При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ

Галъп: ДПС - със сигурност на трето място, Атака - без шансове за ЕП
Обновена: 22 май 2014 14:10 | 22 май 2014 11:27,
176
При ниска активност БСП побеждава, при висока – ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

При ниска избирателна активност победителят от евровота на 25 май ще бъде БСП, а при висока – ГЕРБ, сочи прогнозата на социолозите от агенция Галъп.

Още по темата
Според анализаторите между 2,23 млн. и 2,73 млн. глаподаватели ще отидат до урните в неделя. Колкото повече са те, толкова по-голям е шансът на ГЕРБ да излезе победител от евровота. Социолозите коментират, че партията на Борисов има по-голям резерв от потенциални гласове в сравнение на БСП, но към този момент те не изглеждат активизирани в достатъчна степен. Възможността ГЕРБ да получи повече гласове зависи от степента на мобилизация на привържениците.

От Галъп прогнозират гласовете за БСП да бъдат между 590 и 690 хил., а тези за ГЕРБ – между 550 и 650 хил. Тези гласове ще гарантират и за двете партии по 5-6 депутатски места. Прогнозата е въз основа на очаквана активност от 35-40%.

ДПС ще бъде твърдо на трето място. За партията на Местан биха гласували около 400 хил. души, като в зависимост от избирателната активност мандатите могат да бъдат 3 или 4. На четвърто място се нарежда коалицията България без цензура с почти два пъти по-малко гласоподаватели. 200 хил. гласа в полза на Бареков биха били 1 или 2 депутатски мандата.

Това са четирите партии, които биха влезли в Европейския парламент, ако тенденциите, наблюдавани от експертите от Галъп, се запазят. По този начин един депутатски мандат ще „тежи“ 150 хил. гласа.

С шансове да прескочат бариерата от 5,88% остават АБВ и Реформаторският блок, но това би било възможно единствено ако двете партии мобилизират сериозно симпатизантите си. Според прогнозата на социолозите към момента двете партии имат сигурни по 100 хил. гласа.

Без шансове за Европейския парламент остават Атака и НФСБ. По думите на социолозите евентуален техен мандат би бил изненада.

Анализът на Галъп е въз основа на проведени вече изследвания, анализ и политологична оценка. Както Dnes.bg вече писа, според последното проучване на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 18,3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 10 години
Като си припомня, че няколкото неща за които се сещам да е направил този измислен ЕП са:- повишение на акцизите на горивата, искане за въвеждане акциз на тока- щастливи кокошки и щастливи прасета- 50 ст. за пликче, което струва 1 ст.- забрана на крушката с жичка за сметка на крушките по 5 лв.- забрана на АЕЦ за сметка на зелен хайверНе виждам смисъл нито да гласувам, нито БГ да хрантути представители там. Глупостите си стават и без тях.
117
9
 
4
 
! Отговори
Духовников преди 10 години
Да, 15 !
116
13
 
6
 
! Отговори
112 преди 10 години
До Веско"Виж анкетата БГ-ДНЕС 42% за ГЕРБ 13% за БСП.Ако някой каже ,че е платена тогава няма да и вярвам."И да ривеш и да не ривеш ГРОБ няма да вземе 42%, няма никога повече Тиквата да е премиер, а Цуцо отива на 26 в кауша :))).
115
0
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
От резултатите, които предвиждат виждам отново пълна 100% победа на ДС-БКП. На печелившите честито, а матряла да стяга колана и да грабва метлата, щото чувам, че приоритет на новия ЕП ще е да забрани прахосмукачките над 600 вата.
114
4
 
4
 
! Отговори
Изчерпаха им преди 10 години
се прогнозите на социолозите. Та в чудо се видяха и само изравняват проценти и броя на гласоподавателите. А тези в чужбина,от които повечето са ГЕРБ, броят ли ги. Да не им излезе крива сметката. Доколкото знам има секции във всички големи градове от ЕС и много хора ще гласуват, за БГ.
113
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сме обръщали внимание на псевдопатриотите от атака... те ни излъгаха ( защото и аз гласувах на по-предните избори за тях). Мисля отново да гласувам за непредставена партия, за да има промяна.
112
0
 
2
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Ама толкова не ме интересува кой кого и колко ще вкара в европарламента, че с неимоверна ненавист ще си загубя времето да отида да подраскам по бюлетината за да не ми иде гласа за някой си! Много жалко за тая страна, нищо не се е променило от 20 години - едни и същи партий или техни разклонения в различен цвят, а хората се друсат като ученичка пред изпит и вярват на чучела от екрана как те били различни.... наистина жалко, особено за хората с мозък в главите, не само на хартия
111
5
 
2
 
! Отговори
Таня преди 10 години
Немога да разбера какви са тези глупости.При ниска активност БСП побеждава,ами ако има голяма и повечето за тях гласуват какво е това.Никой не знае кой за кого ще гласува.Е да ако не гласуваме масово верните баби и *** ще ги вдигнат на първо място ,но и обратното не е за пренебрегване.Така че да си гласуваме ,да не проявяваме мързел и небрежност,защото пак ще мрънкаме въъпреки ,че като спечелиха ГЕРБ какво стана ,БСП от задния вход се промъкнаха и с 17 % гласували за тях ,,управлява
110
1
 
7
 
! Отговори
до Веско преди 10 години
Това е така, защото пенсионерите нямат комп, и не гласуват по анкети в сайтовете, аса около 2000000, и то бая активни. Още в 7 часа ще са на опашката.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ami pri ciganskite glasove i na pensionerite bsp shte spe4eli , bulgarite v nedeli shte sa na riba ili shte si lejiat vkyshti , pak *** i turcite shte upravliavat bulgarina e vinoven 4e ne glasuva , ostavia rodinata si v rycete na ***,i ne samo rodinata i decata si sram za bulgarin koito ne glasuva pozor
108
7
 
3
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Ако Бойко продължи с джамиите със сигурност взима моя глас, твърдо съм ЗА Турция в ЕС!Рубладжиите от АТАКА долу !!!
107
10
 
11
 
! Отговори
Ако не гласуваш преди 10 години
всъщност даваш гласа си за БСП-ДПС-Атака.Гласувай за който ти падне освен за тях.
106
6
 
11
 
! Отговори
Hitar Petar преди 10 години
Да, защото при по-висока активност ще донесат повече бюлетинки от Костинброд :)
105
17
 
6
 
! Отговори
георги преди 10 години
Ако има партия в тази измъчена държава която реално има потенциал да промени живота към по-добро това е НФСБ!
104
11
 
5
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Социолози-вятър работа,гледам не платените анкети.Виж анкетата БГ-ДНЕС 42% за ГЕРБ 13% за БСП.Ако някой каже ,че е платена тогава няма да и вярвам.
103
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единственото хубаво е , че НПО партийката РБ няма да влезе. ГЕРБ да си направят изводи и да се държат като дясна партия /анти афро-арабски/, а не да ми мънкат по проблема с нелегалните емигранти, защото така отблъскват потенциални избиратели от себе си.
102
6
 
9
 
! Отговори
край на колониализма преди 10 години
Ще има да я чакате АТАКА да залязва, колкото Буда да проговори на италиянски.Кампанията по дезинформация и плакненето на мозъци с добре изпитани методи и средства тепърва ще среща отпор в лицето на АТАКА, като резултат на което тя не само ще градира, но благодарение, че е медиатор на истината, неотмено ще постигне успех, с който да върне БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!!
101
0
 
18
 
! Отговори
men преди 10 години
и в двата случая губи народа. кога ще започнем да издигаме бесилки за лъжливите политици?
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
обьркали са снимката трябваше да има усмихната групичка роми
99
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като АТАКА излиза от политическата сцена , има възможност България да тръгне в правилната посока !