Популистка реторика поставя под въпрос постижения на ЕС

Плевнелиев: Няма да сме силни, ако се разделим на център и периферия
Обновена: 10 май 2014 12:15 | 10 май 2014 12:10,
91
Популистка реторика поставя под въпрос постижения на ЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Свидетели сме на националистическа и популистка реторика, която поставя под въпрос някои от най-големите постижения на Европейския съюз – общата валута, общия пазар, свободата на придвижване и процеса на разширяване.

„Наше задължение е да не допуснем краткосрочни политически интереси да подкопаят основите на европейския проект“. Това каза президентът Росен Плевнелиев в лекция, която изнесе в Щутгарт на 9 май по повод Деня на Европа.
 
Държавният глава подчерта, че вотът за ЕП, който ще се проведе в държавите членки от 22 до 25 май, ще определи посоката на развитието на Европейския съюз през следващите 5 до 10 години.

„Най-могъщото оръжие на Европа е нейното единство и това, че всеки е важен. Няма да бъдем силни, ако се разделим на център и периферия и градим Европа на две или повече скорости. Ако за някои Балканите са периферия на ЕС, то за други, като Русия, те се намират в центъра на стратегическите интереси. В нашите все още млади демокрации, ако бъдем оставени без подкрепа, е възможно целият регион да бъде върнат назад в демократичното си развитие и да загуби някои от най-големите си постижения. Една нова, втора фаза на демократичното развитие на Югоизточна Европа трябва да бъде подкрепена“, каза Росен Плевнелиев.
 
Президентът предупреди, че забавяне на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани ще направи региона по-уязвим за дестабилизиращи влияния от фактори извън евроатлантическата общност.

„Югоизточна Европа има повече нужда от „меката сила” на ЕС. Можем да се гордеем с това, че нашите общества преминаха успешно през една огромна социална и политическа трансформация, но Балканите все още са нестабилни и уязвими на влиянието на външни сили“, заяви Плевнелиев, който определи като най-големия успех на страните от региона стабилното им завръщане към пътя на демокрацията и европейските ценности.
 
„Събитията в Украйна ни показаха, че не можем да приемем мира и стабилността в Европа за даденост. Като част от ЕС и НАТО една страна не трябва да си изгражда фалшиво чувство за сигурност, защото вече виждаме ясни признаци за промяна на демократичния ландшафт в Централна и Югоизточна Европа. Само чрез едно задълбочено евроатлантическо партньорство регионът е в състояние да се защити от негативно развитие. Инструментите за това са изграждането на работещи държавни институции, активно гражданско общество и интензивна икономическа и политическа интеграция в Европа“, подчерта Росен Плевнелиев.
 
В лекцията си президентът очерта икономическите предимства за България от членството в Европейския съюз. „Но идеята за един общ Европейски съюз излиза далеч извън рамките на икономическите и финансови измерения. Обединена Европа бе създадена от желанието на народите да живеят в мир. След Втората световна война виждаме едно драстично подобрение на благосъстоянието на населението такова, каквото никога преди това не е имало в Европа. Възможно е напоследък да сме изгубили фокус, но руската агресия в Украйна трябва да върне всички европейски политици обратно към нашия общ фундамент и истинските ни ценности“, каза още държавният глава в Щутгарт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
2
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Колкото повече време управляват тройната мафия БСП-ДПС-Атака-ДС , толкова повече мислещите българи виждат , че на този етап единствено ГЕРБ и Б. Борисов могат да изведат България от блатото , в което ни набутаха тройната коалиция. В най скоро време ще се повиши драстично тока , горивата , а от там и всички хранителни продукти. Не случайно Станишев , Сидеров и Бареков се писаха водачи на Евролистите. След изборите ще избягат в Брюксел уж да променят Европейската политика, а ние ще подсмърчаме .
51
2
 
10
 
! Отговори
анастасия преди 10 години
Потъвам от срам с този.
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България вън от НАТО, вън от ЕСРЕФЕРЕНДУМ
49
3
 
3
 
! Отговори
лекар-не пенсионер преди 10 години
До лекар-пенсионерМоже и да си пенсионер, но никога не си бил лекар!IQ ти е на ниво 0, което се вижда от двете безсмислени изречения с правописни грешки.В лекарската гилдия хората са грамотни и високо интелектуални.Четейки написаното от теб, не се съмнявам, че имаш пръст в избора на това политическо недоразумение от снимката.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украйна ли е по-важна от България?
47
3
 
2
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Чудно тези *** на мутреса Моника толкова ли са зле, че не могат да кажат нищо свястно, а само псуват и плюят. Това, че са необразовани и прости всеки го знае ама чак толкова задръстени не са полезни и за себе си. Иначе няма смисъл да се бориш със ***. Даже и да победиш и ти ще се окаляш.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този *** не пропусна ден, в който да не се изцепи по всевъзможни въпроси...Сигурно се мисли за велик и си е повярвал, че може да раздава акъл на всякъде и всекиму.Жалка картинка.Ужасно поведение на "българския" президент.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До психиатърНяма нужда, педи, той ще си се бори за своята страна като му дойде времето. А ти ще имаш честта, да се преместиш в любимата ти гейвропа, където ще се задомиш с твоя тъпкаш и ще му правиш психоанализа докато те опъва :)
44
7
 
1
 
! Отговори
психиатър преди 10 години
Предложение до анонимния, злобен и *** Позитановски драскач. Мисля , че е време да вземеш нещата в твоите ръце като заминеш за Украйна и да се биеш на страната на Руснаците срещу фашистите от Мейдана. Така ще дадеш личен пример та дано и другите *** на Мутреса Моника те последват. Все пак комуниста няма родина той е интернационалист и милее за социализъм в целия свят.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До лекар-пенсионер----Другарки и другари привърженици на комунизъм-созиализъм-БКП-БСП...---------------Пий си хапчетата дъртак, че пак ти де привиждат комунисти и конгреси.Вече сме 2014.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така и не можах да разбера с какво се друса този ***.
41
8
 
5
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 10 години
Другарки и другари привърженици на комунизъм-созиализъм-БКП-БСП , ще ви задам един лесен въпрос. Щом като толкова ви харесва времето преди 1989 г. , защо не направихте партизански отряди и с оръжие да защитавате социализма както сега правят в Украйна. Защото се искат топки, а вие нямате . Предпочитате да стоите при полите на жените си и да псувате, ето това сте т. н. социалисти. Така беше и през 1944 г. . Дойдоха Руснаците и бяхте първи с погачата и солта да ги посрещате. След това обаче мандраджиите бяха много смели когато убиваха невинни Българи и ги затваряха по лагери. Това е истината и ни
40
5
 
4
 
! Отговори
;) преди 10 години
Плевнелиев - радетел за обединена Европа.
39
2
 
8
 
! Отговори
рЕАЛЕН преди 10 години
Не знам още как не се е отказала майка му от него та той е срам за "майка БЪЛГАРИЯ".............
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Как е възможно тази долна, отвратителна *** Роско с подсъзнателни хомусексуални наклонности в пасивна роля на Ирландска пастирка и открити жестове, маниери и излъчване да ни бъде президент, пък избран, по-точно поставен от Мутрата с измама, а ние стадото все още да го търпим и да му позволяваме да ни срами пред целия свят, а после се чудим защо нас Българите всички ни гледат с презрение ..
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая росна *утка няма ли да свършва с лекцията за атлантическите ценности, че на дъртите европидали им се дое...
36
1
 
15
 
! Отговори
гражданка преди 10 години
Побеля му косата на Президента от грижи, мисли и действия за благото на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Влезте му в положение и го разберете. Не го осмивайте, а го обичайте и го пазете, защото друг като него няма и няма да има. Той е бисер сред чакъла. Всичко е на крехките му рамене- и Украйна и НАТО и Сирия и САЩ и Германия, пък и този Путин. Ще ги оправи и тях скоро.
35
1
 
30
 
! Отговори
S преди 10 години
АБЕ ГЕРБ ВЗЕМЕТЕ СИ ТОЗИ ПАЛЯ4О ! БЪЛГАРИТЕ СЕ УМОРИХА ДА МУ СЛУШАТ ГЛУПОСТИТЕ!! ПРАТЕТЕ ГО В АМЕРИКА ДА СЕ СНИМА В НЯКОЯ КОМЕДИЯ -СЪС СИГУРНО ЩЕ ИСКАРА НЯКОЙ ЛЕВ ЗА ГЕРБ!!!!!!! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ НАРЕ4ЕНО П............!!!!!
34
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още една причина да се гласува за АТАКА.
33
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да се кокйолите е прав на 90%!Ако въобще четете и разсъждавате по същество.