БСП иска и предсрочни избори, и задължително гласуване

Преглед на по-интересните теми в печата за 10 юни
Обновена: 10 юни 2014 07:30 | 10 юни 2014 07:00, Анисия Иванова
166
БСП иска и предсрочни избори, и задължително гласуване
Снимка БТА

БСП не се отказва нито от предсрочни избори в най-скоро време, нито от идеята за задължително гласуване. Няма да има и промени в ръководството на партията, защото не можело тя да води кампания обезглавена. Това реши продължилото повече от четири часа заседание на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП. Конкретни дати обаче не били обсъдени нито за предсрочните парламентарни избори, нито за оставката на кабинета. "Краят на това правителство бе оповестен с пресконференцията, която даде  лидерът на ДПС Лютви Местан", подчерта член на ИБ, цитиран от "Труд".

Председателят на БСП Сергей Станишев е повторил пред ръководството на партията тезите си, че правителството е изчерпано и трябва да се върви към избори. Единственият член на соцръководството, който поясни на журналистите след заседанието на ИБ какви са били обсъжданията, бе евродепутатът Илияна Йотова. "Преобладаващото мнение, бих казала мнозинството от колегите ми и аз смятаме, че трябва да има избори възможно най-бързо", каза тя.

"24 часа" препотвърждава новините от заседанието на ИБ на БСП. БСП е за възможно най-скоростни избори, дистанцира се от ДПС и поглежда леко вдясно за партньори. Лидерът Сергей Станишев засега остава начело на партията и няма да прави еврокариера в Брюксел. Той е подготвил доклада си за политическата обстановка в страната и се очаква на пленума утре дебатът да се развива около него. Анализът на резултатите от евровота ще е втора точка и по него не се предвижда дискусия. От "Позитано" 20 обясниха, че това е документ с много цифри от резултатите на партията по места и ще бъде раздаден на участниците, но нямало какво да се коментира по него.

"Избори на 28 септември. БСП и ГЕРБ бързат най-много с вота", обявява водещата новина на "Стандарт". Президентът Росен Плевнелиев също смята датата за приемлива, твърдят от "Дондуков" 2. Другият, обсъждан вариант е за 5 октомври. Тогава обаче е мюсюлманският празник Курбан Байрям. Очаква се кабинетът да  подаде оставка в следващите две седмици, което ще ускори курса към бързи избори.

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за Министерството на вътрешните работи, съобщава "24 часа". Държавният глава счита, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за  необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.
В мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Ежегодното договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) има негативно влияние върху заетостта, особено на нискоквалифицираните работници. Тази своя позиция Българската стопанска камара (БСК) представи в навечерието на първата  оперативна среща на социалните партньори по процедурата за договаряне на МОД по икономически дейности и квалификационни групи професии за 2015 г., пише "Дума". Камарата ще препоръча на своите членове, които ще участват пряко в договарянето на  браншово ниво, да настояват за "замразяване" на МОД, а в секторите, в които има сериозни икономически предизвикателства -дори за намаляване на минималните прагове. От БСК подчертават, че увеличението на МОД притиска правителството да увеличава минималната работна заплата, което също се отразява негативно на пазара на труда.

В интервю за "24 часа" Димитър Спасов, управител на "Кауфланд България", обяснява: "Закон вдига разходите за храна с поне 10%. Предвидените текстове всъщност са свръхрегулации. Те въвеждат редица забрани. От подобни регулации губи всеки - производител, търговец и в крайна сметка клиентът. Собствените марки на веригите ще бъдат убити, с това ставаме уникални в Европа. Със сигурност има нелоялни практики от някои вериги, но не трябва да се обобщава. Споровете могат да се решат по Търговския закон", убеден е г-н Спасов.

"Сега" оповестява на първа страница: "БСП е в шок и от решението на Орешарски за "Южен поток". Решението според част от ръководството на столетницата е взето еднолично от премиера, обявено след срещата на министър-председателя с трима сенатори от САЩ. Представители на управляващите дават напълно противоречиви коментари - че нищо не е спряно или че премиерът се е объркал. Следобед казусът бе обсъден и от Изпълнителното бюро на партията. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев, който е на посещение в Китай, контрира премиера, като заяви, че ако на ситуацията се гледа стратегически и без емоции, проектът изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България.

Според "Труд": "Крият има ли договор за "Южен поток". Това се оказа една от най-грижливо пазените тайна в България днес. В отговор на въпроси на ежедневника дали е подписан контракт с избрания строител - консорциум около руската "Стройтрансгаз" – и кога е станало това - от проектната компания "Южен поток България" отказаха да отговорят, с категоричното обяснение, че това е търговска тайна. Според бившия ни посланик в Москва Илиян Василев контрактът е бил парафиран преди дни.

Тайна се оказват и поисканите от "Труд" разяснения за цената и евентуалните неустойки при замразяване на проекта. В коментара на Христо Николов за "Труд" по темата е изразена препоръката: "На преговори в Брюксел - само с "Южен поток" в джоба".

"24 часа" прави обзор на развитието на позицията на Сърбия за "Южен поток". Само за няколко часа вчера Белград смени становището си за това дали ще строи газопровода след решението на България да замрази проекта. Брюксел приветства решението на правителството на България временно да спре строителството на  "Южен поток". Това заяви Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Това е важна стъпка в отговор на опасенията на Еврокомисията, за които бе заявено миналата 
седмица", допълни Бергер. ЕК не очаква ситуацията около изпълнението на проекта "Южен поток" да бъде обсъждана в Брюксел на министерската среща Русия, Украйна и ЕС, заяви още говорителката, уточнява "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
grei преди 9 години
parvo da napravyat referendum za izlizane ot eu.
137
1
 
1
 
! Отговори
кака Мара преди 9 години
Пилее се не само време ами и милиони левове.Гласувайте най-насетне за да не се налага отново и отново да се дават пари за избори.Всяка година избори,толкова ли сме богати за да им правим кефа на политиците да ни се пенят на среща с лъжите си и да ни доказват колко са по-добри от предните.Абсолютни глупости.Всички отиват в Парламента с едничката цел да се краде,колкото се може повече .Така са си нагласили нещата ,щото народа да не ги безпокои и да си крадат на воля .Затова и така ни изглежда дър
136
1
 
3
 
! Отговори
Славея преди 9 години
Ново пет народа ни прегракна цяла година да протестира за това ,че трябва да си ходят ,а те най-нагло се назландисваха.И сега веднага избори.Трябваше ли България да загуби една цяла ценна година ,вместо да спечелим време и да направим промени в почти всички свери на своя политически и икономически живот.Толкова промени има да се правят ,а това е огромна работа и се иска време за това ,а ние барабар с ,,умните"ни политици го пилеем.
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРЕДИЛИ СА СЕ МИЛИОНЕР ,ДО МИЛИОНЕРА ,НАГЛЕЦ ,ДО НАГЛЕЦА ,КРАДЕЦ ДО КРАДЕЦА......А НАРОДА НОСИ БЕЛИЯТ БАЙРАК НА БЕДНОСТТА И ЗАВИСИМОСТТА ОТ ДОГАН. БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕЗИ......ЗАПОМНЕТЕ ГИ БЪЛГАРИ И ПРЕДАЙТЕ ТОВА И НА ДЕЦАТА КАК КОМУНИСТИТЕ ЗАГРОБИХА КРАСИВАТА НИ СТРАНА !
134
1
 
1
 
! Отговори
Комуналник преди 9 години
На последните избори Без Срам Партийци (БСП) загубиха поне 20 %, заради позицията си за Украйна. Южния поток ще изхвърли в канала останалите подръжници на това творение. Лошото е друго-никоя партия не предлага вериги, за да прекосим блатото. Дори по-зле-какво значи задължително гласуване-гласове за *** напук. Трябва напротив - да се въведе ценз за гласуването и то да е СВЯТО - само за завършили средно (финансирано от държавата) образование и живеещи тук. Серж в Херсон.Бареков в Димитровград
133
1
 
3
 
! Отговори
Вай преди 9 години
Тц, Тц. Обединен фронт БСП & ГЕРБ срещу ламята ДПС. Да му го бяха казали преди месец нямаше да повярвам. На това му се вика political swinging, сиреч на български смяна на партньорите. Всеки такова някого, накрая не е ясно къде е вляво, кой е вдясно, къде е горе и къде е долу. Кекс до спукинг.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....5 октомври. Тогава обаче е мюсюлманският празник Курбан Байрям.......----------------------------------------------------------------------------Нали вота ще е задължителен ? Или само за вас ослепените от завист и злоба българи които се замозатрихте.
131
4
 
9
 
! Отговори
4иста4ката преди 9 години
ТОВА СА МУТРОГЕНИТЕ КОИТО ИМАТ ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ ДА ЗАРОБЯТ БьЛГАРЯ ОТНОВО ПОД РУСКИ БОТУ6
130
3
 
11
 
! Отговори
777 преди 9 години
а норада иска заличаване на дпс и бсп и атака, а скоро и на бареков
129
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** всичко , но на изборите ще грачат най-силно
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ПОПИТАМ ТОВА ЛИ СА ОЛИГАРСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ????? ДА ДА ДА ДА 6 000 000 ДА!!!!! НЯМА ПО БОГАТИ ХОРА ОТ ТЯХ.......
127
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOBRE KAJETE KAKVO SA OTKRALI STIGA VE4E FATASMAGORII KONKRETNO PI6ETE
126
3
 
3
 
! Отговори
lari преди 9 години
tezi na snimkata moje i da ne kradat tolkova kato drugite ,no sa politi4eski izhabeni!i nqma nikakvo bade6te v tqh
125
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ НА СНИМКАТА СА ВЪЗХИТИТЕЛНИ ЧАРОВНИЦИ...КРАДАТ БЕЗ ДА ГИ ВКАРАТ В ЗАТВОРА ,, КАК ДА НЕ СЕ САМОУБИЕ ИЛИ ДА ЕМИГРИРА ЧОВЕК??
124
1
 
8
 
! Отговори
Сънчо до mitova преди 9 години
Митова, време е да заспиваш отново, както вече ти казах. Така ще изкараш още една спокойна зима.
123
4
 
16
 
! Отговори
До ДИДИ преди 9 години
Права си Диди, това правителство ни набълбука за една година с над 7 милиарда дългове, което предишното правителство не можа да постигне за 3 години и пловина. Лошото е, че сега ще трябва да ги връщаме всички - и заблудените като тебе и такива като мене, които никога не са ги искали.
122
11
 
5
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Изкарахме една спокойна зима, какво ли ни чака следващата...
121
11
 
2
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Изкарахме една спокойна зима, какво ли ни чака следващата...
120
2
 
9
 
! Отговори
Политбукмейкър преди 9 години
Предлагам залагания за служебен премиер и дата на избори. Начални залози: Маргарита Попова, 29.09.2014.Лица с имена Кънчо, Стойчо, Андрей, Кольо и Мира не се допускат до залаганията, тъй като е сигурно, че техните залози са винаги губещи и така могат да "ориентират" останалите.
119
1
 
18
 
! Отговори
Умерения преди 9 години
Докато българите се делят и противопоставят, турците се обединяват и печелят!!!