Кога ще има яснота около състоянието на КТБ?

Обсъжданата при Цацаров дата била 21 септември, заяви Тренчев
Обновена: 10 сеп 2014 11:18 | 10 сеп 2014 10:14, Миглена Иванова
106
Кога ще има яснота около състоянието на КТБ?
Снимка: Reuters

Мъглата около момента, в който ще стане ясна съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ), се сгъстява.

В ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев потвърди, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров е обявил, че на среща с ръководството на БНБ е била обсъждана датата 21 септември като дата, на която ще има повече яснота за състоянието на финансовата институция.

Припомняме, че вчера, след срещата при главния прокурор, на която присъстваха представители на работодателите и синдикатите, както и финансовият министър Румен Порожанов, председателят на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев обяви, че състоянието на банката ще стане ясно на 21 септември, когато изтича тримесечният срок на специалния надзор. По думите на Дончев това е казал при Цацаров управителят на Централната банка Иван Искров, който също вчера е участвал в среща, посветена на банката, в прокуратурата.

Още по темата
От БНБ отрекоха информацията. Централната банка припомниха, че на 31 юли е бил обявен крайният срок, който се дава на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади и този срок е 20 октомври. Този срок не е бил променян.

От прокуратурата също посочиха, че ръководството на институцията не е поемало каквито и да е "ангажименти от името на управителя на БНБ, включително и относно конкретни срокове за действия от страна на Централната банка”.

“Вчера бяхме доста хора и чухме с ушите си главният прокурор, който ни каза, че е имал среща с шефове на БНБ и финансовия министър, който присъстваше и на срещата с нас, и според БНБ на 21 септември ще има яснота какво е състоянието на КТБ. Или главният прокурор е чул грешна дата, но не ми се вярва, тази дата беше многократно обсъждана”, коментира днес Тренчев.

За да се излекува една болест, е необходима точна диагноза, посочи още председателят на синдикалната организация. Съобразно диагнозата се назначава и лечението, допълни той. По думите му в конкретния случай диагнозата трябва да се определи от хората, които са в банката.

“Считаме, че има умишлено бавене, защото пациентът е със спрени системи и кислород и той се мята и агонизира, а около него се мотаят и бездействат”, каза още председателят на КТ “Подкрепа”.

“Настояваме, че поради факта, че няма парламент, който да потърси отговорност от БНБ, прокуратурата е единствената институция, която може да ги разтръска и да ги накара да работят. Сегашното им поведение е престъпно бездействие”, поясни Тренчев посредничеството на Сотир Цацаров по казуса КТБ.

По думите му главният прокурор ще положи усилия да убеди БНБ да приеме експертен разговор с представителите, които участват в експертния съвет към работодателските и синдикалните организации.

“Тези експерти не подлежат на съмнение, хората направиха и план, но няма желание от страна на БНБ по този казус да се вземе окончателно решение”, посочи Тренчев. Според него “организирана престъпна група е нападнала банката с всички възможни инструменти”, но сценарият се е объркал. Тренчев изтъкна, че всеки ден, в който проблемът не се решава, намалява вероятността нещата да се оправят.

Финансистът Стоян Александров също разкритикува централната банка и посочи, че в случая позитивното е, че има диалог, макар и при главния прокурор, което според експерта “не е много естествено при решаването на такива спорове”.

Според Александров, който се определи като един от големите критици на БНБ, централната банка е възприела “стратегия на бездействие и страничен наблюдател” на събитията.

Той изтъкна, че “от сегашното ръководство не може да се очакват действия” и “колкото по-бързо си отидат, толкова по-добре, но това не може да стане без парламент”.

Александров предположи, че вероятно ще се стигне до удължаване на специалния надзор над банката, тъй като се чакат становищата на външните одитори. Той подчерта обаче, че Брюксел е подкрепил различни сценарии за спасяването на банката, а европейските власти са отворени да се търси решение.

По думите му в Брюксел се е състояла и среща с работната група на евроинституциите, която работи по случая КТБ, но тази среща не е била оповестена в публичното пространство.

Александров също каза, че сценариите за решаването на ситуацията зависят от състоянието на банката. Според него най-евтиният вариант е държавната намеса, но не задължително финансово инжектиране и безвъзвратно предоставяне на средства.

По думите му БНБ трябва да каже колко е капиталовата дупка в банката, акционерите – могат ли да я попълнят, а ако не – колко пари трябва да даде държавата. Финансистът изтъкна, че това би била временна помощ, след което банката трябва да бъде продадена и държавата да си възстанови парите.

Александров отново заяви, че най-евтиният за държавата и обществото в политически, икономически и финансов аспект е банката да бъде спасена, а най-скъпият – да бъде ликвидирана и да бъдат платени гарантираните депозити. Така според него ще се нулира Фондът за гарантиране на депозитите, а държавата ще трябва да налее още над милиард.

Александров изрази опасенията си, че при този сценарий тези, които атакуват банковата система и валутния борд, няма да спрат и ще се получи ефект на доминото. Политиците трябва да го осъзнаят, заключи финансистът.

Още по казуса с КТБ четете в Investor.bg


106
Още по темата: БНБТренчевКТБЦацаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 6 години
На куково лято!
73
0
 
1
 
! Отговори
makedonec преди 6 години
dvamata drugari cacarov i iskrov nema ve4no da sa s ohrana -da si znaiat 4e nema gi zaboravim
72
1
 
3
 
! Отговори
Да ама не преди 6 години
При "оздравяване " на банката ще могат ли вложителите да изтеглят всичките си пари когато поискат? Мисля, че това няма да стане, защото парите ги няма , а "оздравителите" няма да изсипят собствените си пари ей така благородно на който и да е. Ще се въведе някакъв малък лимит за теглене на месец/при стотици хиляди вложители опашките ще задръстят улиците пред обслужващите банки/ Другото ще е под формата на разни измислени "ценни" книжа, които при продажба няма да имат почти никаква стойност
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека НАП да провери произхода на парите на "вложителите", които толкова много реват. СТИГА вече народа да плаща-един път когато политиците окрадоха парите и втори път пак, когато други ги окрадоха от тях.
70
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до 81. Трудно ще го гръмнеш Искров- те НСО го пазят, може и жандармерията да го пази скоро време. Силовите структури у нас пазят престъпниците и мафията, а не закона. Плащат им като лична охрана на мошеници като Искров, който иска да срути банковата система.Не казвам, че е истина, но излезе информация, че този *** си е изтеглил всичките пари от български банки- Питайте го дали е вярно и ако да защо го направил
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека НАП да провери произхода на парите на "вложителите", които толкова много реват. СТИГА вече народа да плаща-един път когато политиците окрадоха парите и втори път пак, когато други ги окрадоха от тях.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
александров е прав, Тренчев е прав, само негодяите квестори прасето лютов и мошеника говерньор искров тупат топката и чакат да откраднат банката за техния господар свинята пеевски. лично ще го гръмна това прасе рано или късно, точно когато не очаква! така и милен велчев си ходи без охрана по улиците мисли че сме забравили как ни окраде. тука обаче е лично и тоя дебелак рано или късно ще му духна една тръба в тумбака, само да фалитат банката и да ме прецакат с паричките ми! свинчоколь ще има !
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яснота ще настъпи, когато банката ясно фалира.
66
2
 
4
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Ами трябва да ги изчакаме милите да уточнят (под вещия консулт на Цацаров) точните законови положения и начини, които ще позволят източването, попълването на липсите с държавни средства и измъкване на виновниците безнаказано.
65
4
 
3
 
! Отговори
боли, нали преди 6 години
Сриване на финансовото състояние на огромен брои хора се случи доста преди труса на КТБ. Катастрофалните трусове бяха веднъж през 1997 и през 2012-2013. Сега засегнатите от труса в КТБ не са много на фона на предишните ограбвания. Но са много по-гласовити. Дано да разберат и проумеят, че когато кражбата е ------- политика, никой не е застрахован. Бедността не е порок, но е обида за човека.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
организирана престъпна група е нападнала банката с всички възможни инструменти, но сценарият се е объркал - КОЙ води престъпната група ???
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1997 се случиха едни фалити, и все още няма яснота!!!
62
0
 
7
 
! Отговори
Косовар преди 6 години
Ясно, резултат ще има когато умниците от БНБ окончателно сринат КТБ със своето престъпно протакане и бездействие.
61
0
 
5
 
! Отговори
пророк гьончо преди 6 години
яснота ще има на второто заседание на народният съд ако го има все пак като виждате че властта банките полиция прокуратура съд и тнт е в ръцете на мафеита защо влагате
60
1
 
6
 
! Отговори
Кога? преди 6 години
След изборите и преди коледа.Просто защото в банката няма пари и сега ако се обяви ще провали изборите.А в банката няма и стотинка!
59
0
 
11
 
! Отговори
681 преди 6 години
Въпрос -Кога ще има яснота около състоянието на КТБ?Отговор- Когато цъфнат чифт налъми!
58
0
 
9
 
! Отговори
Вложител преди 6 години
И какво ще направи Цацата, нали беше начело на атаката срещу банката?! Съдбата на прасето е в ръцете на касапина - не успя да го убие "хуманно", сега какво - изкуствено дишане ли ще му направи?!
57
0
 
14
 
! Отговори
аладин преди 6 години
Искров и компания да връщат парите на хората защото и да влязат от където са излезли народният гняв пак ще ги намери и бедна им е фантазията
56
0
 
18
 
! Отговори
aladin преди 6 години
Да връщат на вложителите откраднатите пари тези свине защото идва коледа и ще има касаплък
55
6
 
3
 
! Отговори
SS преди 6 години
то и сега има яснота по съдбата на КТБ - просто няма да я има, и това е... всичко друго са препирни и празни приказки и надежди