"Галъп": Четири партии с шанс за ЕП

АБВ и реформаторите са под въпрос
10 апр 2014 18:37, Анисия Иванова
123
"Галъп": Четири партии с шанс за ЕП
Архив: Булфото

Ако днес биха се провели изборите за Европейски парламент, за ГЕРБ биха гласували 20,9%, за БСП – 20%, а ДПС по традиция остава стабилно на нива  и получава одобрение на 6,4% от запитаните. Това сочи  проучване на „Галъп интернешънъл”. Изследването е проведено между 28 март и 3 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни  граждани в цялата страна.

Сред новите формации „България без цензура” запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент, според изследването за нея биха гласували 6,3%. АБВ получава 3,5%, а Реформаторският блок отбелязва спад до 2,1% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да преминат бариерата на предстоящите евроизбори.

Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при електоралния потенциал на „Атака”. НФСБ получава 2,4%, „Атака” - 2,2% и ще им е необходима сериозна мобилизация , ако искат да имат евродепутат, сочи проучването.
Подкрепа за "Глас народен" дават 0,9%, за други формации – 7%, а 29,1% са заявили, че няма да гласуват.

"Галъп интернешънъл” очаква избирателна активност от 2,6–2,8 милиона души за предстоящите евроизбори.

На въпрос, ако днес се проведат избори за Народно събрание, съотношението на силите е следното – за  ГЕРБ биха гласували  20,3%, БСП – 19,5%, ДПС – 6%, "България без цензура" – 4,9%, Реформаторския блок – 2,7%, Атака – 2,2%, НФСБ – 1,9%, АБВ – 1,9%, други – 7,5%, а 33,1% са заявили, че няма да гласуват.

Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури и институциите в сравнение с последното проучване от март, сочи агенцията. Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива - 25% за правителството и 29% за президента. Спада доверието в парламента – само 12% са доволни от работата му, а 75% не са.

Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на тройната коалиция.

Само 18% от запитаните смятат, че България върви към по-добро бъдеще, но в сравнение с предишния месец броят на оптимистите е нараснал с 5 пункта, тогава те са били 13%.  67% от запитаните смятат, че страната ни върви на зле.

От публичните личности най-голямо доверие хората имат към еврокомисаря Кристалина Георгиева 46% и кмета на София Йорданка Фандъкова 41 на сто. След това са главният прокурор Сотир Цацаров – 30%, следва президентът Росен Плевнелиев – 29%, премиерът Пламен Орешарски – 28%, председателят на НС Михаил Миков – 18%.
От министрите с най-голямо доверие е вътрешният министър и вицепремиер Цветлин Йовчев – 19%, кономическият министър Драгомир Стойнев с 18%, здравният министър Таня Андреева – 15%, финансовият Петър Чобанов – 14%, правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова – 13%.

При политиците по доверие водят лидерите на ГЕРБ и БСП,  Бойко Борисов и Сергей Станишев, като те получават по 23% подкрепа, Георги Първанов – 22%, Калфин – 19%, Цветан Цветанов – 12%, Лютви Местан – 9%, Меглена Кунева – 8%, Николай Бареков – 9%, Светослав Витков – 7%, Радан Кънев – 6%, Волен Сидеров – 5%.

Относно събитията в Украйна и българската позиция 35% са заявили, че одобряват присъединяването на Крим към Русия, 27% не го одобряват, а 38% са заявили, че нямат мнение. Картината при привържениците на различните партии е различна – при ГЕРБ най-чувствителен е делът на по-скоро негативните оценки, при БСП – на позитивни, при ДПС преобладава колебание. 49% от запитаните са и против това да се налагат санкции на Русия, само 21% ги подкрепят. Мнозинство от 56% не очаква кризата в Украйна да прерасне във военен конфликт.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
12
 
! Отговори
фич преди 10 години
Основното е, че 60% от българите не искат Борисов за премиер отново. Нека си играят на избори, власт мутрата няма да види повече.
46
5
 
12
 
! Отговори
до 69 преди 10 години
Извинявай, ама ти наистина ли вярваш, че Борисов би могъл да преподава каквото й да е ?
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно е какво е получила България от САЩ? Освен една развалена царевица преди 15-тина години. И изискванията - да си унищожим армията, да си унищожим икономиката, да приемем американски бази ...
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко никога не е бил пожарникар - просто това е завършил в Симеоново, защото не го приеха за милиционер, въпреки връзките на баща си.А не го приеха за милиционер, защото е толкова ***, че и за това не става.Но после пък другите по-*** от него и от милиционерите, го избраха дори за Премиер.С една дума ... БЪЛГАРИЯ ... какво да се прави ...
43
2
 
4
 
! Отговори
Питър преди 10 години
Тая разлика от процент няма значение, броя депутати на БСП и ГРЕБ ще е равен. Единствено Барека има основание да почерпи Кънчо и Андрейчо, заслужават.
42
4
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Само ГЕРБ, ДПС, БСП, АТАКА и НФСБ! Да живеят Боко Рапоня, Сергей Украинеца, Агент Сава, Валери Симеонов - Винкела, Слави Бинев - Архонта и разбира се Сидер Ага любящ безкрайно бившата възлюбена на доведения си син! Все Българи и борци за просперитета на Народна Република България!
41
7
 
4
 
! Отговори
ххх преди 10 години
Буда не е никакъв доктор, а само кандидат на науките. То па и една наука, да сгъваш и разгъваш маркуча.
40
9
 
7
 
! Отговори
Камен преди 10 години
До АнонименТиквата е загасил нула пожара, егати огнебореца. Кой ли го е направил доктор...
39
5
 
7
 
! Отговори
журналист преди 10 години
ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ-СОЦИАЛИСТИ-ЧЕНГЕТА СИ НАПРАВИХА ХОТЕЛИ С КРАДЕНИ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА И сега искат най доброто за тях , да работиш без пари. Мили ми прости Българи аз предлагам докато сте живи да гласувате за БКП-БСП-ДС. По този начин ще подсигурите своите деца, внуци и правнуци с бедност и мизерия. Хвала на такЪви родители и Пра-родители.
38
4
 
4
 
! Отговори
ХХХХ преди 10 години
НЕ на изборите за евродебелогъзи депутати -със или без тях парите които дава т се знае даже на марс 4есе КРАДАТ не гласуваи за мошеници и крадци ,а новия бай *** пеевски еврокомисар толкова простотия колкото има в България НЯМА НИКАДЕ В СЛЪН4ЕВАТА СИСТЕМА
37
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
И на избори,като на...сватба;обещава се и се...лъже със замах.Естествено,първи се...пробват социолозите.
36
5
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
И каква точно е специалността на Бойко, би ли пояснил ?Защото според мен тя е да рита мачлета по селските игрища и да се прави на велик в неща, от които нищо не разбира. Ама пък е случил на *** народ, не може да се отрече.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прави сте - Боко е най-умният измежду всички герберасти.
34
8
 
8
 
! Отговори
джо преди 10 години
Станишев такъв-онакъв, ама го избраха за шеф на ПЕС. Кога точно Рапона ще го изберат на такъв пост? И за портиер не го искат в ЕНП.
33
8
 
5
 
! Отговори
гошо преди 10 години
Тиквата затова е станал пожарникар, за другите факултети искали чужд език, а *** и две думи не може да запомни.
32
4
 
5
 
! Отговори
флекс преди 10 години
Риформаторите де са? Големи драми бяха, изневери и раздели, куневизация пълна, а сега никакви ги няма. Костов ще къса глави, да знаят!
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не сте прави, Боко полага усилия - написал си е 3 английски думи на кибрита и от 4 години се опитва да ги запомни.Скоро ще прочете и последната глава на Винету.
30
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен български и руски, които са му родни Станишев говори също английски, френски, немски, испански, италиански, гръцки и финландски.
29
3
 
7
 
! Отговори
Божо преди 10 години
дпс, бсп и бареков ще лъжат индийския гласопредлагател , сидеров ще лъже българския гласообърквател, а първанов ще лъже съветския гласопослушател :((( Лъгане , лъгане, лъгане... ГНУСССС !!! Български роми, турци, баби и зависими хора, от Вас зависи да промените живота си !!! Не продавайте гласа си на тези ЛЪЖЦИ !!! Гласувайте за тези , които най-малко Ви обещават !!! Парадоксално е , но бедните и зависими хора гласуват ВИНАГИ за увеличаване на бедността и зависимостта си !!! МИСЛЕТЕ !!!!
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев говори 7 европейски езика, а Борисов нито един.Та питам, кой е по-голям европеец и кой е обикновен селски тарикат, тип Бай *** ?