Расмусен: Никой не иска да изолира Русия, тя сама го прави

Генералният секретар на НАТО се срещна и с Кристиан Вигенин
Обновена: 11 апр 2014 18:16 | 11 апр 2014 18:15, Красимир Ангелов
104
Расмусен: Никой не иска да изолира Русия, тя сама го прави
Расмусен и Вигенин засадиха борово дърво в градината на МВнР по повод 10-та годишнина от членството на България в НАТО. Снимка: БТА

Никой не иска да изолира Русия, но тя сама се изолира все повече в международен план, обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, които се срещна с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

“Ние продължаваме да държим отворени дипломатическите канали за комуникация”, отбеляза шефът на НАТО и посочи, че Русия трябва да спре дестабилизирането на Украйна, да изтегли войските си и да възстанови доверието към себе си.

От своя страна българският външен министър Кристиан Вигенин заяви, че единственият начин за слагането на край на политическата криза е чрез политически диалог и пътищата на дипломатическите инициативи. “В същото време ЕС, в случая НАТО, е готов да окаже необходимата подкрепа на Украйна”, отбеляза Вигенин.

Още по темата

Той посочи, че кризата не е преодоляна и по-нататъшна ескалация не е изключена, “но се надяваме, че положителните сигнали, които дойдоха в последните дни, ще намерят съответното развитие”.

Вигенин определи 10-годишнината от членството на България в НАТО като важна дата в нашия политически календар и припомни, че за нас членството ни в Алианса е било основополагащ външнополитически приоритет.

По време на срещата Вигенин и Расмусен са обсъдили и предстоящата среща на върха във Великобритания през септември. Една от темите тогава ще бъдат насоките на действие на организацията след приключването на мисията в Афганистан.

“Алиансът трябва да отправи три важни послания по отношение на бъдещото развитие на организацията - нейната ефективност, готовност и солидарност между партньорите. В рамките на дискусията ще трябва да вземем решение и по "политиката на отворените врати" - възможността нови страни да се присъединят към НАТО, отбеляза в заключение Вигенин.

Той посочи, че България подкрепя покана към Черна гора да се присъедини към организацията. “За нас присъединяването на още една страна с важно стратегическо значение като Черна гора е гаранция за засилването на сигурността в нашия регион и ще има  положителни ефекти не само за самата Черна гора, а и за целия район, посочи министърът на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаххаха да бе, натовския шеф защо си е сложил ръкавички, за да не му загрубеят изнежените ръчички от лопатата ли? Айде, Роската е ясен, ама май скандинавеца никога не е хващал лопата. Какъв могъщ военен шеф, какво чудо дами и господа.
12
7
 
31
 
! Отговори
88а88а преди 10 години
Тия са свикнали да се бъркат на всякъде и всички да им се подчиняват и ги дразни че не могат да накарат Русия да им падне на колене. Напротив Путин ги направи за смях!
11
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извинявам се г-н Расмусен, но да попитам целият този път до България сте го били за да говорите за Украйна ли? То дори да крият целта на посещението ви, което силно се съмнявам, че се ограничава само с обещания за амортизирана западна техника, на всички им е ясно, че сте тук за да натиснете нашите продажници за да ви осигурим зелена светлина за да се намърдате на руската граница ... пардон, за да се самоизолират руснаците исках да кажа.
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО не иска да изолира Русия, иска да я заграби.
9
12
 
6
 
! Отговори
Komunist преди 10 години
И аз съм глупав, но троловете ми ги няма в календара. Щъ зема да ги сменя или да им намаля тарифната ставка. То бива глупава защита на Русия ама чак толкоз е вече с обратен знак, защото когато кучето не знае да лае вкарва вълка/НАТО/ в кошарата. Но..глупостта ходи по хората.
8
1
 
28
 
! Отговори
до циганите преди 10 години
България е държава на българите и ще е така докато все още имаме смазващо превъзходство спрямо всеки един етнос тук. Айде бягай да метеш улицата.
7
7
 
32
 
! Отговори
тя преди 10 години
Все Русия ви е виновна , нагли натовци.Ако я няма Русия , защо ще има НАТО?
6
6
 
25
 
! Отговори
Сретен Йосич преди 10 години
Вигенин е ***,предател и ***.Мамка му!
5
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако съм жив, тогава, ще се изтропам с кеф на гроба на НАТО.Ако не, нека някой българин го направи вместо мен, защото руснаците определено ще победят тия самозабравили се, огояли, алчни за целия свят мегаломани.
4
5
 
34
 
! Отговори
до продължение преди 10 години
То цялото съкращение в армията ни беше за да станем толкова голи, че да сме абсолютно зависими от НАТО. И разбира се в един момент пристига натовския шеф на бял кон да ни обяснява, че ще ни спасява.
3
4
 
45
 
! Отговори
Продължение преди 10 години
Същият план ликвидира Ракетни войски, черноморския ни флот и тн. От силната страна на Балканите, България се превърна в слабата и уязвимата. Тази която може да бъде превзета за 8-12 часа от всичките й съседи. Това ни донесе НАТО (САЩ). Колкото и да се стремя да съм безпристрастен, се уверявам че най-доброто беше да поддържаме военни връзки повече с Русия, отколкото със тъпите американци. Нищо добро не видяхме от тях.
2
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А вие от НАТО само наблюдавате нали? Я си изтеглете смешните гемии от Черно море първо и тогава ми обяснявай, че сами се били изолирали. Колко *** трябва да си да си вярваш сам на глупостите бе мазен скандинавски ***?
1
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой от вас да си спомня за План 2004? Този, който закри 2/3 от възловите ни летища, оголи всички флангове на страната - авиобази Добрич, Равнец, Габровница, Доброславци, Щтръклево, Чешнегирово и Узунджово бяха ликвидирани без капка срам. Заедно със тях беше съкратен както летателния състав, така и техниците, техниката, чак до последния готвач и бръснар. За останалия вид техника и поделения няма смисъл да говоря. Всичко това по заръка на НАТО. А шефът й днес получи орден "Стара планина" ..