Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ

Губим по 2 млрд. лв. месечно, ако ни спрат доставките, сметна Стойнев
171
Украйна спира преговорите ни за поевтиняване на руския газ
Снимка: Булфото, архив

Кризата в Украйна спира преговорите ни за намаляване на цената на руския природен газ за България, призна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред Дарик радио.

По думите му страната ни е имала големи очаквания от позитивен резултат от подобни преговори, но кризата налага промени в ситуацията.

„Ние сме страна от Европейския съюз и трябва да се съобразим с това. Надявам се да не се мисли само за богатите страни, когато ЕС води преговори”, коментира Стойнев.

Ако отново бъде спрени доставките на природен газ заради украинската криза, загубите за икономиката ще бъдат 2 млрд. лева месечно, допълни енергийният министър. По думите му преките загуби ще бъдат 900 млн. лева на месец, но кумулативно за икономиката ни ще набъбнат повече от двойно.

Още по темата

„Засега нямаме никакви опасения за спирането на руския газ”, категоричен бе Стойнев, като допълни, че в момента се нагнетява и газ в Чирен - т.е. се извършват превантивни дейности срещу евентуално спиране на доставките.

Страната ни може да претърпи щети от кризата в Украйна и от гледна точка на туризма.

Драгомир Стойнев заяви, че в момента страната ни ще участва във всички изложения в Русия и Украйна за привличане на туристи, но трябва да се има предвид, че украинците ще изгубят покупателна способност заради кризата и може да преразгледат намеренията си да пътуват.

Проектът „Южен поток” е важен за икономиката ни и работата по него трябва да продължи, категоричен бе още енергийният министър. По думите му това е и позицията, около която са се обединили енергийните министри и еврокомисарят по енергетика в Брюксел. Стойнев бе категоричен, че работата на експертите по проекта не е спирала, въпреки че политическите преговори се бавят. Стойнев припомни, че освен за България проектът е много важен и за Италия, Австрия, Унгария, Словения, Хърватия, Гърция и Сърбия.

Според Драгомир Стойнев, за първи път президентът Росен Плевнелиев е демонстрирал „последователна политика” с посещението си в Катар и водените от него преговори. „Напълно реалистичен е газовият коридор Юг - Север, каза Стойнев. По думите му той не е идея на президента Плевнелиев, а на Висшеградската четворка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
niki преди 10 години
I poveche shte gubim nali iskame USA I DA SME SLUGI NA CIONISTITE
65
3
 
12
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 10 години
Започват да ни обясняват как ще бъде зле в следващите N-месеци, че и причина изтъкват - проблемите ни създава Украйна. Тогава защо ги защитаваме украинците?
64
2
 
6
 
! Отговори
виц преди 10 години
След дупедавство за про хамерекунско освобождение Плевелжожд обявява: Имам две новини едната добра другата лоша коя първо искате да чуете. Давай втората лошата та да знаем какво е най лошото, : ами няма да има газ и няма да има мамбо демек шъ сте гладни и шъ трябва да правитв разни работи отвъд биологичният ви статуд. Ами втората крекнало отчаяно пебейството стискайки се за кесийките.: Ами второто е че ще внесем л.ална и ще станем крайно леви в резба и ще осигорим такава работа на всеки оцелял.
63
4
 
20
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Очаквам не само Крим, а скоро ЦЯЛА ЕДИННА И НЕДЕЛИМА УКРАЙНА, да се влее в РФ!!! .......както винаги е било!
62
3
 
3
 
! Отговори
6666666 преди 10 години
zapada jiveshee dobre no na zaem...sega shte trqbva da vrushtat zaema i tepurva im zapochva koshmara...nali sme v EC ot 23 godini zashto ne ni pomagat..mikoi na nikoi ne pomaga a obira...plashtame 700 miliona vnoska v EC a za NATO sigyrno e dvoina...
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми е чудно как ги е сметнал тези 2 млрд на месец :)))аз лично не познавам нито едно семейство или фирма, които да ползват газ за каквото и да е, а живея и работбя в газифициран район. Цената на газта е толкова висока в България, че напрактика никой нормален човек или фирма не я използва в момента, с изключени може би на топлофикация и затова там цените са дзверски и дружеството е пред фалит
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всяко българско правителство като дойде на власт , казва че ще работи за диверсификация на енергийните доставки, а когато му изтече мандата подписва едни засекретени договори за газови доставки от Русия с десетки години напред!"Ако ставаше, Германия, Франция и цяла европа отдавна щяха да са се диверсифицирали.
59
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние и без това трябва да спрем да внасяме газ от руснаците. ДО КОГАТО НЕ ОПРАВИТЕ ВЪНШНОТЪРГОВСКОТО САЛДО СЪС ПУТИНСКИ РУС. Лично аз газ не исползвам нито моето семеиство нито искам някога да използвам БОИКОТИРАМ БАНДИТИТЕ
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тогава стартирайте южен поток по бързо
57
2
 
9
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Повече ще са след санкциите на Европа и САЩ и това е заради безумната идея на *** от БАН да направят БГ дестинация за алкохолен и секс туризъм под ръководството на БСП-ДС и да затрият всякаква друга индустрия в БГ,нека *** Костов Ви обясни защо и Ангелов му проглася относно плана РАН-ЪТ.
56
1
 
3
 
! Отговори
Оставка преди 10 години
"На кривия володаз, водораските му пречат"!***, боклотси комонеарски!
55
21
 
6
 
! Отговори
Българин Европеец преди 10 години
Всички българи искаме да живеем като американци и западно-европейци, а не като руснцаи. Затова България мрази Русия и като верен и надежден член на ЕС ще се присъедим към санкциите към Русия - първата стъпка ще бъде бойкот на руските туриси, руските туристи трябва да бъдат отрязани от българското черноморие.
54
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Губим по 2 млрд. лв. месечно, ако ни спрат доставките, сметна Стойнев_________Само финансово-икономически инвалид може да направи подобно изказване, няма как да губиш 2 млрд лева на месец, при положение че стойноста на всичката газ за година от Русия е малко над 1,2 млрд долара
53
2
 
21
 
! Отговори
az преди 10 години
Познайте коя ще е първата държава която ще претърпи икономически колапс от налагането на санкциите на Русия ... ще ви подскажа , живеем в нея ....
52
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво сте заревали за тая газ бе, на кой му пука за газта, едва 6 % от населението ползва газ за отопление и само 8 % от икономиката зависи от цената на руската газ, само некакви русофили по цел ден ни цвъкат глупости по форумите кой знае какво щяло да стане, ако се спре руската газДреме ми за руската газ
51
13
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Смерть россии
50
0
 
8
 
! Отговори
макето преди 10 години
до 62 така наречени Василев ти у ред ли си мой човек сабалето писаха че 40% са психясали чини ми се че и ти имаш нужда от помощ
49
5
 
8
 
! Отговори
истината е тази преди 10 години
Това което Америка направи с Югославия ,Чехословакия ,Кипър сега иска да се направи и в Украйна и по тсчно бившия СССР.Някой пита кога Америка е взела чужди територии то лагически е да се пита кога Русия е взела чужде територии и от кого защота за 25 г. не знам Русия да е водила война.Ако чеченците са нация да но кой ги признава за такав ,същото е с Украйна -кой я създаде тази страна е въпроса и кога.
48
1
 
12
 
! Отговори
дo N 1 преди 10 години
Надявай се! ЕК утвърди правила за изключване от ЕС. Защо ли мисля, че първи ще сме ние, въпреки чудесата от лъжи на почтените БГ правителства от 25 години. ЕС вече няма полза от БГ. Каквото искаха взеха. БГ стана пазар на *** им - унищожи се до тухла (с активното участие на нашите политици- яки БКП отроци), социалната сфера и високо развитата ни индустрия (тенденциозно плюта и купена от олигарсите, евтаназира се голяма част от населението, прокуди се другата и тук останаха само възмущаващи БГ здравната система и правителството упорити старци, младежка *** и нещо от един етнос.
47
7
 
7
 
! Отговори
Мариян преди 10 години
Айде сега Украйна ни била видите ли виновна за това, че управляващите са некадърни и не могат да договорят ниски цени. Гнусна съветска спекулация под надслов: "Ако Украйна си седеше кротко и слугуваше на Русия, всичко щеше да е прекрасно"! ОСТАВКА БЕ, ЧЕРВЕНИ ***!!!!