подаде оставката, защото той е човекът, който е разпоредил операцията, пише БТА. А това, което носи като политическа отговорност вицепремиерът Йовчев е, че успя да уволни истинските професионалисти в системата на МВР, заяви още бившиятвътрешен министър.

Той изрази убеденост, че сегашното професионално и политическо ръководство имало много провали, затова винаги обвинявало предишното ръководство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
15
 
! Отговори
Исак преди 10 години
Некадърници!Един дядка изби отряда СОБТ .....
8
3
 
14
 
! Отговори
?!? преди 10 години
"Днес спецполицаи обезвредиха мъж, който е заплашвал, че ще стреля по деца с пушка" Това звучи много добре за пред медиите, но май нещата се объркват а резултата става трагичен. За това нека да се понесе отговорност от ХОРАТА КОЙТО ИСКАХА ДА НАПРАВЯТ ТАЗИ" PR АКЦИЯ".
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,че Йовчев знае че Петоко от Лясковец е опасен и нее добре психически ,да прати полицай да му викат под прозореца --- Петко ,предай се !комшийте са ги чули към 5,30ч да да викат под прозореца на въоръжения мъж .Това е излагация .ами почина още един млад българин.дали Йовчев изпитва сега малко срам?
6
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Главният секретар на МВР при управлението на ГЕРБ Калин Георгиев отрече да е отменял полицейска спецоперация в Лясковец през 2012 г."А защо оръжията му не са били отнети тогава?
5
17
 
15
 
! Отговори
жалко преди 10 години
За този глав. секретар,ще се молим. Скромен,кадърен и интелигентен.
4
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докарали от София барети-антитерористи за да задържат наи-обикновен човечец, който пишел жалби до институциите. Това е просто ЖАЛКО! Утре може да съм и аз и ти и вие. Трябва да изметем тази *** милиционерска. И аз да бях на мястото на Петко и аз щях да се отбранявам. Даже и бомби щях да им хвърля на тез кокошкари. По цял ден смучат парите на държавата и после казват че били 'спецове по антитероризъм'! ПФУ!
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спец частите ни станаха за смях срещу един обикновен отчаян готвач!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това направо бие на некадърност и направо на глупост. Да ти съсипят 4 човека.
1
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП като дойде на власт каза че ще се справи с монополите и олигарсите ,но какво стана --те забъркаха още по -голяма каша ,монополите и олигарсите продължават да смучат кръвта на българина ,защо тогава БСП да продължава да управлява ?,защо да продължава това правителство да взима заплата и да ядат и пият сега на Боровец бесепаритевече най важния върпос е не Кой? а Защо ? да ги храним тези некадърници ?