Задаващият се политически сезон - интересен и нулев

Преглед на по-интересните теми в печата за днес, 5 август
Обновена: 5 авг 2014 07:50 | 5 авг 2014 07:00, Анисия Иванова
46
Задаващият се политически сезон - интересен и нулев
Снимка БТА

Задаващият се политически сезон - интересен и нулев, коментира "Сега". Ето няколко възможности: ГЕРБ печели убедително изборите, но при много ниска избирателна активност. Бойко Борисов прави явно или прикрито коалиция с ДПС, за което вече има индикации. Участието или отсъствието на Реформаторския блок в тази конфигурация е без особено значение. Възможно е Борисов да не стане министър-председател, защото ще му е ясно, че и този кабинет ще е временен, а да номинира за поста герберска версия на Пламен Орешарски.

Друг вариант: За оставащите до изборите два месеца БСП успява да си направи сериозни морално хигиенизиращи процедури, превръща се в истинска проевропейска лява партия, облича се отново във всенародно доверие и се връща на власт. Или в оставащото време до изборите се появява нова патриотична или популистка формация, която обира мощен протестен вот и променя геометрията на статуквото. Индикации за такова развитие все още няма, но не трябва да се изключва. Още един вариант - весело електорално харакири - избирателите внезапно и масово обикват ДПС. Изглежда, че се задава още една интересна, но все пак нулева, т.е. загубена, година.

"Парламентът камикадзе", коментира "Стандарт". Изпратихме в историята най-краткия и най-често разпадащия се парламент на прехода. 42-ото народно събрание не само няма да липсва на никого, но и успя за 14 месеца да срине доверието в законодателната институция до исторически минимум. Депутатите се превърнаха от полубогове в посмешище. Наесен политиците ще имат последен шанс за връщане на доверието към парламентарната демокрация, след което на ход ще бъдат всякакви радикални идеи и реформи за тотално преструктуриране на властта.

"Всички лидери, и Борисов, да се отдръпнем от следващата власт", предлага в интервю за "24 часа" лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му парламент, който не може да се събира нормално в работното си време, да произвежда закони и да върши елементарна работа, няма право на съществуване. Така Първанов защитава идеята за президентска република. Уверява, че не го блазни изпълнителната власт. "Моята амбиция е да подготвям успяващи млади хора, които да станат гръбнак на силна изпълнителна власт. По-малко хора от моето поколение трябва да са в изпълнителната власт. Когато всички лидери направят стъпка назад, не да излязат от политиката, тогава вече шансът на един кабинет на националното съгласие ще е много по-голям", смята Първанов.

Темата за избирателната система е предизборна, коментира в "Труд" социологът Юрий Асланов. Мнозинството от гражданите е жертва на внушението, че качеството на работата на парламента зависи от начина, по който той се избира. Това е масова заблуда, която ловко се използва за предизборна пропаганда и печелене на гласове. Истината е, че в България се установи власт на малцинството, която прониква във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот, във всички партии и във всички институции. Тази власт налага влиянието си със силата на парите, заради което никак не й е изгодно да има много партии, много депутати, много институции, защото всичко това струва скъпо. Много по-евтино е, вместо да купуваш партии, да си купиш 240 депутати. Ако има нещо, което си струва да бъде променено, е технологията, по която властта на парите стига до държавното управление и го контролира.

Служебният кабинет ще има ограничени възможности да поема допълнителни разходи, след като парламентът отказа да подкрепи предложената от кабинета "Орешарски" актуализация на държавния бюджет, пише на първа страница "Сега". Бюджетите на министерствата ще бъдат орязани със 17%, като ситуацията е особено рискова при МВР заради бежанската криза. Не е ясно и дали ще стигнат допълнително отпуснатите пари за бедствия на фона на лавинообразно растящите сметки за нанесените щети от наводненията.

Правят се опити служебният кабинет да се приравнява на нормалните, при положение, че той не е обект на парламентарен контрол. Това е едно абсолютно безконтролно правителство", казва в интервю за "Дума" директорът на Института за модерна политика Борислав Цеков. Ако президентът се спре на проф. Георги Близнашки, той нито е консенсусна фигура, нито е човек, който има необходимия експертен опит, за да оглави, макар и временно и технически, изпълнителната власт. Той няма никакъв реален административен опит, не е управлявал дори будка за вестници.

"Реформаторският блок е на прага на разцепление", отбелязва "Сега". Различията между партиите в Реформаторския блок вече се превърнаха в дълбоки разломи, които заплашват самото му съществуване. Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов фактически е поел лидерството на блока. И косвено обвини партньорите си от "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и СДС на Божидар Лукарски в колаборация с бившите управляващи. "Толкова съм свикнал някой да оправдава неуспеха си с мен, че дори не ми се коментира казаното от г-н Кънев, защото истински се надявам, че РБ ще бъде наш партньор", цитира "24 часа" изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Трябваше някой да хвърли камък, за да раздвижи застоялата вода, казва в интервю за "24 часа" Радан Кънев. Той е против РБ да се превръща в типичната коалиция - замръзнал политически субект, който да влезе тихомълком в парламента. Избирателите искат нова, истински силна политическа сила.

"Вдясно се възцарява необратимо популистката народняшка политика", коментира в "Дневник" политологът Огнян Минчев. Разпадът на Реформаторския блок е поредното тъжно доказателство за несвършена работа на българските интелектуалци и водената от тях градска средна класа. Вместо Бойко Борисов да се страхува от тях и от техния потенциал да насочват обществото по един път, с който ГЕРБ и другите по-големи партии трябва да се съобразяват, РБ се страхува да не бъде обсебен и употребен от Бойко Борисов. Оттук нататък никой няма да обръща сериозно внимание на поредните опити за сглобяване на нещо смислено от т.нар. традиционна десница.

490 млн. лв. са щетите, нанесени от наводненията това лято до 21 юли. Това е казал пред "Сега" директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Това означава, че сумата ще нарасне още, когато се  опишат щетите от миналата седмица в Габрово и Северозападна България. Страната ни се надява на помощ от Фонда за солидарност на ЕС.

Задачите за новия кабинет анализира в "24 часа" Лъчезар Богданов, "Индъстри уоч". Според него най-важното е да продължи да събира приходите и да поддържа бюджетната дисциплина. По отношение на разходите е изключително важно правителството да съхрани каквото е останало от финансовата дисциплина по отношение на поемането на ангажименти и сключването на договори,които предвиждат допълнителни разходи и за които няма
предвидени ресурси. Всички говорят колко голям е фискалният резерв, но има и много големи плащания. 1,5 млрд. лева по глобалните облигации през януари, 1,2 млрд. лева в края на ноември, през октомври - 400 млн. лева от помощите за зърнопроизводителите. Отделно имаме едногодишна емисия от миналата есен, когато беше увеличен таванът на дълга. В този порядък има 2 млрд. лева разходи до края на ноември - кеш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
григор преди 9 години
Коалиция между ГЕРБ и ДПС няма да има, БСП няма да се оправят, така, че трябва всеки да си помисли хубаво иска или не коалиция, най-добре е еднолично да се управлява
32
0
 
0
 
! Отговори
ЯкоДим преди 9 години
Ябе, кви са тея глупости бе! ГЕРб никога няма да направимкоалиция с ДПС! Ни ко га! Това не са ваште продажни комунистчета! А и ГеРБ ще спечелят изборите и няма да имат нужда от коалиция изобщо!
31
0
 
0
 
! Отговори
konstantin.dimitrov преди 9 години
ГЕРБ ще спечелят и те са единствените, които могат да ни извадят от блатото!
30
0
 
0
 
! Отговори
Тина преди 9 години
Ако нямаме кабинет, който да изкара поне един цял мандат на 6 октомври, това значи, че България никога няма да се оправи!! ГЕРБ са едниствените, които могат наистина да помогнат на държавата ни да поеме по пътя на европейското развитие. Ние сме тези, които трябва да предоставим на ГЕРБ властта, в противен случай наистина ще имаме нулевата година, но коалиция с ДПС е невъзможна!!
29
0
 
0
 
! Отговори
Ева преди 9 години
Да се надяваме да имаме стабилен кабинет, управляван от ГЕРБ. Иначе няма да стане нищо.
28
0
 
0
 
! Отговори
mihaela85 преди 9 години
Този сезон ще покаже дали има смисъл да оставаме и да се борим за България или да си търсим нова родина!
27
0
 
2
 
! Отговори
маилс преди 9 години
спокоино и на тези избори дето идват мафията превзела държавата пак ще постигне успех очакваите велики обещания и големи успехи и придобивки изключително в свои интерес за вас са достатъчни обещанията благоденстваите
26
3
 
1
 
! Отговори
don_toni1979 преди 9 години
Единствено ГЕРБ може да извади държавата от кризата която Орешарски Станишев и Доган ни остави за една година управление само за една година управление доведоха 2 банки до фалит
25
2
 
5
 
! Отговори
БАЙ ОНЗИ преди 9 години
До АнонименМай ще трябва ти да свикваш! Едва ли си разбрал, но огромната част от българите вече са наясно ,че тиквите са мутро-мафиоти и,че главната Тиква е главният мафиот и престъпник, който отдавна трябваше да е в дранголника. Но и това ще се случи. Някои *** като тебе не разбират, че развръзката наближава и, че за мутрите ще е драматична. Включително и за *** като теб, крепили ги с невежеството си във властта!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойде времето на падежа на Милен Велчевите царските кражби.
23
0
 
3
 
! Отговори
Han Asparuh преди 9 години
нещата са простички - ако всеки си върши работата като хората няма да се занимаваме с политика. Хейтърите които обичат мразят и да гледат сеир - просто влизат в изтърканата игра на котката която ги подхвърля преди да ги изяде. Мислете единствено - кое е по-добре за вашите деца - ако желаете все пак те да останат на тази територия. Гласуването няма как - трябва да е задължително - така е при всички тарикатски южни нации като нашата.
22
0
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Тепърва в Бг ще има политическа криза- идват години на политически вакуум и служебни правителства- Хората вече не вярват в нищо- 25 г СТИГАТ! (песента 45 г стигат времето е наше ) БГ е държава която е с крехка икономика ограбена .без ясна политика за икономически възход- Политиците в Бг мислят само как да закърпят положението- как да вземат заеми от МВФ и да си искарат 4 г в крадене и лъжене по медиите- НО МВФ един ден ще си поиска заемите и става гръцки сценарии- продажба на острови и земя
21
0
 
1
 
! Отговори
avg преди 9 години
Като виждам какви са реалните сценарии мога да кажа само едно - БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! Надявам се поне хората да оцелеят (буквално).
20
6
 
4
 
! Отговори
Бг.фес преди 9 години
До политолог в Бг неграмотните само турците ли са ..? или по скоро такива политологи тикви Бойковести като теб
19
2
 
10
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Вече над 10 години неграмотни и необразовани хора от ДПС т.н. Български турци стопанисват язовири за да гледат риба. Тези *** нищо не ги интересува, само гледат печалбата, ако ще и цяла България да се удави. Накрая нека кажем на по младите , че БСП и Луканов създадоха противоконституционната партия ДПС , а и сега БСП и ДПС управляват т.е. крадат заедно.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да така е ! Ако има голяма избирателна активност ГЕРБ ще духа супата. МоЖе да бъде първи но няма да има мнозинство. И отново сегашния сценарий.Коалиция с ДПС и съставяне на правителство.Но като знаем колко коалиции е развалил ББ защото не му играят по свирката и тази ще бъде провал.И отново избори......и така докато природата не ни потопи завинаги. ТОВА МАЙ ЧЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ
17
1
 
4
 
! Отговори
hmm преди 9 години
На 30 е издадено строително разрешение за"Южен поток" в бългаската му част - това ли е замразяването на проекта?!?! Защо нито един вестник, сайт или медия не споменава нищо за това, а пускат новини къде Путин и американците се били изпърдяли или дърлили за някоя глупост??!
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Свиквай, червен ***!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ЗНАМ КОЛКО СА ПРОРУСКИ СЕГАШНИТЕ УПРАВНИЦИ, НО СЪС СИГУРНОСТ ХИЛЪРИТО И ЕДНИ НИКОМУ НЕИЗВЕСТНИ АМЕРИКАНСКИ ДЕПУТАТИ СПРЯХА АЕЦ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК, ЗА ДА РАБОТЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ МАРИЦИ И ШИСТОВИЯ ГАЗ. А КОЙ БРАНИ ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО, КОЙ СТОИ ПО 20 ДНИ ВЪВ ВАШИНГТОН ЗА ИНСТРУКТАЖ, КОЙ ПОДПИСА БЕЗ ТЪРГ ЗА 7 БЛОК НА КОЗЛОДУЙ С УЕСТИНГХАУЗ- НАКЪДЕТО СЕ ОБЪРНЕШ- ВСЕ САЩ, КОИТО САМО НА БЪЛГАРИЯ НЕ ПЛАЩАТ ЗА БАЗИТЕ НА НАТО- КЪДЕ ВИДЯ РУСКО ВЛИЯНИЕ ?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩОТО СМЕ СИ ПРОВИНЦИАЛИСТИ И НЯМАМЕ ЕВРОПЕЙСКО САМОЧУВСТВИЕ- ОТИДИ В БУДАПЕЩА И ВИЖ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, ОТИДИ В СОФИЯ И СРАВНИ- ВЕЛИЧЕСТВЕНА ЕВРОПА СРЕЩУ МРЪСНАТА И СРУТЕНА АЗИАТСКА СТОЛИЦА. СРАМ ЗА СРЕДНОВЕКОВНАТА НИ ИСТОРИЯ, КОГАТО УНГАРИЯ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА, НИЕ СМЕ СТРОИЛИ ДВОРЦИ И ЦЪРКВИ, НО ОТ 1389 ГОДИНА ДО ДЕН ДНЕШЕН СМЕ СИ АНАДОЛА И ПО ВИД И ПО МАНТАЛИТЕТ-ДВОРЕЦЪТ НА ПЪПА НА СОФИЯ Е КОЛКОТО КОНЮШНИТЕ НА ЕДИН СРЕДНО ГОЛЯМ ЕВРОПЕЙСКИ ДВОРЕЦ- РАЗЛИЧНИ МАЩАБИ, РАЗЛИЧЕН МАНТАЛИТЕТ