Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз

Депозитите до 100 000 евро в КТБ ще имат защита, за другите не е ясно
Обновена: 14 юли 2014 21:17 | 14 юли 2014 19:17, Веселина Йорданова
182
Дефицитът ще се вдигне, България тръгва към банковия съюз
Снимка: Ройтерс

Бюджетният дефицит да се вдигне до 3% и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници. За това са се разбрали на срещата при президента Росен Плевнелиев представители на политическите партии и на изпълнителната власт. На консултациите, продължили 4 часа, нямаше представители от „Атака“.

Още по темата
Не е постигнат консенсус обаче дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов финансов закон, съобщи държавният глава.

Президентът смята, че това не е проблем, защото имаме добре разписано законодателство. По темата Плевнелиев напомни, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани. Нов закон обаче е необходим, ако ще се защитават влогове над този праг.

Президентът съобщи, че е постигнато съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС, първа стъпка към присъединяване на страната ни към Европейския банков съюз.

Правителството е декларирало, че е готово да актуализира бюджета на НЗОК така, че да се осигури нормалното функциониране на системата. Очаква се законодателна инициатива за това в следващите дни.

Друга законова промяна, която ще инициира кабинетът, е служебното правителство да сключва договори за държавни заеми в подкрепа на финансовата стабилност на държавата.

На консултациите е постигнат консенсус да се извърши международен одит на КТБ и да се предприемат действия към възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.

Ще бъдат използвани всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез със закона, съобщи Плевнелиев.

Президентът каза още, че цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

БНБ ще поиска проверка от европейския банков орган за оценка на надзора върху българските банки. Предвижда се и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор.

В подкрепа на общините ще се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете предвид замразените пари по европрограми.

По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Има хора загубили милиони и предполагам нещата няма да останат без последствия.Пуцаи куме,църнио се жени.Голяма веселба ще е.Сега се чудят как да си спасят задниците,става въпрос за пари.На раята какво ще и вземат,тя няма пари или влогове до 1000лв.
33
7
 
4
 
! Отговори
Питанка преди 9 години
Кога ще вкарваме еврото, защото с тези темпове се отдалечаваме, за ние сме май единствената страна с борд и за какво ни е. А другите държави не са ?
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националните интереси щрез источване на бюджета за лични интереси ли става
31
0
 
7
 
! Отговори
Чочо преди 9 години
На всеки 6 месеца постоянно се тегли заем , след това се връщат от събраните акцизи и данъци отдавна живеете на кредит.
30
3
 
14
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
Айде президента стига е връткал "капитало"-угодна политика! Националния интерес няма нищо общо с нея!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ибрик и хартия
28
0
 
19
 
! Отговори
111 преди 9 години
как не се намери един БЪЛГАРИН с панталони, да ги изправи до стената и разбирате , всичко което са откраднали да се върне на ,на БЪЛГАРИНА
27
3
 
16
 
! Отговори
Пеевски преди 9 години
Пеевски се скара с Цветан и използва държавата за да разруши КТБ. ПЕЕВСКИ В ЗАТВОРА!
26
4
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Мишката във Плевня цър-цър-църка,*** ял филия с мас и хър-хър-хърка,котка препикала Гербер мър-мър-мърка,Роската пред микрофона бър-бър-бърка!
25
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До Да те светна бацеплана според мен е следния:от ОАЕ да се докара петрола до Европа, затова американците поддържат бунтовниците в Сирия, явбо не са се разбрали нещо, затова и ДПС дърпат толкова, ако стане проблем с нас да се повтори украинския сценарии. България е малка държава и на много важен кръстопът, и никой няма да ни остави да си гледаме собствените интереси.
24
1
 
15
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Депозите в банките са все едно акции в предприятие. Понякога предприятията фалират или активите са обезценяват- в случая до 200 хиляди лева. Огромните депозити да се разследват-всички вложители на са склуптори и фабриканти.
23
1
 
3
 
! Отговори
Бъмзи преди 9 години
Побъркали се бе човек
22
0
 
12
 
! Отговори
Иа преди 9 години
А нас кога ни питахте искаме ли да взимаМЕ заеми?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НепознатаЗатова правят новата банка и там прехвърлят големите влогове, та да може да ги теглят оттам скришом.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дасте виждали мен
19
1
 
13
 
! Отговори
НОВ ЗАКОН преди 9 години
НОВ ЗАКОН ЗА ДА УЗАКОНИ ИЗВЪРШЕНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. ОЛИГАРСИТЕ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ДПС И БСП (БНБ И НЕ НАРЕДЕНО ДА СИ ТРАЕ) ОТКРАДВАТ 5 МИЛЯРДА И ПРИЕМАТ ЗАКОН БЪЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН ДА ГИ ПЛАТИ. КРАЖБА И УЗАКОНЯВАНЕ. БЛАГОДАРЯ НО НЕ БЛАГОДАРЯ! ФАЛИТ И ЗАТВОР ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С какво ще се връщат новите заеми, България няма икономика и върви към гръцки сценарий.
17
13
 
16
 
! Отговори
Червен трол преди 9 години
Беззаконието, кражбите, обири на банки и всички престъпление по наказателния кодекс са специалитет на БКП-БСП. До 1944 г. обираха мандрите, защото са гладни и прости да си изкарат прехраната. Сега обират банките , защото не могат нищо да работят освен да крадат. За тях думата незаконно значи законно , а *** са техни братя по образование и кражби.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледай го тоя ,хората го научили да пише ,трудили се, били са го по-простата кратуна и той за какво използва наученото -за гнусотии.
15
0
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До МичкаИ да се извадят и да не се извадят досиетата вече е късно.виж какви ли не разкрития се правят и никой не е наказан.