Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията

Цанова: Допуснахме типични грешки при усвояването на евросредствата
Обновена: 13 сеп 2014 13:13 | 13 сеп 2014 13:04,
101
Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията
Илияна Цанова. Снимка: Булфото, архив

България е подала апликационна форма за подкрепа от солидарния фонд на ЕС заради щетите от наводненията във Варна и Бургас. Оценените щети са в размер на 302 млн. евро и страната ни може да получи 6% от тази сума под формата на европейска помощ, а помощта ще бъде изпратена до три месеца, съобщи вицепремиерът по усвояването на европейските фондове Илияна Цанова в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

Още по темата

В Мизия тепърва се изчисляват щетите, за да бъде попълнена необходимата апликационна форма, допълни още вицепремиерът. Тя посочи, че правителството е дало аргументи и по отношение на искането за подкрепа след наложеното руско ембарго и очакваме реакцията на Брюксел.

Допуснахме типични грешки при усвояването на европейските средства през изминалия програмен период, призна Цанова.

Тя посочи, че от тези грешки можем да извадим важни уроци, които да ни помогнат в новия период до 2020 година. На първо място българските власти трябва да си вземат поуката, че европейските средства трябва да се управляват ефективно и законосъобразно. "Европейските пари генерират растеж, но се управляват по много строги правила”, обясни вицепремиерът.

За нея много важно е и да се подобри капацитетът на общините и другите бенефициенти по европейските програми. За целта трябва да се насочи ресурс за изграждането на административен капацитет в общините – хора, които да бъдат добре обучени, за да управляват големите европейски проекти и съответно – добре заплатени, за да останат в администрацията, каза Цанова.

Според нея решението на правителството да отпусне 750 млн. лева за изпълнение на проекти по спрени оперативни програми е много важно и правилно. Вицепремиерът изказа своето убеждение, че до края на годината средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия и от бюджета ще излязат само необходимите пари за самоучастие в проектите.

Цанова посочи, че от февруари 2014 година досега не са били превеждани средства по спрените програми към общините, което е било грешка на предишното правителство. Заради липсата на средствата проектите са били спрени и това е предпоставка за загуба на европейски средства, обясни още вицепремиерът.

По сметки на Цанова България е „на плюс” от членството си в ЕС. Годишно страната ни внася в бюджета на общността около 900 млн. лева. Срещу това е получила достъп до 30 млрд. лева – парите от оперативните програми, Програмата за развитие на селските региони и рибарския фонд.

По данни на вицепремиера на този етап са разплатени 56% от средствата по европейските програми и около 71% от директните плащания. България е на 24-то място по отношение на усвояването на европейски средства в ЕС.

За новия програмен период най-напреднала е работата по оперативната програма „Човешки ресурси”. По отношение на ПРСР обаче страната ни изостава много.

Още икономически новини чететe в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
35
 
! Отговори
овчоландия преди 9 години
Булгаристански овце!Вече съвсем нагло ви се подиграват,считат ви за *** и за вечни донори на запада.Крадат природните ви богатства,изкупуват земята ви на безценица,унищожиха икономиката ви и ви превърнаха в роби,хленчещи за "еврофондове".Снабдявате западната икономика с ратаи и гъзомиячи,а "армията" ви служи,за гнусни "операции" на другия край на света.Вие стърчите по форумите,една част хвалят запада,друга част Русия а мислещи за България почти няма.Заслужавате съдбата си на роби.
45
0
 
20
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Брюксел може да ни даде 6% от парите за щетите от наводненията" .. ама "друг път"
44
2
 
28
 
! Отговори
Мигуел преди 9 години
На Украйна още 8 милиарда евро, без да са в ЕС, за да се трепат,а за нас трохи.Срам!
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По сметки на Цанова България е на плюс от членството си в ЕС" Луда ли е тази лелка, спряха и почти всички фондове, тя се радва. Викайте санитари!
42
2
 
35
 
! Отговори
Шест процента преди 9 години
6% от стойността на щетите?Това е гавра бе, господа "европейци".
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е на 24-то място по отношение на усвояването на европейски средства в ЕС.Това последно ли е или предпоследно?
40
1
 
16
 
! Отговори
Само за уточнение: преди 9 години
Предишният програмен период, който визира министърката, е периода януари 2010-декември 2013 година. По нормативност той се смята за приключен през юли 2013 година. През август 2013 година имаше одит от ЕК за свършеното. Резултатите бяха публикувани през ноември 2013 година. През февруари 2014 година ЕК спря парите. Поредната катастрофа от "управлението" на Борисов.
39
2
 
29
 
! Отговори
Удивен преди 9 години
Брюксел МОЖЕ да ни даде от собствените ни пари само около 60 млн евра, за да си поправим щетите от наводненията. А в същото време на укрите дава, без да се замисля маса пари само, защото избиха маса народ от Югоизточната част на т.нар.държава Украйна.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво браво супер е ЕС...
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното доказателство за неспособността на набуталите се във властта да управляват държавата.25 години потъване безкрай........
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въъииии , *** много пара бе, от 10мил евро загуба, само 6% ....кво ше ги праим толкова много пари!
35
0
 
15
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Хайде бе, нали леля Сталина щеше да ни залее с кинти, щом докопа финансите на Европа? Май Световната банка се уреди с представител в ЕК, не България.
34
3
 
13
 
! Отговори
крум преди 9 години
"Допуснахме типични грешки при усвояването на европейските средства през изминалия програмен период" Типични за кого ***, за калинките оъ ГРЕБ ли? Наистина типична некадърница.
33
3
 
12
 
! Отговори
Митьо преди 9 години
Да си ги взимат! После пак ходете да им лижите задниците на западните костюмарчета и очаквайте прошка от богатия към бедния
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От този фонд се изплаща 1.5% от БВП на региона. Ако някой е обещал 100% изплащане значи е или много добър лъжец или нищо не разбира.
31
1
 
8
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
"С чужда пита, помен прави." Уважаеми г-да Управници и Кандидат-Управници, защо пак чакате пари от някъде/ЕС, за да ги раздавате, що не си бръкнете в джобовете и не извадите ако не всичко, *** поне малко барем 6% от това дето откраднахте последните 25г.?
30
1
 
20
 
! Отговори
Sven преди 9 години
Значи си плащаме вноската като попове, а после чакаме някакви жалки подаяния? Кунева и Надето друго обещаваха! Кой ни набута в тоя съюз, кой, кой?
29
1
 
13
 
! Отговори
Фотев преди 9 години
Ама те и 6% не са дали, можело да дадат някога си! Тоест това са си само някакви фантазии на Илияна Цанова, че ЕС ще помогне с нещо на България.
28
1
 
20
 
! Отговори
Йоши преди 9 години
6%? Направо ни се подиграват, ама и ние си го търсим! Все ще сме на дъното с това сервилно поведение!
27
2
 
17
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Каквооо 6%, тези се подиграват най-нагло с нас. А като внасяме вноската си от милиони евро, защо не внасяме само 6% от нея, а!!! Да ви е.а скапания ЕС, незабавен референдум за излизане. Дай боже Шотландия да се отдели от Англия, да тръгнат и другите райони с претенции за независимост, че да се срине тоя гейсъюз. Съсипаха ни икономиката, сега се мъчат във война с Русия да ни вкарат, а като трябва да помагат - дедовия. Мамка ви