Популистка реторика поставя под въпрос постижения на ЕС

Плевнелиев: Няма да сме силни, ако се разделим на център и периферия
Обновена: 10 май 2014 12:15 | 10 май 2014 12:10,
91
Популистка реторика поставя под въпрос постижения на ЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Свидетели сме на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз – общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване.

„Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект“. Това каза президентът Росен Плевнелиев в лекция, която изнесе в Щутгарт на 9 май по повод Деня на Европа.
 
Държавният глава подчерта, че вотът за ЕП, който ще се проведе в държавите членки от 22 до 25 май, ще определи посоката на развитието на Европейския съюз през следващите 5 до 10 години.

„Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости. Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения. Една нова, втора фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена“, каза Росен Плевнелиев.
 
Президентът предупреди, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност.

„Югоизточна Европа има повече нужда от „меката сила” на ЕС. Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили“, заяви Плевнелиев, който определи като най-големия успех на страните от региона стабилното им завръщане към пътя на демокрацията и европейските ценности.
 
„Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа. Само чрез едно задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа“, подчерта Росен Плевнелиев.
 
В лекцията си президентът очерта икономическите предимства за България от членството в Европейския съюз. „Но идеята за един общ Европейски съюз излиза далеч извън рамките на икономическите и финансови измерения. Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението такова, каквото никога преди това не е имало в Европа. Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности“, каза още държавният глава в Щутгарт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На теб президенте ти е смешно и си в екстас от европейския миражи на който само вие се радва, а народа не виждате.
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този вместо да говори трябва да си подаде оставката !!!Заради неговите далавери и чадъра който му сложиха вече човек лежи в затвора !!!
10
4
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Офшорналиев,Защо лъжеш, а открито не съобщиш, че От 5 май, с изявлението на зам. п-ля на НАТО, Русия от ПАРТНЬР става ВРАГ на НАТО, следователно и на България!!!За защита поискай веднага:1. Парламента да възстанови наборната армия с 18 месеца служба.2. Обама да ни подари:- 600 танка "Абрамс" - М;- 1200 БМП М-113;- 150 БРМ "Бредли";- 120 самолета Ф-18 А/Б М с ПКР Харпун- 60 вертол. Блекхок- 12 малки ракетни кораба;- 24 ракетни катера;- 6 подводници-ловци;- 300 ПТРК - "Бантам"- 4 ЗРК ПатриотНали от изток, от морето, идва "СТРАШНОТО"..., а ЦРУ ни
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5, неговите постижения са материализирани в Гърция и офшорните зони !
8
3
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Интереса клати феса(или Тоталната война на САЩ срещу ЕС)1. Началото: - Цялата агресия на САЩ срещу ЕС и еврото започна с банковите кризи в южно-европейските държави предизвикани от ЦРУ и отказ да се подпише търговско споразумение с ЕС.2. Съпровождащи операции срещу икономическата периферия на ЕС:- Садам и Кадафи обявиха, че ще продава нефт срещу евро и ги убиха - Арабската пролет - Сирия Вероятен изход:- Диалогът за Единна Украйна, между Е.С., Украйна и Русия, закъсня поради намесата на ЦРУ и сега процесите водят към Конфедерация Украйна.
7
5
 
19
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ПЛЕВНЕЛИЕВ-СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения. Гнусен *** евроатлантически ****ал, какви постижения бе *** сринахте ни държавата, израстнах в мизерия заради "постиженията" ви, гледах как държавата ми се разпада около мене, а Европа ни тупа по рамото. Вземи си европейския си проект и си го заври знаеш къде!
5
3
 
16
 
! Отговори
???????????????????? преди 10 години
--ЦИТАТ______ В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения.____________и въпрос: Кои са тези големи постижения!?!?!?!?!?! Аз в последните 20 години,нито едно постижение НЕ виждам!!!! Кои са тези постижения,бе президентеееее......стига празни приказки--искам конкретика.......
4
2
 
19
 
! Отговори
Men преди 10 години
"Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост". Събитията в бивша Югославия също. Лошото е, че виновникът е един и същ.
3
6
 
20
 
! Отговори
Градския преди 10 години
От крадлив гербер , офшорко и избран с мушийки , акъл не искам !Още по-малко пък на ЕС да дава акъл !*** , идва ти реда ....мандата изтича , търси къде ще бягаш и ще се криеш!
2
4
 
12
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 10 години
Този Бюрек, който си пъхаше дудук в гащите в една долна кръчма за пари сега иска да спасява Народа от........себе си. Първо той лъже на квадрат от лъжите на Волен. Обещава всичко и на всички. Връх беше тази сутрин по телевизията като каза , че му липсва комунизма. Такова долно, *** човече не съм виждал. А цялата работа е той да отиде в Брюксел и да избяга с неговия ментор Дилян Пеевски от простотиите, които надробиха тука. Иначе затвора не им мърда. Това са т.н. нови политици.
1
1
 
18
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
Политик и ценности , да бе да..