НС актуализира бюджета на НЗОК, Манолова удари последния звънец

ГЕРБ: Няма да участваме в тази дестабилизация
Обновена: 4 авг 2014 16:23 | 4 авг 2014 15:35, Камелия Цветанова
39
НС актуализира бюджета на НЗОК, Манолова удари последния звънец
Дора Янкова от левицата показва подаръка от Михаил Миков. Снимка: БТА

Парламентът окончателно актуализира бюджета на НЗОК и отпусна още 225 милиона лева за болниците и за лекарства на онкоболните. Средствата са от други структури на бюджетна издръжка. Това стана с гласовете на ДПС, БСП и независимите депутати.

Още по темата
С актуализацията на бюджета на НЗОК парламентът отпусна и още 50 милиона лева за бедствия. Въпреки че първоначално се обявиха за отпускане на още пари за Касата, днес народните представители от ГЕРБ не участваха в гласуването, като преди това предупредиха, че с промените се залагат бомби на служебното правителство.
 
„Предлагате като източник за решаване на проблемите в НЗОК да бъде блокирането на държавата, това е първа бомба в ръцете на служебното правителство, обвини Менда Стоянова от опозицията.

Според нея през втората половина на годината няма как държавата да не блокира, след като парите на институциите ще са са 15 % по-малко, за да има средства за НЗОК.

Тя настоя, че трябва да се вдигне дългът, а не да се взима от министерствата.

„Като им намалите парите с 15%, няма да могат дори да си платят заплатите. Как тогава ще се реализира Законът за МВР, в който се предвиждаха редица допълнителни плащания към органите на МВР, след като бюджетът трябва да бъде намален с 15 %”, попита Стоянова и от името на ГЕРБ обяви : „Няма да участваме в тази дестабилизация“.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова предупреди, че дефицитът на НЗОК реално ще е 400 милиона лева, което означава, че на следващото правителство ще му се наложи да направи още една актуализация на бюджета.

Според Менда Стоянова и отпускането на още 50 милиона лева заради наводненията е бомба, защото ще се вземат от програмите в енергетиката, които пък са буфер на финансовия министър.

Финансовият министър в оставка Петър Чобанов заяви, че ако парите за наводненията не стигнат, служебното правителство има начин да отпусне и още.

Относно критиките на ГЕРБ, че се орязват парите на другите ведомства, за да има за НЗОК, той обяви, че решението за това не е негово, нито на правителството, а такава е била политическата воля и отговорността сега е на политиците.

Той припомни, че предложението на правителството беше да се вдигне дългът, а не да се режат парите на останалите институции.

След като приеха актуализацията на бюджета на НЗОК, председателстващият заседанието Мая Манолова прекрати заседанието и обяви, че бие последния звънец на 42-рото Народно събрание.

„Парламентът работеше в трудна среда под засиления контрол на гражданското общество и имаше кратък живот. Да си пожелаем успешна предизборна кампания“, заключи тя.

За разлика от последния ден на предишните парламенти, този път последното заседание не завърши с обща снимка, а само някои от депутатите се снимаха заедно в пленарна зала. Народните представители си тръгнаха и с подарък – стъклена чаша за кафе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
12
 
14
 
! Отговори
наглеци преди 9 години
НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ БЕ ----- *** НИКОЙ НЕ ВИ БРЪСНЕ ВИЕ САМИ СИ ПРАВИТЕ ВЕСЕЛО,ДОРА ЛУДАТА,МУКОВ ОЛИГРОФРЕНА,МАЯ ПЛЯМПАЛПТО И Т.Н.УДРЯТЕ СИ САМИ ЗВЪНЕЦА,А НЯКОЙ ДА ВИ УДАРИ И ПРЪТ,ГРЪМ,НО ВЕЧЕ ПРИРОДАТА ПОКАЗВА АПОКАЛИПСИСИ ОТ КОИТО САМО НЕВИНИ ЖЕРТВИ ВЗЕМА,А НА ТЛЪСТИТЕ ВИ МУТРИ НЕ ГИ ХВАЩА НИЩО ТЕ СА ЗАЩИТЕНИ ОТ ОГРАБВАНЕ,ОТ БУРИ,ДЪЖД.
8
12
 
14
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БКП_БСП преди 9 години
ЕЙ НАЙ ПОСЛЕ СВЪРШИ СЕ ЗЛОТО СИ ОТИДЕ;Сега на 05.10. да унищожим 123 годишната *** завинаги,всички да гласуваме за стабилна БЪЛГАРИЯ!!!
7
7
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Дестабилизация, другарю Тиква ще наричаш оня заем от МВФ дето толкова натискаш да го теглят. А не оня жалък милиард, който изтеглиха за да се разплатят с бизнеса и да запълват дупките, които откри вашето управление чрез некадърността си.
6
7
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До HIterГаджева да, ама тая изцъклена *** със сбръчкана шия Мая никак не е секси, макар и натокана като за по главната у Филибето. Подозирам, че без грим е страшна работа
5
5
 
14
 
! Отговори
Днес за пореден преди 9 години
Боце показа, че не знае повече от тука-има-тука-нема, но неговият вариант е че-влезна-че-няма, че-гласувам-че-няма. Така го друса шубете и шизофренията, че по обед не помни кво е казал сутринта.
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждам никакъв смисъл на предстоящите да се гласува за депутати ,които не ходят в парламента и бягат от заседания в парламентарна зала,като тези от ГЕРБ и Атака.Това са си чисти народни изедници.
3
11
 
22
 
! Отговори
555 преди 9 години
Дано следващия парламент да е по - стабилен и без простотиите на ГЕРБ
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военен режим Пиночет ни трябва!
1
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не мога да разбера кой я харесва тази селска пръчак Мая Манолова?