Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ

Губим по 2 млрд. лв. месечно, ако ни спрат доставките, сметна Стойнев
171
Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ
Снимка: Булфото, архив

Кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България, призна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред Дарик радио.

По думите му страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията.

„Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев.

Ако отново бъде спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно, допълни енергийният министър. По думите му преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно.

Още по темата

„Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ”, категоричен бе Стойнев, като допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен - т.е. се извършват превантивни дейности срещу евентуално спиране на доставките.

Страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма.

Драгомир Стойнев заяви, че в момента страната ни ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.

Проектът „Южен поток” е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи, категоричен бе още енергийният министър. По думите му това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев припомни, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.

Според Драгомир Стойнев, за първи път президентът Росен Плевнелиев е демонстрирал „последователна политика” с посещението си в Катар и водените от него преговори. „Напълно реалистичен е газовият коридор Юг - Север, каза Стойнев. По думите му той не е идея на президента Плевнелиев, а на Висшеградската четворка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цяла Русия е замръзнала от страх.*** изпраща двата самолета и двата танка т34.Чакайте ни ние идваме да защитим газта си.
45
6
 
14
 
! Отговори
психиатър преди 10 години
Тоя *** си е за психиатър, а те го направили министър!
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само спирането на АЕЦ Козлодуй и на Нефтохим ще доведе до режим на тока, спекула с цената на бензина и спиране на транспорта.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това което прави Русия сега Америка го прави цял жгивот без там да има и един американец но защитават американски интереси.Кога търсеха в Косово ,Ирак ,Афганистан ,Виетнам ,Либия..За маблко да освободят и американците от Иран и Сирия.В Крим живее 80% руско население и кй каза ,че тази държава е в тази територия-Ленин и Сталин.Къде е създадена великая Рус.Къде управлява цар Самуил ичия е тази земя.
42
0
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Никой не го е убивал, Буров се самоуби - чети повече !
41
7
 
3
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Този е зареял поглед в далечината и лъже като комсомолски секретар. 2 милиарда лева загуба месечно по 12 месеца са 24 милиарда лева само загубите. Числата май ги няма за нищо.Според Закона за бюджета 2014 г., приет от Народното събрание, заложените приходи за следващата година са 19 262 702 100 лв./19 милиарда лева/.
40
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Атанас Буров:"Който не е бил с Русия винаги е губил ! "... "Първо майката, второ родината, трето армията, българската армия, и четвърто Русия. Без Русия ние сме роби. Турция ни има зъб и ще ни изяде. Защото и петата й колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам който не обича Русия - независимо какво управление има тя, той е враг на България.
39
1
 
26
 
! Отговори
за политиците преди 10 години
"Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ "Благодарим ти, Плевенлиев. Благодаим ти, Орешарски. Че ни набихте в д**едавската политика спрямо ЕС, защитихте терористичното правителство в Украйна, не се съобразихте със Източна и Южна Украйна и със мнението на Българския народ.Сега като се вдигнат цените на всичко, зависимо от петрола пак ли ще ни кажете, че сме били мързеливи и затова нямаме пари и ще питате "бизнеса" какви професии им трябват, за да учат КАТО РОБИ децата ни?
38
4
 
11
 
! Отговори
Фар преди 10 години
До Сър ПичукНаркоман хамерински скапан.Всичко де е хамериканско е отвратно и безполезно на тая свещенна земя.Марш в дупката откъдето си изпълзял , чуервей ниеден.
37
5
 
3
 
! Отговори
Хитлер преди 10 години
Ще предложа така наречената България да се премахне и да създаден три отделни държави - Турция, *** и Простотия три държави в които всеки ще намери своето място.
36
2
 
13
 
! Отговори
В атака преди 10 години
Веднага Плевела да изпрати двата самолета в Украйна да защитим българските интереси.Може и двете гаубици да ги плашим.Айде мъж действай да те видим как си във военното дело ама с това мазно гласче май си бил в тиловак.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ е БКП-то на БСП-то.
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Gaz ima mnogo no nashte komunisti ni varzaha kum Rusiya i oturvane nqma,ina4e ima Azerski,Iranski,Turkmenski,Kazahski,otkriti sa ogromni zaleji ot gaz na kiparskite teritorialni vodi
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чернио му каза на чифутчето с редката брада дето беше отишло да иска военна помощ - нема военна помощ за вас, срещу Путин не пращаме войски, това е положението, от вас искаме и вие като българите сами да си свалите гащите, да се наведете и да си сложите вазелина и едва тогава ние УСА ще дойдем да ви оправяме както в България искаме и от вас така.
32
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това което правят руснаците в Украйна е все едно Турция да анексира югоизточна тракия която е с преобладаващо турско население но празните червени тикви не могат да го разберат!!!!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sqhte li kartofite, drugari ?
30
26
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
От всички държави на този свят най-много мразя *** русия, тази гнусна пияна, дрогирана ***. Всичко що е руско е неземен ***.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Киро кофражистатвоя господ дето му се кланя6 е аут завинаги, и ти внимавай с кофражите косе издъниш ще яде6 х.рката
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-големите дупедавци са в БГ - за всичко !И винаги залагат на грешния кон !
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Много учуден 18Така е за съжаление, и последния такъв го подписа ТИКВАТА и след това слушахме глупоститему 6 месеца как защитил (продал) националните интереси.