ГЕРБ ще подкрепи всяка мярка за спасяване на парите в КТБ

"Проблемът с банката измества много други в държавата"
Обновена: 12 сеп 2014 12:42 | 12 сеп 2014 12:41,
97
ГЕРБ ще подкрепи всяка мярка за спасяване на парите в КТБ
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ ще подкрепят всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в КТБ. Това се казва в писмо на партията, подписано от лидера Бойко Борисов, до управителя на БНБ Иван Искров.

В него ГЕРБ призовава Централната банка да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката.

Още по темата
Преди два дни от БНБ информираха, че Финансовият консултант с изключителни права – ЕPIC, избран от консорциума между Фонда на Генералния държавен резерв на Султана на Оман, е поискал достъп до непублична информация, свързана с КТБ.

От EPIС са поискали на базата на непубличната информация да бъдат водени разговори с правителство и Българската народна банка за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, съгласно правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, стана ясно от съобщението. От БНБ обаче информираха, че изпратеното писмо не посочва конкретни параметри за финансови и правни ангажименти, но е важна част от търсенето на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори

„Проблемът с Корпоративна търговска банка поставя пред изпитание цялото общество и измества фокуса от многото други проблеми, които има в държавата“, се казва още в писмото на ГЕРБ до БНБ, изпратено днес. В него се изразява недоволство от начина, по който Българската народна банка управлява процеса на специален надзор над КТБ и Търговска банка „Виктория". „Осъзнаваме необходимостта от надеждна оценка на реалното състояние на затворените банки, но не приемаме сроковете, предлагани от Българската народна банка“, пишат още от ГЕРБ.

Според партията е недопустимо вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. „Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса“, пише още в писмото.

ГЕРБ изразяват опасения, че отлагането на информацията за реалното състояние на банката крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цената на нейното оздравяване. „Нещо повече, липсата на информация за състоянието на капитала на банката не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема”, пишат още от ГЕРБ.

Бойко Борисов обсъди проблема „КТБ“ и с лидера на „Подкрепа“ Константин Тренчев. И по време на срещата лидерът на ГЕРБ призова квесторите, назначени от БНБ, да излязат с доклад  за състоянието на банката.

Борисов и Тренчев обсъдиха финансовото състояние на държавата и предстоящите предсрочни избори. По време на срещата, поискана от „Подкрепа“, лидерът на синдиката сподели притесненията си относно разпада в енергетиката и тежкото състояние, в което е изпаднал секторът. Борисов и Тренчев обявиха, че трябва да бъдат предприети незабавни мерки за съживяване на икономиката и възстановяване на спрените еврофондове, защото финансовото състояние на държавата е тежко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Бойко БорисовГЕРБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАКА СИ И ЗНАЕХ, ЧЕ ГЕРБЕРАСТИТЕ ЩЕ ИСКАТ ДА ЗАЩИТАВАТ ПАРИТЕ НА КРАДЦИТЕ, КОИТО СЪЗДАДОХА ЗА СЕБЕ СИ КТБ. БРАВО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, ЧЕ ОКРАДЕ КРАДЦИТЕ.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавна помощ не е разрешена от ЕС, иначе работниците на Кремиковци също ще поискат да се пусне пак завода например.
43
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ наля 1 милиард лева от валутните резерви на страната за спасяването на ***, но КТБ беше затворена без никакво обяснение.
42
6
 
5
 
! Отговори
? преди 9 години
ВСЯКА....?ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРОДАВАНЕ В РОБСТВО НА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ, ЗА ДА СЕ ПЛАТЯТ ПАРИТЕ НА ТЪПАНАРИТЕ ВЛОЖИТЕЛИ В КТБ?
41
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ministar predsedatel makar i na slujebno pravitelstvo da izliza po televiziite i da pravi obra6tenie v koeto moli Cvetan Vasilev da se varnel samo i samo da opravel bankata 4e ni6to nqmalo da mu napravqt e ot tva po golqm smqx zdrave mu kaji vmesto da gi izpratqt u nas Interpol to kvo izliza 4e se moli na prestapnicite
40
2
 
18
 
! Отговори
Dichev преди 9 години
Единственият проблем на Мухобойко е че не е на власт!
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако други банки почнат да обявяват фалити, ГЕРБ ще ги спасява ли ?!
38
4
 
19
 
! Отговори
БОКО, КРАДЕЦО... преди 9 години
ВЪРХОВНО ЛИЦЕМЕРИЕ! СЛЕД КАТО Е СРЕД АНОНИМНИТЕ ДОКАРАЛИ КТБ ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ, САМО ЗАЩОТО ЦВ.ВАСИЛЕВ ФИНАНСИРА ПАРТИЯТА И КАМПАНИИТЕ НА БАРЕКОВ, СЕГА НАГЛАТА МУТРА СТОЯЛА ЗАД ОЗДРАВЯВАНЕТО НА БАНКАТА. НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, НЕ ЧРЕЗ ФИНАНСОВА ПОЛИТИКА ЗА СТАБИЛИЗИРАНЕТО Й, А ЧРЕЗ ЗАЕМ ОТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА, ЗА ВЕЖДИТО И СИЕ, КОЙТО ДА ПЛАТИ ДЪРЖАВАТА, Т.Е. ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И ПОНЕЖЕ ТОВА НЕ Е ИЗХОД, БАНКАТА НАИСТИНА ЩЕ ФАЛИРА И МУТРИТЕ ЩЕ Я ПРИЛАПАТ БЕЗ ПАРИ.
37
7
 
13
 
! Отговори
Пепа преди 9 години
Какво искате бе ? Крайно време е и Бойко да си има банка.Завистници такива.
36
3
 
23
 
! Отговори
герб са боклуци преди 9 години
потърсете видеото със заглавие Президентът на Исландия: Успяхме, защото оставихме банките да фалиратКакто и видеото със заглавие Борисов и ГЕРБ са еманация на простацитеНа тоя *** доверие не може да се има - видяхме го некадърника Аржентина - натовска държава, голяма държава. Нощес фалира, заяви Борисов. комунист ли е не ми го хвали
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идат избори 2014, 2015, 2016 ... и така всяка година докато прокажената партия Герб е в поне едно от състоянията на деструктивен или дестабилизиращ или съботиращ фактор в БГ политиката.
34
2
 
19
 
! Отговори
До 201 преди 9 години
Нямаме икономика,нямаме работа,бедни сме и децата ни бягат в чужбина.И това е заради такива "специалисти" като тебе.Нито нефтопровода Бургас-А-с,нито Южен Поток,нито АЕЦ Белене са фалирали.Просто заради интересите на западняците не са построени.Няма фалирала АЕЦ.Даже гръмналата в "Фукошима" продължи да работи и да носи пари на собствениците си.А сроителството и експлоатацията носят инвестиции и работа.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко, като беше толкова кадърен и знаеш как да се справяш с трудни ситуации, защо си подаде оставката преди една година, а не оправи държавата? Демек на теб или не ти дреме за народа и страната или си прекалено некадърен да си свършиш работата за която иначе толкова ламтиш
32
0
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Уж предизборни кампании ала бала , пък Банкяновото още от сега говори само за филмите си как да прелапа още доста пари в самото начало ако вземе властта .......за да може през малкото време което ще управлява докато народа пак го свали да изтегли заемите и да ги сложи "на сигурно място" пък после коще и пак да се палят хората ....нали господин Боко ? От сега си опипва почвата и не напразно нищо не споменава за заплати , народ , пенсии и т.н. електората им погубва България
31
0
 
6
 
! Отговори
двойна парса преди 9 години
хаха окрадоха парите създадоха проблем и сега ще го решават
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е НИКОГА АМА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ
29
1
 
11
 
! Отговори
протесна мрежа преди 9 години
абе Боко що се прайте на луди с Цеко Минев абе стига сте лъгали народеца бре и той ви вярва вярва айде стигате бе а засрамете се малко
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Проблемът с банката измества много други в държавата"Измества:1.Самозапалванията2.Прегазването на деца в детски колички по тротоарите от самозабравили се полицаи3.Краденето на пари от Здравната каса от алчните доктори4.170 евро минимална заплата - това сигурно го няма и в Сиера Леоне5.Битовата престъпност6.Монополното положение на всички големи търговци и доставчици на услуги..1000000.Крадливите политици, дето вместо да са в затвора, са в парламента.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господин Борисов! Бяхте ми симпатичен и харесвах Вашият хъс в работата Ви. За голямо съжаление ми е много неприятно да Ви гледам в позиция на пълен саботьор на собствената си държава. През цялата една година Вие не бяхте конструктивна опозиция, а действахте със всички почтени и непочтени средства срещу държавата. Това не е държавно отговорна позиция и аз за съжаление повече не бих дал гласът си за Вас. Все пак Ви пожелавам успех и дано аз се бъркам в мнението си, но едва ли!
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам Бойко Борисов,Цветелина Бориславова,Иво Прокопиев,Цеко Минев и ...............всички останали от кликата на ББ,да вземат да изкупят КТБ и да я оздравят.Може и Вежди до направят акционер.