Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ

Губим по 2 млрд. лв. месечно, ако ни спрат доставките, сметна Стойнев
171
Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ
Снимка: Булфото, архив

Кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България, призна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред Дарик радио.

По думите му страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията.

„Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев.

Ако отново бъде спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно, допълни енергийният министър. По думите му преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно.

Още по темата

„Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ”, категоричен бе Стойнев, като допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен - т.е. се извършват превантивни дейности срещу евентуално спиране на доставките.

Страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма.

Драгомир Стойнев заяви, че в момента страната ни ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.

Проектът „Южен поток” е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи, категоричен бе още енергийният министър. По думите му това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев припомни, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.

Според Драгомир Стойнев, за първи път президентът Росен Плевнелиев е демонстрирал „последователна политика” с посещението си в Катар и водените от него преговори. „Напълно реалистичен е газовият коридор Юг - Север, каза Стойнев. По думите му той не е идея на президента Плевнелиев, а на Висшеградската четворка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
do 138 преди 10 години
не си много умен.Кое е по-евтино,чешмяната вода или газираната?
105
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
До "Онуфри"Дай инфо колко струва втечненият газ? Щото тази сутрин по "Он Ер" един обясняваше, ще втечненият газ от Катар е доста по-евтин от Газпромаджийският .Е сполай.
104
0
 
3
 
! Отговори
Неволя преди 10 години
На БГ управляващите все някой друг им е виновен !Нямат и капчица воля да се борят с проблеми. То ако е лесно всеки може ! И като се предаваш толкова лесно, защо ставаш министър ?
103
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Иван преди 10 години
До ВасилевЗашото ние винаги отказваме и спираме техните проекти( под натиска на САЩ естественно).Германия плаща най малко мисля 200$ но е единственната която дава пари за газопроводи и има най много инфестиции в Русия. С две думи ПОЛАГАНИ СЕ.
102
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Дано да ги губим - сега да не ги държим?! Ние сме под еврейско робство, и всичко каквото удря по нашите окупатори ни кефи. Скоро ще дойде време да им чупиме главите с брадвички! Има непонятни за тях закони - всичко е в тяхните ръце, а в нашето нищо - и ги бият!
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега на Балканите е неспокойно, но ще дойде ден и всички балкански столици ще си подадат ръка за помощ и приятелство. Големи водачи от София, Букурещ, Белград, Атина и Анкара ще се съберат и ще разискват, водени от желание за мир и разбирателство. Казва пред сестра си още през 1948 г. Този Балкански аналог на Европейския Съюз още е мираж, но неведоми са пътищата на историята (1)Източник: vanga.eu/predictions/ това са предсказанията на Ванга което ще рече че няма да има евро съюз а щ
100
2
 
9
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Стойнев не се чуди и неправи грешките на ГЕЯ ВИГЕНИН дайта да се отърваме от Еврогеиския съюз и да се съюзяваме с Русия защото скоро ще има провинция Германия Франция Англия Италия Испания в състава на Руската империя . Европа неси все поука от Втората световна война така че и Ванга е предсказала разпането на ЕВРОШВЕСТЕРСКИЯ СЪЮЗ
99
0
 
7
 
! Отговори
:-) преди 10 години
"Ако хвърля една шепа сол /българи от рода Дуло/ в една кофа с вода /славянските племена/ ще съм най-големия наивник, ако след 1350 години търся сол във водата"Пич, научно погледнато след 1350 г вода в кофата няма да има, навярно и кофата няма да я има, а ще е останала само солта ;-)Пробвай с друг пример!
98
0
 
6
 
! Отговори
:-) преди 10 години
"Губим по 2 млрд. лв. месечно, ако ни спрат доставките, сметна Стойнев"Не го е сметнал, а ни е метнал. Печатна грешчица.Само не разбрах Украйна ли е спряла преговорите за газа или Русия? Щото с Украйна не преговаряме, нали?
97
1
 
5
 
! Отговори
bynaci преди 10 години
kolko shte smeshtni pluete rysia ,zashtitavate ykraina i nakraia vi go nabytvat ,
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 126По тази логика ти също си никой, и неможеш да казваш, аз никой ли съм или някой!Смешки :-D
95
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Този е пълен *** ! За година досега значи сме правили доста прилични милиардни приходи ??!! Къде са тези приходи ? Второ - къде е ударението ? На намалението на цената или на АКО спирането на газа - При тази външна политика на малкото и голямото гейче , нито едното ще се случи нито другото !
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
124 ti si nikoy za da kajesh koy kakuv e
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на света не съществува понятието " чист народ "!Няма чист българин, руснак, афганистанец, кореец, и какъвто там се сетиш. Всички сме със смесена кръв!Много знаем преди 5000 години какво се е случвало, че някой да твърди, че е чистокръвен.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 119Не четеш какво съм написал или не знаеш значението на " мохамедани "! Мохамедани означава, че изповядват ислям, което означава, че не се опитвам да ги покръствам, а излагам фактите! Но ти явно си неграмотен и не разбираш и дума от написаното!
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев - платен драскач на Газпром
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банките в Севастопол престанаха да дават пари от текущи банкови сметки, предаде УНИАН. Хората стоят на опашки пред банките и се надяват да изтеглят пари в брой, но получават откази.Добре дошли в комунизма,другари!Нема лабаво,ей!
89
3
 
5
 
! Отговори
Българин го каза преди 10 години
Ако ЕС се откъсне от Русия , последната ще го ,,смръкне ,,за 5 години. Сега този срок е по-дълъг- за 10 години.Това се знае и вижда на Запад и за това *** за Украйна.
88
2
 
7
 
! Отговори
Онуфри преди 10 години
Нефелни ми Стойнев, мамин недоучен блуден синко, не говори глупости, а когато става дума за газ и енергетика е най-добре да мълчиш като мумия. При най-лошия сценарий и военни действия в Черно море или не дай Боже руска сухопътна операция в Украйна от север-североизток, газ до България категорично няма да има, което означава около 45 дни работа на резерв от хранилище Чирен и после в най-добрия случай изключително скъп втечнен газ през Солун. Още веднъж ... не говори глупости.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
117 a chisti balgari dali ima ,eyy ne se sprqhte da pokrastvate horata be gaden narod ste