Ремонтът на кабинета ще се случи до месеци

Преглед на печата от днес, 27 май
27 май 2014 07:00,
82
Ремонтът на кабинета ще се случи до месеци
Снимка, архив: Булфото

Вниманието на всички издания днес е съсредоточено върху резултатите от евровота. Коментари, анализи, прогнози - заемат първите страници на вестниците.

"Ремонт на кабинета до месец. Четири сценария за изход от политическия лабиринт", е водещото
заглавие на "Труд". "Властта се окопава със стария трик - козметичен ремонт на кабинета", пише "Сега". Промени в правителството ще са първата последица от европейските избори - теза, която оформи своето лице в нощта след вота.

Пътят за ремонта бе проправен с решението на избрания за евродепутат от ДПС Делян Пеевски - да се оттегли и да предостави мястото си на следващата в листата Искра Михайлова, която в момента е министър на екологията. На следизборните пресконференции лидерите на БСП и на ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан признаха, че ще имат разговори за съдбата на кабинета.

Покрай замяната в екоминистерството вероятно ще бъдат предприети и други козметични промени в правителството, с които БСП и ДПС да печелят време и да потушат недоволството на опозицията, прогнозира "Сега". Със същата цел социалистите ще бавят до последно и "сериозния анализ" на изборните резултати. ДПС ще търси и нов зам.-министър на отбраната на мястото на избрания за евродепутат Неджми Али.

Заедно с персоналните рокади ДПС ще настоява и за промени в управленската политика. Движението ще постави ребром въпроса за провеждане на някои неотложни реформи в пенсионната система и здравеопазването, които БСП блокираше досега. Резултатите от евровота ще послужат като основание за партията на Местан да принуди премиера Орешарски да действа. В противен случай е възможно да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

"БСП претърпя поражение по всички фронтове", обобщава в дру свой материал "Сега". Сергей Станишев за пореден път няма намерение да подава оставка - нито от партията, нито като шеф на ПЕС.

"Много сериозна загуба на БСП, ще дойде момент и за отговорност", обобщава резултата на "Коалиция за България" в интервюто си за "Дума" евродепутатът Илияна Йотова. "Това, че хората ни не излязоха да гласуват, означава, че има проблем и трябва да го анализираме."

"24 часа" се опитва да предвиди в анализа си "Какво следва от резултатите?". Според социолога Андрей Райчев: "Предсрочни избори може да има по волята на БСП и ДПС. Може да започнат пак протести, не виждам как това ще промени ситуацията. Борисов явно ще играе за президент". "Оттук нататък положението е цугцванг - каквото й да направиш, все е грешно. На Сергей Станишев му остава един-единствен ход - да поддържа този кабинет колкото се може по-дълго или поне това парламентарно мнозинство, което го крепи.

Много е възможно ДПС да си поиска дивидентите от евровота. "Атака" няма интерес кабинетът да се разпадне", е отговорът на Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД.

Пред "Телеграф" социологът Петър-Емил Митев споделя: "Гласувахме обратно на евровота - у нас евроскептиците загубиха, десницата (ЕНП) в лицето на ГЕРБ - победи, а левицата - не достигна броя на желаните места за евродепутати. БСП пострада от ниската активност и акцията на Първанов."

"Преса" прави алегорична препратка, отразявайки резонанса от евровота в жанр хайку: "Когато вот удари, как ехото заглъхва. Ключът за нови избори е в ръцете на Местан".

Глоби от по 400 лв. ще платят лидерите на "Атака" Волен Сидеров и на "България без цензура" Николай Бареков за изборни нарушения, информира "24 часа". Санкциите са наложени от областния управител на София Росен Миланов след решения на ЦИК за констатиране на нарушения. Глобата на Бареков е за неговото изказване срещу Сидеров, а санкцията за Сидеров е след сигнал на СЕМ до ЦИК за предизборен клип, внушаващ негативно отношение към ЕС и НАТО. В областната управа все още не е пристигнало решението на ЦИК за другото нарушение на Бареков - изпратените есемеси за 24 май, който съвпадна с деня за размисъл.

"Сега" конкретизира възхода на евроскептичните партии в Европа - те ще заемат една трета от
Европейския парламент - цитирайки данни от анализа на "Оупън Юръп". От общо 751 места - 229 са техни. Макар че антиевропейските партии са с различни програми, големият дял гласове, който спечелиха, показва недоволството на гласоподавателите от ЕС. Възгледите на тези движения се различават по много въпроси, включително относно еврозоната, имиграцията и икономиката, а самите групи варират от традиционни политически сили до откровени неофашисти. Присъствието им там обаче вероятно ще затрудни дейността на парламента.

"Екстремизмът триумфира", е коментарът на "Труд". Евроскептици, неонацисти, антиимигрантски партии и крайнолеви стопиха преднината на традиционните партии в Европарламента. Въпреки възхода на антиевропейските партии, политическият баланс остава като цяло непроменен, цитира коментар на "ИЮ Обзървър" "Новинар". Според електронното издание възможните варианти за управление са голяма коалиция между център-дясно или център-ляво в ЕП. Големият въпрос остават 38-те необвързани евродепутати и 67-те "други" членове на ЕП, които все още не принадлежат към нито една политическа партия.

"Има резерви токът да не поскъпва", е становището на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев, изразено в интервю пред "24 часа". "Може би към сряда - 28.05.2014 г. - ще публикуваме доклада за цените, който ще покаже целия баланс в енергийната система. В нея има резерви. Дали някои хора си мислят, че живеят на острова съкровищата - не знам. Ние смятаме, че България - не е такова място.

По отношение на енергийните дружества боравим с конкретниданни, обстоятелства, числа и резултати. За одитирания период дружествата са отчели 220 млн. повече приходи. Само от парите, които са им одобрени за покриване на технологични загуби, са икономисали 405 млн. лв. Не са отчели тези печалби, след като са завишили разходите", обяснява г-н Боев.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Какъв ремонт беее, оставка, веднага!! Хората ги гонят от селото, те за къщата на попа питат. Наглеци долни.
62
1
 
0
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Оказва се,че в България,ако казваш истината биваш глобяван. АТАКА илюстрира съвсем нагледно ценностите,толерирани в Европа. Затова пък ги глобиха. Жалко,много жалко...
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до всички агенти на ДС от снимката , демек на 100% от хората от снимката - НЕ ИСКАМЕ РЕМОНТ !! ИСКАМЕ ОСТАВКААА СЕГААА!!!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това ако не уреждане на нашите здраве му кажи. Нерде Ямбул, нерде Стамбул. Искра Михайлова евродепутат?! Женка с ограничен социално-политически манталитет, солидна възраст, без светско държание. Вместо да дундурка внуци вкъщи тя се пъне Европа да оправя. Това обаче говори за самия ЕС. Каква работа и хуманни резултати търсим от него, щом такива личностиоперират там. Пълно разложение. Освен национален избор за евродепутати, необходим е европейски както за комисарите.Да се види КОЙ, КОЙ Е НА ЕВРОПЕЙСКО РАВНИЩЕ. Че на балканско критериите са различни.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ремонт? До месеци??ОСТАВКА!!! ВЕДНАГА!!!!!!!
58
0
 
6
 
! Отговори
винкел преди 9 години
До анонименмного боли червена *** само герб
57
2
 
10
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Видно е отвсякъде , че БСП-ДПС-Атака-ДС са вредни за България. Единственото , което направиха за една година е да изтеглят 7 милиарда лева заеми и да ги откраднат , без нищо съществено да се направи за обществото. Каквито и да са ГЕРБ и РБ те просто умеят и работят за България. Това в момента е реалното нещо в Държавата. Другите партии са *** ми дойди ми , и няма какво да ги коментираш.
56
1
 
13
 
! Отговори
КАКВО ИСКАТЕ ?? преди 9 години
СОЦИАЛНИЯ СТРОЙ НА СТАНИШЕВ ,ЛИ ...КАТО В МИНИТЕ НА КОВАЧКИ ??!!!ИСКАТЕ ЛИ ДА ВИСИТЕ ПО ЦЕЛИ НОЩИ ПО ПРАЗНИТЕ МАГАЗИНИ ЗА ПО 2-КЮФТЕТА И КИЛО КРЕМВИРШИ..??!!!ТОВА Е ТО ---"РЕАЛНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"ТАКА БЕШЕ В БЪЛГАРИЯ --ЦЕЛИ 50-ГОДИНИ " ПЪТ към КОМУНИЗЪМ"!!ХАРЕСВА ЛИ ВИ??!!!
55
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Млади гербери,помним, помним кои бяха Маджо,Пашата,Кимбата,братя Илиеви,Ал.Петров и още десетки юнаци на ПРЕХОДА между които и Б.Борисов. Помним от къде дойдоха и какво правеха..Точно заради такива като тях , живеем така.Най бедната страна В ЕВРОПА......
54
2
 
13
 
! Отговори
Перко преди 9 години
Станишев с двойна победа на тези избори:От ГЕРБ набит, а от ДПС *. Честито другарю ...
53
0
 
10
 
! Отговори
до EL преди 9 години
Ей ***, кога е управлявал ? Та той е Гей-кукла в момента на Доган и Местан които ръководят управлението на държавата, не си ли видял целувката и извинението му на Местан пред целият Бг народ. Много сте паднали комуните много по-надоло вече ви е останал само гробът, който най ви подхожда,
52
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Геберската платена *** пак се е активизирала - не се притеснявайте бандити - при опасност от връщане на МАФИОТА, МУТРА И *** БОКО, ПАК ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ПРОТИВ ВАС
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основния проблем на България вече от над 10 години е следния - от двете страни леви и десни, а между тях хитри турци, които са готови да си завъртят накъдето е удобно, за да са във властта и така могат да изнудват и едните и другите за да прокарват собствената си политика!Изходът - аз съм готов да преглътна едно правителство между БСП и ГЕРБ по германски модел, при условие че ДПС бъде завряно в *** !
50
2
 
12
 
! Отговори
МЕСЕЦИ ЛИ? преди 9 години
ОСТАВКА ВЕДНАГА БЕ, НЕЩАСТНИ!!!!!!!!!!!! КАКВИ МЕСЕЦИ, КАКВИ РЕМОНТИ ВИ СЕ ПРИВИЖДАТ!???? МАРШ НАВЪН! МАХАЙТЕ СЕ ВЕДНАГАААА!!!! *** ПОЗИТАНСКА ПАСМИНА, НЕ ВИ ИСКАМЕ!!!
49
10
 
3
 
! Отговори
EL преди 9 години
Сергей,трябваше да управляваш като пожарникарчето:1.Никакво увеличение на пенсиите.Той три години мачкаше нашите майки и бащи като не им даде нито лев увеличение,както се знае.2.Никакво намаляване на цените на тока.Плащай народе тлъстите заплати на собственици/3пилиарда в Чехия/ и шефове.3.Никакво увелечение на майчинските.С една дума-управлявай нарада с вила на врата му и с ръка в джоба му,както и той се самоопределя .Това бе златното правило на бай Тошо и на Боко!
48
4
 
13
 
! Отговори
НЯМА СМИСЪЛ! преди 9 години
ВЕЧЕ СЕ ВИДЯ !ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ , КОЯТО МОЖЕ ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ --ТОВА Е ГЕРБ!!!КОМУНИСТИТЕ И ТЕХНИТЕ МАРИОНЕТКИ , НЕ СТАВАТ И ЗА *** ЗА ЗЕЛЕ!!!ДОЛУ МОСКОВСКИТЕ ЧЕРВЕНИ ДУПЕДАВЦИ!!!СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
47
1
 
10
 
! Отговори
д преди 9 години
ДО часове или до дни - разбирам. До месеци - това е какво?!? ОСТАВКА и това е.
46
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
БСП да беше обяснил поне как се гласува на неграмотния си електорат ,а не където видят 15 да драскат ,така щяхме да се освободим от наглеца Станишев.
45
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не се чуди ЧУДАК,на тези избори гласуваха предимно социалистите.Нямаше го ПРОТЕСТНИЯТ В, ,т.е вотът на хората които са против МУТРАТА. И тогава не се чуди от къде ще дойдат тези гласове за социалистите. А и пиниза на вашите социалози и. че при ниска активност ще спечели БСП, а при висока-ГЕРБ -вече не минава...
44
0
 
8
 
! Отговори
qwer преди 9 години
Ха ха ха ремонт щели да правят, хората искат да се махат те за ремонт замислили. Ама така е като има кой да ги търпи, вместо този народ да вземе брадвите и да ги избие до един, че бясно куче и болшевик е едно и също и се лекуват само със смърт. Не стане ли война и да ги ликвидираме веднъж за винаги тези *** ще продължават да се въдят, да крадат и да пречат на хората около тях.