НС актуализира бюджета на НЗОК, Манолова удари последния звънец

ГЕРБ: Няма да участваме в тази дестабилизация
Обновена: 4 авг 2014 16:23 | 4 авг 2014 15:35, Камелия Цветанова
39
НС актуализира бюджета на НЗОК, Манолова удари последния звънец
Дора Янкова от левицата показва подаръка от Михаил Миков. Снимка: БТА

Парламентът окончателно актуализира бюджета на НЗОК и отпусна още 225 милиона лева за болниците и за лекарства на онкоболните. Средствата са от други структури на бюджетна издръжка. Това стана с гласовете на ДПС, БСП и независимите депутати.

Още по темата
С актуализацията на бюджета на НЗОК парламентът отпусна и още 50 милиона лева за бедствия. Въпреки че първоначално се обявиха за отпускане на още пари за Касата, днес народните представители от ГЕРБ не участваха в гласуването, като преди това предупредиха, че с промените се залагат бомби на служебното правителство.
 
„Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата, това е първа бомба в ръцете на служебното правителство, обвини Менда Стоянова от опозицията.

Според нея през втората половина на годината няма как държавата да не блокира, след като парите на институциите ще са са 15 % по-малко, за да има средства за НЗОК.

Тя настоя, че трябва да се вдигне дългът, а не да се взима от министерствата.

„Като им намалите парите с 15%, няма да могат дори да си платят заплатите. Как тогава ще се реализира Законът за МВР, в който се предвиждаха редица допълнителни плащания към органите на МВР, след като бюджетът трябва да бъде намален с 15 %”, попита Стоянова и от името на ГЕРБ обяви : „Няма да участваме в тази дестабилизация“.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова предупреди, че дефицитът на НЗОК реално ще е 400 милиона лева, което означава, че на следващото правителство ще му се наложи да направи още една актуализация на бюджета.

Според Менда Стоянова и отпускането на още 50 милиона лева заради наводненията е бомба, защото ще се вземат от програмите в енергетиката, които пък са буфер на финансовия министър.

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов заяви, че ако парите за наводненията не стигнат, служебното правителство има начин да отпусне и още.

Относно критиките на ГЕРБ, че се орязват парите на другите ведомства, за да има за НЗОК, той обяви, че решението за това не е негово, нито на правителството, а такава е била политическата воля и отговорността сега е на политиците.

Той припомни, че предложението на правителството беше да се вдигне дългът, а не да се режат парите на останалите институции.

След като приеха актуализацията на бюджета на НЗОК, председателстващият заседанието Мая Манолова прекрати заседанието и обяви, че бие последния звънец на 42-рото Народно събрание.

„Парламентът работеше в трудна среда под засиления контрол на гражданското общество и имаше кратък живот. Да си пожелаем успешна предизборна кампания“, заключи тя.

За разлика от последния ден на предишните парламенти, този път последното заседание не завърши с обща снимка, а само някои от депутатите се снимаха заедно в пленарна зала. Народните представители си тръгнаха и с подарък – стъклена чаша за кафе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да се учудя ако и язовирите са били пуснати точно от членовете на комунистическата банда за отмъщение. Това е най-бандитската и подривна партия ,тях не ги е еня за умиращият народ ,тях ги е еня да се връщат отново и отново във влъстта. Оставиха служебното и следващите правителства които няма очевидно да са тяхни поради очевидна некадърност на вода и хляб !
28
1
 
2
 
! Отговори
2014 преди 9 години
да, съгласен съм с 35. Спокойно би се намалила държавната администрация(бюрокрация) в полза на българският народ.Толкова е лесно и така необходимо, че трябва да стане колкото се може по-скоро.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари в държавата има ама трябва яко кастрене на държавни институции.Имам предвид на закриване на такива тъй като много от тях са безсмислени и са остатъци от тоталитаризма.Например, Регионалните здравни инспекции, ДАНС,ДАИ,Напоителни системи,БОРКОР и куп други *** .Отделно скапаната съдебна система *** милиониа ефекта е нулев.Това са само лапачи на които държавата плаща грешни пари.Иначе няма оправяне.
26
1
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 9 години
Лицемерни, социалисти, та вие до вчера си пиехте кафето и се целувахте по площадите и мостовете с ДПС. Забравихте ли? А сега се правите на палячовци, каквито всъщност сте.
25
3
 
3
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
коаялиция бостани тука ли сте соросни гейберки
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАНДАТА НА ОУШЪН......НАКРАДЕ СЕ СЕГА ГЛЕДАЙ САМО КАКЪВ СМЯХ.....КОЛКО МНОГО СА НАПРАВИЛИ ЗА НАС-НАРОДА....САМО ДЕТО НИЕ НЕ РАЗБРАХМЕ КАК НИ ПОМОГНАХА.....
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че под връх Хаджи Димитър цоциалистите плюскаха безплатни кебабчета докато народа до Дунава се давеше и се молеше за помощ....До Анонимен (21)Поне да беше питал някой, който е ходил, вместо да говориш глупости. Там чисто по нашенски 2 кебапчета с питка - 5лв. А връзката ти със станалото в Мизия и цяло Врачанско е меко казано неадекватна....На това се казва пир по време на чума. А относно изхранването на цоциалистите нещата са ясни и това за 5лв направо изби рибата
22
3
 
3
 
! Отговори
Az tam преди 9 години
Айде махайте се, вкупом непотребни станахте !
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като си спомня Бок,Цвъко,Миро Мазното, Делянчо и останалите некадърници от правителството на Боко тия ми се виждаха песен ама нейсе. Пак ще почне МВР Пикчър представя, ние ги хващаме те ги пускат, шистовя газ и ГМО на дневен ред. Ужас.
20
11
 
15
 
! Отговори
Ура Ура Ура Победа!! преди 9 години
И сега най важното тая вечер да се отиде на църква да се запали по една свещичка и да се прослави БОГ,че толкова бързо свали най голямото зло за България 123годишната ***.Слава на Бога че ни показа милост та ни отърва от това зло,след 415дни на протести и платени от *** контра-протести!!!Никога не забравяйте това Зло,за да не ни повтори братя Българи!!!
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ няма да участват в нищо. Те изобщо участват ли в нещо. ГЕРБ искат отделен парламент само за тях.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен (21)Поне да беше питал някой, който е ходил, вместо да говориш глупости. Там чисто по нашенски 2 кебапчета с питка - 5лв. А връзката ти със станалото в Мизия и цяло Врачанско е меко казано неадекватна.
17
2
 
5
 
! Отговори
???????????????????? преди 9 години
ЧЕСТИТО ВИ УПРАВЛЕНИЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ .....................................
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решение за актуализацията на бюджета на НЗОК плаче за вето тъй като нарушава конституцията, която дава еднакви права и за болните и за здравите.
15
12
 
24
 
! Отговори
bobo преди 9 години
ЧЕРВЕНИТЕ *** ОТ БСП НЕ ПОСМЯХА ДА СЕ СНИМАТ ОТВЪН НА СТЪЛБИТЕ НА НСМИ СЕ СНИМАХА ВЪТРЕ !!! ДО ПОСЛЕДНО СИ ОСТАНАХТЕ ПЪЛНИ *** !! СБОГОМ!!!
14
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че под връх Хаджи Димитър цоциалистите плюскаха безплатни кебабчета докато народа до Дунава се давеше и се молеше за помощ.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България все още живее във времената преди френската революция, народа се надява, че феодалите ще се погрижат за бедните и гладните. Надявам се около нова година доста хора да станат с една глава по-ниски и нещата у нас да потръгнат.
12
1
 
12
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Вижте как притеснени изглеждат за бюджета. Поболели са се направо. Апа гербери направо не могат да гледат. Те днеска осигуриха кворум с отвращение. Също как пие руснак.
11
7
 
15
 
! Отговори
Гербер преди 9 години
Жалко, че не ни мина номера с Плевнелиев и Местан да изтеглим няколко милиарда докато се усетите.Но Октомври като вземем властта дупе да ви е яко!
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЯ ОВЦА ПО КАКЪВ ПОВОД Я ДАВАТЕ ???