Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!

Захариева иска още 16.7 млн. лв. за пътища и зимно поддържане
Обновена: 26 сеп 2014 13:57 | 26 сеп 2014 12:00, Надежда Бочева
252
Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!
Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА

Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

Още по темата
От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК.

Работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и за зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕНЕРГЕТИКАТА ТРЯБВА ДА СЕ СПАСЯВА ОТ КРАДЦИТЕ ДЕТО Я ОКРАДОХА ЗА ПРОЕКТИ КАТО БЕЛЕНЕ,ЦАНКОВ КАМЪК, ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ..... ДО КОГА МИЛИОНЕРИТЕ ЩЕ КРАДАТ А СИРОМАСИТЕ ЩЕ СПАСЯВАТ ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ.
179
1
 
15
 
! Отговори
ддд преди 9 години
Добре де, като вдигнат тока, ще вдигнат ли такса превоз, пренос, доставка, достъп, такса контакт, такса щепсел и разни такива? Па да вдигнат и такса засичане на електромера поне на 25 лева.Накрая да си сложат и такса некадърност, мързел, некомпетентност, комисионни и разни такива. Та като ще плащаме поне да потънат в невиждан комфорт.Само, че на мен ми писна да плащам грешките и некадърността на тези.Същото е и с водата, плащам им загубите за да не фалират. Ами оправете си загубите.
178
2
 
14
 
! Отговори
гост преди 9 години
НЕК се обявява във фалит, договорите за Мариците и фотоволтаиците се прекратяват и нещата се правят отначало, както трябва
177
1
 
22
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Спасението е само едно-разстрел за всички крадливи политици-продажници.
176
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** тая вярва ли си ? Иде ми да и счупя очилата, за да не направя по-голяма беля. Егати наглото ***. Това било "спасение" а не увеличение на тока. *** мога ли на 5 октомври да платя за спасението с един як шут!
175
7
 
6
 
! Отговори
, преди 9 години
GROB 6te vi pogrebe kato doide
174
2
 
16
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
"вече става въпрос за спасение"-а анджък а спасението е всеки един като тия крави и *** дето са ни политици да бъдат опрени с гръб към стената и лице в дулото. И на мен ми писна бе! Те свариха тока с 5 % тия ще го дигат с 10%. Че ония изкуствено го свалиха така си беше ама и тия маааа....та им го вдигат изкуствено в услуга на Бойко!
173
0
 
12
 
! Отговори
накратко преди 9 години
нек, веи, марици, белене, газови конектори, енергиен микс, стратегии, руснаци, американци, дкевр, износ, потребление, леви, десни, виновни, неуправлявали...много приказки, много планове, много 'експерти' - резултатите са ясни, и едни и същи 25 години: цените нагоре, повече посредници, народът плаща, нон-стоп монополи и се въртим в омагьосан кръг.та, мога само да кажа: да им го туря на тези 'експертите'...:)
172
2
 
18
 
! Отговори
мдааа преди 9 години
след като в 21 век само в някои по-големи градове на България е открита топлата вода (имат централно парно), защо и да не лишим хората от възможността да ползват ток, като им го увеличим? тук много хубаво си дрънкаме, но някой запитва ли се каква е алтернативата на стария човек от село, който няма газ и парно, пенсията му е замразена и вече не е на години сам да ходи да си събира дърва от гората? определено съм анти-комунист, но не е зле да се помисли и за тези хора, нали?
171
2
 
5
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Ima reshenie na problema, no ne sme narod, a marsha kakto e kazal edin velik chovek! Ako 80 procenta ot Balgarite ne si platim toka 2 za 2 meseca, ako se naloji i poveche da vidim dali i koi shte hodi da izkliuchva horata, kato nqma da imat i zaplati.a chasnite elektrorazpredelitelni drujestva i centrali shte lapat muhi vmesto milioncheta...
170
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100 милиона похарчени за 3 дни по празника,а тук реват ,че тока е скъп...Типично по ***...
169
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дотук разбрах, че тези които не искат да плащат скъп ток и да издържат нек, ще протестират, дори с камъни и лопати. остава да видя останалите, които слагат минусчетата, дали са съгласни да покрият увеличението със собствените си пари, от собствения си джоб.
168
6
 
22
 
! Отговори
андро преди 9 години
Гробарите спряха печелившия за всички проект на АЕЦ "Белене" за да могат да поставят за 1 год.---- 1200 мв. ВЕИ мощности на свои хора и сега ревът ,че Белене бил гьол и НЕК е на загуба ,наглостта им мисля аз е безгранична!
167
1
 
6
 
! Отговори
do 180 преди 9 години
Pich nali se seshtash che ataka samo tova chaka, za da zapochnat i te da se gushat s pari!! E razbira se shte ima i za doganchi i sie kakto ima pri vsqko opravleni, neznaino zashto...smart za vsichkiii!!! Nqkoga nashite dedi sa vikali napred na noj, a sega naroda vika napred sas golo dupe...dokato tova ne se promeni Balgaria nqma da se opravi, a ako tova ne stane skoro arabi, turci i *** shte ni zatriqt...NA PAT SME ZA SAJALENIE!!!
166
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
'...Само комунисти и *** искат евтин ток...''Скъпо другарче, много грешиш! Аз работя в чужбина точно в тази област за доста пари и ти казвам, че нашите управленци са корумпирани и некомпетентни. Щастлив съм, че попаднах на човешка компания, която цени труда ми и плаща точно 19 пъти повече! отколкото ми предлагаха в Бг в сферата на енергетиката, но като българин ме боли за сънародниците ми. Българите не искат евтин ток, а реално заплащане на труда им според опита и образованието!
165
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та кога си идва Орешарски?!
164
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Атака има шанс да дойде на власт, тия крадци не ги виждам.
163
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не съм харесвал червените позитанковци, но се убедих че Орешарски и Местан бяха на светлинни години пред тия ченгета невежи. Още не е забравен мракобесният гербав период на мизерията. Никога повече власт на тия кратуни. А вдигнат ли цената на тока.....
162
4
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
До АнонименВ сайта на НСИ има калкулатор на инфлацията, поиграй си с него и виж каква е инфлацията 2013-2014 год. И после ми обясни защо при отрицателна инфлация ТРЯБВАЛО да се вдига цената на тока ???
161
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само комунисти и *** искат евтин ток или ,ако могат да го откраднат най-добре...