НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов

Парламентът не успя да освободи Станишев като депутат
Обновена: 26 юни 2014 13:40 | 26 юни 2014 09:47, Камелия Цветанова
191
НС пак без кворум, ГЕРБ не изпълни молбата на Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

За втори път тази седмица се провали заседанието на парламента.

И днес след втория опит на председателя на парламента Михаил Миков да събере нужния кворум от 121 депутати, в пленарна зала бяха едва 109 от управляващите.

ГЕРБ и „Атака“ отново отказаха да влязат в зала и така се провали заседанието на парламента.

След като и вчера нямаше заседание и парламентът не гласува искането на лидера на БСП Сергей Станишев за прекратяване на пълномощията му като народен представител, за да стане евродепутат, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите си днес да осигурят нужния кворум и да го изпратят в Брюксел.

Още по темата
Това обаче така и не стана, а самият лидер на БСП е в Брюксел в качеството си на президент на ПЕС.

Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител.

Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.

Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента или от ЕП.

Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат.

Решението на Борисов да бойкотира заседанията на парламента явно е провокирано от поведението на мнозинството през миналата седмица.

След скандалите около разглеждането на ветото на президента върху Закона за МВР и вкарването като точка в дневния ред на поправките в Наказателния кодекс, той се ядоса и обяви, че Народното събрание не трябва да работи, докато не се проведат консултациите между парламентарно представените политически сили, на които трябва да се определи законодателната програма, преди да се разпусне 42-рия парламент.

Изненадващо вчера Борисов промени позицията си за датата за предсрочните избори, както и решението си за консултациите в парламента.

След отказа си миналата седмица да участва в тях с мотива, че вече не вярва на БСП и ДПС, които според него си правят каквото си искат, в сряда той съобщи, че ще се включи в срещата в петък.

Борисов вчера заяви още, че иска изборите да са в средата на септември, въпреки че при президента Росен Плевнелиев беше договорено вотът да е между 28 септември и 12 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
11
 
27
 
! Отговори
Ванга2 преди 9 години
БСП 3,4%ГЕРБ 52 %
112
3
 
19
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До edinМного си е отговорен дори. Просто това е реален шанс, да се принуди Станишко да подаде команда за оставка на правителството в близките дни и разпускане на парламента.
111
15
 
21
 
! Отговори
edin преди 9 години
Ще използвам клише-Борисов не се дьржи отговорно с избирателите си.Приказките му от един месец не са на отговорен политик.Влиза в ненужни словесни дуели.Взе мн. да си вярва.А от високо мн. лесно се пада .Да пита Костов.А и сергейчо.Моят глас е ,вьпреки вс. за ГЕРБ.Без цв.цв. естествено !!!
110
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Има ли смисъл ?Тоо па... Магистрали строят, щото още не са си купили персонални хеликоптри
109
1
 
33
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Oще вадят трупове на деца от калта, а тия обсъждат само кой ще ходи в Брюксел и кога ще ги "избираме"Не е ли цинично?
108
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ха-ха-хаХа ха ха- лъжеш се, просто неговата партия бързо вдява какво е съкровенното желание на боса. А то е след като Станишев не го зачита и той няма да го удостои с внимание. Другото е за пред навници.
107
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев казал че Борисов отива в Брюксел на фотосесия. Борисов му се разсърдил и казал на гербарите да не влизат в НС. Овцете последвали тоягата. Ето как изглежда този "велик" ум, "отговорен" държавник. За стадото няма да говоря. Щом го обиждат- сечено на НС. Ама че НС не му е бащиния. Много важно. Неговия АЗ е над всичко.
106
7
 
28
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 9 години
Циркаджията играе сатрап, без да се усеща, че факта, че собствената му партия не изпълни "молбата" му, означава, че не може да я контролира. Тоя не е ***, той е ***.
105
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб дойде ли на власт ще има гражданска война запомнете
104
4
 
22
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
ти на яслата на Герб ли си
103
2
 
21
 
! Отговори
до 112 преди 9 години
пи ли лексотана бе мой човек
102
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
София Пловдив Варна Бургас гласуват за Герб вие нещо май не сте наред или сте на яслата на Герб или в далаверката
101
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глесувам 5 или 6 пъти вече за ГЕРБ. Няма друга партия ,която да може да се нагърби с проблемите ни от тройната коалиция. Няма друг ,който в тоя момента да се изправи и да каже: Аз ще направя това и това.....Кой може ,а ? Орешарски - "експертът " ли ? Може би Четин Казак, или Мюмюн Хюсеин ?Айше Юсменова или Ахмед ал Акбар ?Не победят ли ГЕРБ есента , сме загинали......
100
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквеняции
99
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разбери, че тука има малко ГЕРБерасти и БСПари, повечето ги мразим всичките!!!На теб като ти напишат аргумент и факт, ти веднага почваш да скимтиш и лаеш и да говорип за сергей и другите, които крадоха преди вас!!!!*** безпардонен, избий си го от бездарната ТИКВА, че Буда пак някога ще управлява, без НАРОДЪТ да ви измете !!!!
98
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който държи мандата ,той осигурява кворума !Ако не може да осигури 121 депутати ,които да го подкрепят- си подава оставката и връща мандата. Така направи Борисов миналата година,така е редно да се направи и сега.
97
3
 
27
 
! Отговори
от Варна преди 9 години
Имам един съсед във входа Димитров преди беше партиен секретар сега вика само Герб та това е за справка само да се видим кой какъв е
96
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за да гласуваш за Герб трябва да си изтрещял тотално ама тотално
95
6
 
21
 
! Отговори
$$$-ГЕРБСП-$$$ преди 9 години
Мечо грух,пишеш за 'чалгарски закончета', какво и да означаво товаслед като при твоята ГЕРБ, Пайнер Медия спечели 2 млн.лв. по ОП Конкурентносбособност...
94
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еми Герб като вземе власта то пък БСП няма да ходят в парламента е й тогава какво ще пишем пак ли същото а мечо