Расмусен: Никой не иска да изолира Русия, тя сама го прави

Генералният секретар на НАТО се срещна и с Кристиан Вигенин
Обновена: 11 апр 2014 18:16 | 11 апр 2014 18:15, Красимир Ангелов
104
Расмусен: Никой не иска да изолира Русия, тя сама го прави
Расмусен и Вигенин засадиха борово дърво в градината на МВнР по повод 10-та годишнина от членството на България в НАТО. Снимка: БТА

Никой не иска да изолира Русия, но тя сама се изолира все повече в международен план, обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, които се срещна с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

“Ние продължаваме да държим отворени дипломатическите канали за комуникация”, отбеляза шефът на НАТО и посочи, че Русия трябва да спре дестабилизирането на Украйна, да изтегли войските си и да възстанови доверието към себе си.

От своя страна българският външен министър Кристиан Вигенин заяви, че единственият начин за слагането на край на политическата криза е чрез политически диалог и пътищата на дипломатическите инициативи. “В същото време ЕС, в случая НАТО, е готов да окаже необходимата подкрепа на Украйна”, отбеляза Вигенин.

Още по темата

Той посочи, че кризата не е преодоляна и по-нататъшна ескалация не е изключена, “но се надяваме, че положителните сигнали, които дойдоха в последните дни, ще намерят съответното развитие”.

Вигенин определи 10-годишнината от членството на България в НАТО като важна дата в нашия политически календар и припомни, че за нас членството ни в Алианса е било основополагащ външнополитически приоритет.

По време на срещата Вигенин и Расмусен са обсъдили и предстоящата среща на върха във Великобритания през септември. Една от темите тогава ще бъдат насоките на действие на организацията след приключването на мисията в Афганистан.

“Алиансът трябва да отправи три важни послания по отношение на бъдещото развитие на организацията - нейната ефективност, готовност и солидарност между партньорите. В рамките на дискусията ще трябва да вземем решение и по "политиката на отворените врати" - възможността нови страни да се присъединят към НАТО, отбеляза в заключение Вигенин.

Той посочи, че България подкрепя покана към Черна гора да се присъедини към организацията. “За нас присъединяването на още една страна с важно стратегическо значение като Черна гора е гаранция за засилването на сигурността в нашия регион и ще има  положителни ефекти не само за самата Черна гора, а и за целия район, посочи министърът на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Всевишният преди 10 години
До ШопТук един ти обяснява, че за нас добрите самолет са Юрофайтър и Грипен.Наистина прекрасни машини, но са скъпи! На всичкото отгоре отстъпват на Су-35 - те са за Малайзия и някои други "изостанали" страни. Тъпакът Аню искаше да купи от PAF F-16, по на 20 и кусур години, част от които са рециклирани, работили в USAF. Има Google Earth. Разгледайте Азорските острови и вижте "нашите" F-16 как се къпят от соления атлантически вятър. Хитрите португези намерили бедни балкански балъци и ги продават
72
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 10 години
Като гледам двамата юнаци как държат лопатите с ръкавици, ме напушва смях. Нашият трябва да запази китките си меки, ама Расмусен? С тези мъжки черти едни мъжки ръце биха му отивали. Ама нали са свикнали всичко да правят с чужди ръце...А това дръвце ще изсъхне, жалко!
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дааа. , така я обичате тази Русия , че я обграждате с военни бази ?А тя сама се изолира .Нашият пък предлага и Черна Гора ?
70
1
 
2
 
! Отговори
681 преди 10 години
До 86 благодаря че ме светна! И да те попитам, ти тоя мишок за президент ли го имаш?
69
0
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 10 години
Виж в рубриката свободно време и миш маш.Няма по олигофренска снимка.Жалко,че там е и изпълняващия длъжността президент на Република България.Срам и позор.Под тази пародия няма положително мнение.
68
0
 
4
 
! Отговори
681 преди 10 години
А бе, любопитна съм де го вчерашното селфи на тримата ***,нещо го няма в нета?
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вън България от НАТО!Вън България от ЕС!
66
0
 
12
 
! Отговори
мдаа преди 10 години
Расмунсен ти си един откровен еврейски ***!!!
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДИМАОбръщението "Росене" да не би да е към онова нещо седящо в президентството?Че то никога не е притежавало чувства, а още по-малко пук човешки! Какво да искаш от чехълче?
64
1
 
11
 
! Отговори
жоро преди 10 години
америка е много по фалирала от русия дьлжи на цял свят пари неграмотни юроде
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопНа никого не би навредило малко повече четене! Тогава няма да се срещат *** въпроси, като твоите! Въпросните самолети от Португалия, за нас ще са трета ръка, защото португалците са ги купили като втора.Пак да кажа - малко четене не е навредило на никого!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 73: Чак пък толкова дълго няма да живееш !
61
0
 
10
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
До Шоп:Под новото си ми, ама ще се прежаля. Самолетите са на повече от 20 години и Португалия ги бракува.Варианти:1. Като членове на НАТО - нови Юрофайтер или нови Грипен ще ни бъдат на същата цена, да не говорим, че Шведите ще ни построятзаводи в Бг за логистика и ремонт.2. Най-евтини и най-добри си остават МИГ и СУ (кой каквото и да приказва)
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия двамата *** един к-р ги е правил! Баси и грозната картина.
59
7
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До Лапай бананатой ни натиска като член на НАТО дададем близо 1 милиард лева за Ф-16 бракувана ескадрила-----------------Кой ти каза, че е бракувана и какъв друг вариант за самолети има?
58
1
 
1
 
! Отговори
shrek преди 10 години
Сега е момента да си анексираме Македония, Западните покрайнини и всички български земи от Одрин и Охрид насам. Обявявам Аншлус!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zdraveite ednopolovi ***, kolko pari izkarahte dnes ?
56
2
 
17
 
! Отговори
байхуй преди 10 години
Искам да доживея да видя как тези ги навират в кучия *** !
55
14
 
3
 
! Отговори
РУСИЯ Е ПРЕД ФАЛИТ преди 10 години
АКО НАМЛЯТ ПОКУПКИТЕ НА НЕФТ И ГАЗ ОТ ЕС....ИКОНОМИКАТА НА РУСИЯ ЩЕ СЕ СРИНЕ!ПРОДАЖБИТЕ НА СУРОВИНИ --Е БИЗНЕС НА БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ!/ без технологии и ефективна икономика/НЕФТ И ГАЗ ИМА В СЕВЕРНО МОРЕ!ВСИЧКИ АФРИКАНСКИ ТЕРМИНАЛИ ---РАБОТЯТ ЗА ЕВРОПА !НЯМА ДА ИМА ДЕФИЦИТ НА ГОРИВА ИЗОБЩО!!
54
1
 
28
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
Защо пишете тези простотии за Расмусен.Новината е, че той ни натиска като член на НАТО дададем близо 1 милиард лева за Ф-16 бракувана ескадрила "самолети"от Португалия, купени от Португалия като 3-та ръка употреба.Освен за самолетите, ще даваме яко за обучение на пилоти и поддържащ персонал, за логистика, за ремонти.Това е истинската новина - лесно е да изкараме пенсионерите алчни старци.