Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията

Цанова: Допуснахме типични грешки при усвояването на евросредствата
Обновена: 13 сеп 2014 13:13 | 13 сеп 2014 13:04,
101
Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията
Илияна Цанова. Снимка: Булфото, архив

България е подала апликационна форма за подкрепа от солидарния фонд на ЕС заради щетите от наводненията във Варна и Бургас. Оценените щети са в размер на 302 млн. евро и страната ни може да получи 6% от тази сума под формата на европейска помощ, а помощта ще бъде изпратена до три месеца, съобщи вицепремиерът по усвояването на европейските фондове Илияна Цанова в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Още по темата

В Мизия тепърва се изчисляват щетите, за да бъде попълнена необходимата апликационна форма, допълни още вицепремиерът. Тя посочи, че правителството е дало аргументи и по отношение на искането за подкрепа след наложеното руско ембарго и очакваме реакцията на Брюксел.

Допуснахме типични грешки при усвояването на европейските средства през изминалия програмен период, призна Цанова.

Тя посочи, че от тези грешки можем да извадим важни уроци, които да ни помогнат в новия период до 2020 година. На първо място българските власти трябва да си вземат поуката, че европейските средства трябва да се управляват ефективно и законосъобразно. "Европейските пари генерират растеж, но се управляват по много строги правила”, обясни вицепремиерът.

За нея много важно е и да се подобри капацитетът на общините и другите бенефициенти по европейските програми. За целта трябва да се насочи ресурс за изграждането на административен капацитет в общините – хора, които да бъдат добре обучени, за да управляват големите европейски проекти и съответно – добре заплатени, за да останат в администрацията, каза Цанова.

Според нея решението на правителството да отпусне 750 млн. лева за изпълнение на проекти по спрени оперативни програми е много важно и правилно. Вицепремиерът изказа своето убеждение, че до края на годината средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия и от бюджета ще излязат само необходимите пари за самоучастие в проектите.

Цанова посочи, че от февруари 2014 година досега не са били превеждани средства по спрените програми към общините, което е било грешка на предишното правителство. Заради липсата на средствата проектите са били спрени и това е предпоставка за загуба на европейски средства, обясни още вицепремиерът.

По сметки на Цанова България е „на плюс” от членството си в ЕС. Годишно страната ни внася в бюджета на общността около 900 млн. лева. Срещу това е получила достъп до 30 млрд. лева – парите от оперативните програми, Програмата за развитие на селските региони и рибарския фонд.

По данни на вицепремиера на този етап са разплатени 56% от средствата по европейските програми и около 71% от директните плащания. България е на 24-то място по отношение на усвояването на европейски средства в ЕС.

За новия програмен период най-напреднала е работата по оперативната програма „Човешки ресурси”. По отношение на ПРСР обаче страната ни изостава много.

Още икономически новини чететe в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kva e polzata che sme sme v evrosauza .nikakva ***.
25
2
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Може да ви даде 6 %, за да ги откраднете, но може и да поразмисли и да си каже: "Защо да пълним пробитото дъно, нека си се оправят сами".
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незабавно излизане от ЕС и ориентиране към Русия и Евразийския Съюз. 6% - сталинке стелинкеееее! В момента пътуват дълги колони с тирове помощ за Украйна. 6% са подигравка! Когато имаше горски пожари НАТО искаше фантастични наеми за техника, Русия изпрати без пари специализирани самолети за горски пожари. Ако беше станало въе Хокандия или Франция досега 100% да са ум ги изплатили щетите, те за една крава дават 1500 евро сунсидия месечно във Франция
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО Ви ограбва.Плащаме милярд за членски внос.Брюксел Ви ограбва.Плащаме милярди за чл.внос.Запада Ви ограбва.Чрез западни корпорацииБанките Ви окрадохаБНБ не спази закона и не върна гарантираните по закон депозити-КТБ.ВИС-2 да не са по-***?И ние искаме да Ви грабим?Герб и ВИС-2 започват съвместни операции.Беше сключено споразумение.Платени бяха едни пари.Започва изпълнение на поръчки.КТБ е само началото.Няма съд,няма полиция.България-страна на ***,престъпни синдикати,мутри,крадци
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Великата според Боковите медии- Сталинка ни е осигорила 6% от парите за щетите при наводненията !!!Това е да си боков кадър-пълен некадърники тази женица щяла да става министър по външните въпроси на Европа ....хааааа..хааааааааааа
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За гърците дават милиарди и на онези не им пука. А на нас ни трябват реално пари понеже сме най-бедната държава в ЕС и какво получаваме. Това се случва, защото горе са отишли едни мекотели, които не ни защитават интересите, а се съгласяват и целуват ***. Проклети да са!
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цанова: Допуснахме типични грешки при усвояването на евросредстватаВ Европа не ни искат (Шенген), защото знаят, че сме крадци!И да дадат пари - пак нЕкой ще присвои за себе си!
19
1
 
13
 
! Отговори
старото преди 9 години
Да бе, от умрел писмо да чакаш! Тая Кристълинка нали беше по бедствията-и к'во от т'ва! А сега ще дадат и милиони, та да се самоизберат едни и същи компрометирани и провалили се тотално кратуни!
18
2
 
12
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Значи внасям всяка година по около 1 милиард и така колко години?Срещу което гледам през крив макарон 30 милиарда!!! 6% са 0,06 части от цялото,т.е получаваме едно нищо срещу щетите,които сме понесли и срещу парите,които сме внесли в този фонд.И колко пари сме внесли в този фонд,всъщност, г-жо министър?
17
1
 
4
 
! Отговори
hmm преди 9 години
Istinata e, che vinovnite sa pisheshtite tuk! Vie ne hvanahte smetka dosega na nikogo za nishto. Kakvo se oplakvate, samo si laete edin na drug!
16
3
 
21
 
! Отговори
ЕСПОР преди 9 години
Истински образ на некадърността!!! Отивай да си доучваш уроците, смотана джофро! Голям талант показва меката китка Плювню в селекцията на ..
15
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Между МОЖЕ и ДАДЕ май има огромна разлика , а ???
14
0
 
17
 
! Отговори
ма.ма ви преди 9 години
евродупедатска. За Украйна протестирахте, а когато за пореден път се изгавриха С България мълчите! Къде си бе гей смотан, нали си шеф на ПЕС? А на Бойко клатимъдурниците къде са? Затова ли ви пратихме в Брюксел? Оплачете се малко, бе мишки смешни! Пълни ***. А на нашите пишман политици\управници - един голям ... на изборите, дето се мотахте с месеци да подавате искане за помощ и накрая от ЕС ви показаха един среден. Ей, няма да се оправи тая държава.
13
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
самооооооооооо геееееееееееееерпппппппппппппппппппппппппппп....
12
7
 
10
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
Баси тъпака !!!! Типичния лош матрЯл... Европа била орала с коне през 1950г...Пичага, те тогава имаха мерцедеси които вдигат 300-сребърните стрели,Германия за малко да завземе света ти ми говориш ,че орали с коне....Лондон има метро от 19 век,германците строяха самолети и подводници,французите 19 век строят Айфеловата кула...били са орали с коне хахаххахахахах
11
3
 
18
 
! Отговори
Аман от глупости преди 9 години
България е усвоила не повече от 3 млрд. евро !!! До 7 млрд. са под условие , а част са вече безвъзвратно изгубени. Освен това г-жо Цанова, България се лишава от митнически сбор !!! Това на колко се равнява ?! Т.е . сме дали повече от колкото сме получили !!!Въобще не включвам безвъзвратно загубените милиарди от членството ни в НАТО...
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до13То по коментарите си личи кой е ***.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мастилото и хартията, които се изхабиха да се пише за тези помощи, сруват повече от тези 6%.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията"И дядо Мраз дет не съществува дава повече от БрюкСелските
7
13
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
нали ги виждам тия всичките дето бяха в съюз с Русия....аааааааре не благодаря!!!ти си ходи там се съюзявай с тях като те кефи