При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ

Галъп: ДПС - със сигурност на трето място, Атака - без шансове за ЕП
Обновена: 22 май 2014 14:10 | 22 май 2014 11:27,
176
При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

При ниска избирателна активност победителят от евровота на 25 май ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогнозата на социолозите от агенция Галъп.

Още по темата
Според анализаторите между 2,23 млн. и 2,73 млн. глаподаватели ще отидат до урните в неделя. Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът на ГЕРБ да излезе победител от евровота. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да получи повече гласове зависи от степента на мобилизация на привържениците.

От Галъп прогнозират гласовете за БСП да бъдат между 590 и 690 хил., а тези за ГЕРБ – между 550 и 650 хил. Тези гласове ще гарантират и за двете партии по 5-6 депутатски места. Прогнозата е въз основа на очаквана активност от 35-40%.

ДПС ще бъде твърдо на трето място. За партията на Местан биха гласували около 400 хил. души, като в зависимост от избирателната активност мандатите могат да бъдат 3 или 4. На четвърто място се нарежда коалицията България без цензура с почти два пъти по-малко гласоподаватели. 200 хил. гласа в полза на Бареков биха били 1 или 2 депутатски мандата.

Това са четирите партии, които биха влезли в Европейския парламент, ако тенденциите, наблюдавани от експертите от Галъп, се запазят. По този начин един депутатски мандат ще „тежи“ 150 хил. гласа.

С шансове да прескочат бариерата от 5,88% остават АБВ и Реформаторският блок, но това би било възможно единствено ако двете партии мобилизират сериозно симпатизантите си. Според прогнозата на социолозите към момента двете партии имат сигурни по 100 хил. гласа.

Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада.

Анализът на Галъп е въз основа на проведени вече изследвания, анализ и политологична оценка. Както Dnes.bg вече писа, според последното проучване на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 18,3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
БСП+Евро рома и двете партии на Доган ДПС и ББЦ ако това се избере България свършва.Етнически партии ***-турска държава.
97
3
 
8
 
! Отговори
жоро преди 10 години
този усмихнат и щастлив пенсионер с радост гласува
96
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен ще трябва да купува доста мангаля този път, защото има само още 1% българи, които не са се усетили що за *** е!
95
4
 
6
 
! Отговори
жоро преди 10 години
опитват се да промиват мозьците на жората с тая статия тук
94
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 200 000 българи гласували за БКП /!?!?!?Жалко за родината, райско кътче, остава за *** на ГРОБ и БСП...
93
2
 
8
 
! Отговори
честито ... преди 10 години
Пак същите негодници на първите места и после защо нямало да се оправим, ми то сами си го правим и като сме толкова *** все едни и същи ще ни управляват...
92
3
 
10
 
! Отговори
жоро преди 10 години
какьв контрол има в цик те са техни хора спомнете си каква борба е там да сложат човек
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като си много умен и кадърен направи фирма, наемай хора и раздавай големи заплати. Само с мрънкане е най - лесно.
90
0
 
3
 
! Отговори
anonimen 55 преди 10 години
Abe to golyama rabota,golyamo 4udo!Syka6 samo Bulgaria e v Evropa!!!!!Jiveya ot 5god v Germaniya,tiho i mirno si gledat rabotata horata,samo snimki s kandidatite!A to tam pri vas kakvo e?!Koy kolko glasove imal,kakav 6ans imal i t.n.!I kakvo tolkova se prepirate po forumite?!Vas kakvo vi topli koya sv'nya 6te vleze tam?Negovata/neynata gu6a 6te se palni o6te pove4e,a vie se dranjayte...
89
3
 
5
 
! Отговори
жоро преди 10 години
хора разберете че някой нямат нужда да си купуват гласове нормално е да преправят бюлетини когато не гласуваш някой гласува от твое име не го ли разбрахте
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето до къде стигнахме с ЕС и нашите честни политици.Получавате 600-800 лв. месечна заплата.Пак си помислете, защо след данъците вие ще имате пари,колкото един н клошар събиращ хартия и пластмаса.Не вярвате?За 1ден клошар изкарва чисто 15 лв.Накрая на месеца 400 лв чисти пари в джобата.Месечната заплата от 600 лв. след удръжки 450 чисти са за Вас-трудещите и наивни българи.Ако и сега не ми вярвате,че сте клошари идете в болницата и кажете че сте здрав.осигурен-ще се погрижат все едно сте к
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък мисля, че ще има голяма изненада!
86
7
 
5
 
! Отговори
жалки са преди 10 години
С тази евтина кампания срещу Реформаторския блок няма да излъжат никой. На всички стана ясно, че плакатът не е техен, а някой нарочно го е направил, за да им подлива вода. Но, за щастие, избирателите на РБ са с доста висок IQ и няма да се вържат на тези номера за ***, четящи Блиц.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каквото и да си говорим ЕС е най-добрия съюз за момента , а това дали е имало референдем или не спомням си как за царя гласуваха милиони , а когато се присъединявахме проучванията сочеха 80% подкрепа сега да търсим под вола теле за референдум не е правилно.А в крайна сметка България е член на ЕС от 2007 г. Васко Мегапаса, Сик, Вис, източването, ограбването, хипер инфлациите, дупките, мутрите ,бухалките, анцунга адидас ги имаше много отдавна.
84
1
 
0
 
! Отговори
жоро преди 10 години
до 88 знаеш ли кога часника ще ти даде повече пари от дьржаните никога освен ако не те експоатира до безумие
83
1
 
6
 
! Отговори
ставри преди 10 години
Пилците се броят наесен.
82
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До моята дилемаНационален Фронт за Спасение на Бойко и ГЕРБ са една и съща партия, така че нямаш никаква дилема
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! 400хил. купени турско-*** гласове за ДПС!
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе кой ти замразява доходите и заплатите па на теб, ако работиш за частник - от него си търси по - високата заплата, не от държавата. Ако си на държавна хранилка - нямаш причини за мрънкане - сигурна работа до пенсия, дори и да си най - големият некадърник.Ама ти сигурно си някое безработно келеменце, което чака на пенсията на баща си.Ти не гледай гей Станишев и Болен Феса какви ги плямпат,те добре са се подредили на държавна софра и си популистват от там,защото ти знаят акъла.
79
7
 
4
 
! Отговори
:) преди 10 години
Ето ви една точна прогноза: БСП-6, Герб-5, ДПС-3, ББЦ-2, РБ-1, Атака-1.