Декларацията за Украйна - след КСНС в понеделник

Външната комисия в НС не постигна съгласие по текста
31
Декларацията за Украйна - след КСНС в понеделник
Снимка: архив, Reuters

Депутатите от външната комисия не са постигнали съгласие по обща декларация на парламента за ситуацията в Украйна.  До момента има предложени три – на БСП, на ГЕРБ и на „Атака”, но в сряда народните представители решиха, че е най-добре да се обединят около една.

Приемането й обаче ще остане за след заседанието в понеделник на Консултативния съвет по национална сигурност, на което ще се обсъдят заплахите пред страната ни заради кризата в Украйна, стана ясно от думите на председателя на комисията Янаки Стоилов от БСП.

Според него приемането на декларацията не трябва да е нито прибързано, нито закъсняло.

След дискусията по време на Консултативния съвет по-ясно ще се откроят позициите на институциите и на политическите сили, смята той.

Още по темата
Лидерът на „Атака” Волен Сидеров обясни, че недопускането на секции срещу Русия е обединило ДПС и ГЕРБ. Според него двете партии също настояват да не се приема сега декларация, докато националистите смятат, че това трябва да стане преди понеделник.

Ако се стигне до налагането на икономически санкции от страна на ЕС спрямо Русия, едва ли компенсациите, които би получила България ще отговарят на реалните щети, призна Янаки Стоилов.

„Още не сме обсъдили въпроса под каква форма ще искаме България да получи компенсации при налагането на икономически санкции. Лично аз съм резервиран, че България ще получи ефективни компенсации”, обясни той след заседание на комисията, на което външният министър Кристиян Вигенин беше изслушан заради кризата в Украйна.

Социалистът припомни, че България е една от първите страни, които на работно ниво са поставили въпроса за приблизителните размери на щетите, които ще понесе и то е предоставено на компетентните власти в Брюксел.

„Аз имам дълбоки съмнения, че дори при желание могат да бъдат получени адекватни компенсации. Говори се за дори за финансова помощ на Украйна, но този въпрос стои и в общността, не можем да помагане на някого навън повече отколкото сме в състояние да помогнем на себе си като членове като тази организация”, коментира социалистът.

Той призна, че според него всички направени досега оценки за евентуалните щети, които бихме претърпели са значително занижени от реалните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
турчин преди 10 години
ЕС и други страни са в услуга на имперските грабежи отстрана на Америка. Каква декларация че досега бяхте против и сега разбрахте че Америка се дръпна и нашите се чудят коя посока да хванат. Независимост продажници такива. Вие поли ли носите че да се разкрачвате на всеки.
2
2
 
9
 
! Отговори
Т Живков преди 10 години
С това траене,чакане и робско мълчание! За 25 години сринахме една държава за пример!!!!!ЕС така и НЕ припозна България,като европейска страна!!!Докога ще им се бутаме????Вече заграбиха всичко !Сега ,какво ще им подарим за да ни позволят да им мием кенефите ?????Да им подарим и органите си ,АААА ?????
1
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 години
СИДЕРОВ ПРЕМИЕР!