Денят Х за кабинета "Орешарски" - накъде след вота

Най-интересните теми от печата на 30 май
30 май 2014 07:00,
56
Денят Х за кабинета "Орешарски" - накъде след вота
Снимка: БТА

Денят Х за кабинета "Орешарски", за който от изборите насам говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, едва ли ще е днес. До вечерта във вторник прогнозите и аритметиката показваха, че кабинетът най-вероятно ще оцелее, отбелязва "Труд".

Междувременно на първа страница "Сега" допълва: Правителството трескаво започна да сключва спорни сделки за стотици милиони левове, което обикновено е сигурен белег, че няма да изкара мандата си. Евентуалните предсрочни избори могат да струват скъпо на бюджета и заради предстоящата емисия на дълг на международните пазари. Вчера министрите пришпориха процедурата и предложиха на парламента да ратифицира документите. Кабинетът планира да емитира на международните пазари книжа до 1.493 млрд. евро. Преди изборите премиерът Пламен Орешарски настояваше с емисията да не се бърза и тя да се изтегли за по-късно през годината.

В интервю за "Труд" Светослав Малинов, евродепутат от Реформаторския блок, анализира: "На тези избори стана ясно, че антиевропейското послание не работи. Хората могат на чашка ракия да кажат някоя и друга дума срещу ЕС, но ако ги поставиш пред избора да гласуват "за" или "против" Европа, гласуват "за". Това също е позитивно послание. Тези евроизбори започват да променят образа на България, натрупан през последната една година. Но нещата трябва да бъдат завършени с предсрочни парламентарни избори."

Реформаторският блок трябва да спре с колебанията си по отношение на това кого да подкрепи, смята президентът в периода 1997-2002 година Петър Стоянов в интервю за "24 часа". "Нашият Реформаторски блок три пъти досега е подавал ръка на ГЕРБ и три пъти си я е прибирал. С това шизофренно поведение трябва да се спре", казва Стоянов. Според него трябва да има повече яснота, ако РБ не иска да работи с Бойко Борисов. Според него сянката на менторите от ДСБ още тежи над реформаторите. "Способността на ДСБ да се възползва максимално от "законните" си възможности, за да постигне своите цели, сигурно е стреснала нейните съюзници. Лично мое мнение е, че именно на ДСБ се полагаше да бъдат най-компромисни, в известен смисъл най-смирени", смята Стоянов.

За сценариите накъде след вота "24 часа" пита щаба си от социолози, политолози и експерти. "Няма как този кабинет да прерасне в служебен без договорка с ГЕРБ, т.е. с президента", коментира Тихомир Безлов. Михаил Константинов прави друг прочит на вота: "На три последователни евровота БСП печели по 400 000 гласа. И сега са толкова. В мандати получи на всичките избори за Европейски парламент съответно 5, 4, 4 мандата. Къде е сривът на БСП, че не го виждам? Има лек успех на ГЕРБ, защото неговите евромандати са 5, 5, 6 на последните три евровота."

Според политолога Първан Симеонов първият вариант за стабилизация е някакъв опит за рестарт на правителството чрез кадрови промени. В отговор на въпрос за "Стандарт" лидерът на "България без цензура" Николай Бареков заявява: "Искаме това правителство да падне, затова ще подкрепим вота на недоверие в понеделник. Моите хора Светлин Танчев и Румен Йончев ще гласуват за вота. В понеделник ще влезем в правителство в сянка. Ще видите с какви хора разполагаме, ще извадим всички личности, които имаме в нашата партия." Партията на Бареков ще продължи като коалиция и за парламентарните избори. "Ще избистрим концепцията как да продължим оттук нататък. Дано да имаме времеви срок от време, защото честно казано, ние се готвим за избори през октомври. Бих се изненадал, ако са през август, защото това би ударило политическата система. През август много хора не са в България. Така че надявам се на избори през октомври, дотогава да си подредим къщичката", казва Бареков.

В друго интервю за "Стандарт" червеният депутат Страхил Ангелов споделя мнението, че действително има министри, които спират работата на кабинета. "Има такива, които по никакъв начин не се научиха да контактуват с парламентарната ни група и да се вслушват в мнението на парламентарните комисии. Това не ми допада, защото също води до разнобой и не разбиране на някои от политиките, които се провеждат. Не може да има министри, които не си вдигат телефона", категоричен е Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Денят "Х" е дошъл още вчера! ЗАЩО НЕ КОМЕНТИРАТЕ НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА - че ДКВЕР вчера ТАЙНО СА ПРИЕЛИ ОГРОМНИ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО! ДОКОГА, *** БЪЛГАРИ, ЩЕ СПИТЕ? ВМЕСТО ДА ПРЕГОВАРЯТ С РУСНАЦИТЕ ЗА МНОГО ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА, а оттам - И НА ПАРНОТО, ТЕЗИ *** - "КАБИНЕТЪТ" ПОЗВОЛЯВАТ НА ДКЕВР ДА ПРИЕМА НОВО ОГРОМНО УВЕЛИЧЕНИ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО! НА БУНТ, БЪЛГАРСКИ ОВЦИ! СТИГА ТЪРПЕНИЕ! ОСТАВКИ на ДКЕВР и ПРАВИТЕЛСТВОТО! ПРОТЕСТ! БУНТ! НАМАЛЕНИЕ, а НЕ УВЕЛИЧЕНИЕ ЦЕНАТА НА ПАРНОТО!
32
0
 
2
 
! Отговори
КАК НАКЪДЕ ,БЕ... преди 9 години
...НАКЪДЕТО КАЖАТ ДОГАН И МЕСТАН!!ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА......САМО *** , МОЖЕ ДА ЗАДАВА ТАКИВА ВЪПРОСИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
*** КОМУНИСТИЧЕСКА !!! МАПШ ПРИ *** !!!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При нови избори БСП, ДПС с дъщерната си партия ще имат 120-130 депутати и са несменяеми, ще управляват както им е удобно, ще си удвоят обърчите от фирми и приходите и с многото пари всичко тяхно.Някакви изследвания показват,че се крадят по 10 милиарда годишно. Дали е вярно.
29
2
 
10
 
! Отговори
катастрофата преди 9 години
В България няма живот защото има ДПС. *** гласуват всякакви *** да нахлуят във властта, ДПС след това гарантира тази власт да се задържи. Турско робство е това тук- хитри турци властват над алчни и продажни българи, това политиката у нас. Преъврнаха България в долнопробно подобие на държава.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не виждам за какъв УСпех говорят Рб когато взеха по-малок гласове отклокот везах на миналиет избоир СК и по-малок отколкото им даваха през август социолозите (8 процента)?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 42 - да резултатите говорят сами по-себе си -никога до сега няма ше такова масово неявяване на българиет, значи ако подкрепяха ЕС, щяха да се изсипят да гласвата за РБ и Герб, или дори БСП която зае европиейска позииця но те не го направиха, което знаич едиственото че са били отвратени от Атака, но същевременон и че не подкрепят тезаат на нито една от европейските партии.факт е, че Неолиберализъмт който проповядваше БСП получи гръмък шамар.
26
1
 
4
 
! Отговори
Х преди 9 години
До дарвинМного си е прав дори, но нали на тебе ти плащат хубаво от партията, че защо да казваш противното. Ходи купувай гласове за следващите избори ***
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как пък разбар че хората са гласували ЗА европа, когато има по-малок от 30 проценат галсоподаватели? негласувалиет явон саотвратени от европа?! Освен това не мисля че партията на Бареков може да се напъха между тези с европейско говорене. виж вашите гласоев виж тези на греб и виж колок е общият брой избиратели и после ще говорим - двеет партии общо нямает 10 процента от гласоподавателите.
24
4
 
3
 
! Отговори
Х преди 9 години
до 43И заради такива *** като тебе всички политици-престъпници са на свобода. Ако мислиш че Цветанов е невинен веднага се гръмни, но не казвам, че останалите не са престъпници, просто Цветанов се взе за много велик, или по точно Борисов не му направи чадър с които Цветанов да се спаси
23
4
 
9
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Каквото и да си говорят БСП-ДПС-ДС против Ц. Цветанов не е истина. Истината , че това беше първия министър на МВР, който каза , че в съдебната система има много корупция. Това се доказва с построените хотели и палати на магистрати. Това, че няма кой да ги осъди е ясно защо. Сега тези наглеци начело с Цацаров се правят на велики и се чудят как да отмъстят на Цветанов. Това обаче ще им се върне като бумеранг. Нека да го запомнят.
22
4
 
4
 
! Отговори
Х преди 9 години
Така и не разбрахте, че тези избори нямат нищо общо с парламентарните избори. Дори според мен тези избори бяха нещо като референдум дали българския народ подкрепя ЕС. Резултатите говорят сами за себе си. И като се има на предвид колко гласове се купуваше от всяка една партия, 34% гласували да речем по 5% купен глас на всяка една партия от първите 4, и какво стана, че са гласували реално 15%. БЪЛГАРИЯ ЯСНО КАЗА НЕ ИСКАМЕ ЕС
21
1
 
0
 
! Отговори
Do 17 преди 9 години
Не, по-важно е да печаташ хартийки, на които да се кланят гоите, и в удобен момент да си ги изтегляш и предизвикваш криза, след която придобиваш благинките на готово, без да си си мръднал и малкия пръст
20
0
 
5
 
! Отговори
до Анонимен 35 преди 9 години
Прав си ,че невежи мутри не могат да управляват държавата,но могат да я съсипват.И с всеки изминал ден все по-добре и по-добре.И все си намират електорат ,който им се радва от сърце за тази "милосърдна дейност".
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-малко от 15%, но напълно достатъчно да ви разбият на пух и прах.Другият път още повече!
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След тези избори всяка проста Тиква се кани да става премиер и да раздава мъдрости и правосъдиеРеално по-малко от 15% гласуваха за Боко Тиквата и това е максимумът на тиквените избиратели,които бяха мобилизирани,за да спасят мутрите от затвораГерберастите гласуваха като на парламентарни избори и взеха едва 15%, Гроб си отиваДругият ***- Барека има едва реални 5% след изсипани милиони за кебапчета и се готви и той да става прениерНевежите мутри не могат да управляват България
17
2
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Нали това казвам бе, 32?! Имаха такива намерения, но не мина. Депутатските заплати си останаха замразени, така е вече четвърта година. И да, имаше протест тогава на ранобудните. И не гласувам за БСП. Но не гласувам и за Герб, да знаеш!!!
16
3
 
5
 
! Отговори
Лудия преди 9 години
До ВасилевТъпата мутра се нарича Станишев, *** *** и всичко това дето си го писал го направи точно той с "Куклата Орешарски". Когато не знаеш просто не се обяснявай, скапан хейтър.....
15
2
 
3
 
! Отговори
само за протокола преди 9 години
Депутатските заплати не са вдигнати. Наистина имаше такова намерение за вдигане през февруари с малко над 300 лв, но отпадна. Депутатските заплати в момента са замразени. Върнете се към по-старите новини и ще видите.
14
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 9 години
накъде след вота ? - НАПРЕД КРЪГОМ И ПАК НАПРЕД