Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!

Захариева иска още 16.7 млн. лв. за пътища и зимно поддържане
Обновена: 26 сеп 2014 13:57 | 26 сеп 2014 12:00, Надежда Бочева
252
Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!
Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА

Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

Още по темата
От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК.

Работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и за зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами *** от Герб да видят Станишев как управлява. Свали цената на тока, увеличи пенсията по швейцарското правило, коледни и великденски добавки за пенсии и заплати. Ако БСП има възможност пак уда управлява, ще им покаже че може и без шокиращи цени на тока. Факт. Но милиционерска кратуна едва ли ще проумее.
159
2
 
5
 
! Отговори
До 170 преди 9 години
От грамотници като тебе го докарааме до тука.Да ни спасяват!
158
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласете камъните и сопите. Аз лично ще наглася сапове за лопати и кирки .Народно въстание!
157
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега обираме плодовете на ченгеджийническото герберско-комунистическо управление. За 4 години нито лев индексация за заплати и пенсии, увеличаване на цените на електроенергия няколко пъти, без бонуси за заплати и пенсии, окрадоха и спестяванията на хората от банките, като ги обложиха с данък. за какъв *** се стягат тия некадърници пак да управляват. Цените на тока им изядоха главите и сега пак се напъват за власт. Смешници жалки. Ще бъдат този път пометени завинаги на бунището на историята.
156
11
 
16
 
! Отговори
андро преди 9 години
Президента на ГЕРБ предпочете да вземе 200 мил. от народа с 10% увеличение сега и 10% за нова година,вместо да ги вземе с данъка от 20% върху печалбата на ВЕИ сектора.Очевидно г-н Президента на ГЕРБ защитава не националният интерес,а се грижи за печалбите на ВЕИ мафията!
155
2
 
14
 
! Отговори
петър преди 9 години
А защо не направим един списък по области географски къде са разположени ВЕИ и фотоволтаиците, и да вземем камъни и дърве и да ги начупим. После на тия ЕРП-та да им оградим централите и да им потърсим сметка. Същото и за гадовете които са били във властта и са подписали договорите!!! Решили си те и си вдигат! А на хората доходите като в Африка? Най евтин ни бил тока в Европа ? Най евтини били горивата? А доходите какви са?
154
8
 
16
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Овцете още да блеят! Аз нарамвам пушката и ги почвам един по един, обаче помощ трябва, че списъкът е дълъг.......
153
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това прогерберско милиционерско управление трябваше да подготви нормалното провеждане на изборите, ане да се занимава с енергетика, вдигане на цени на тока, отбрана и т.н. За 2 месеца толкова простотии извършиха, че следващото правителство няма да му е лесно. Никога повече Герб!!
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
163, май си объркал обръщението, човека и поредния номер от форума :)а по темата:между другото, в България има петрол и газ, просто нямаме технология, желание и специалисти, които да се занимават с това. а и не може да се лапат комисионни, друго си е да уредиш някой да внася, а ти да събираш проценти. да не говорим, че дори и когато внасяш отвън, цените и количествата се договарят и се изчисляват транспортни разходи, доставчици бол, но трябва и акъл и желание.
151
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тока трябваше да е по-скъп още преди година и половина ,но заради подли комунисти и кухи аТакисти всичко отиде по дяволите и сега се чудят ,как да спасяват НЕК...
150
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой може ли да ми обесни това правителство не трябваше ли само да направи изборите а не да ми вдига тока.Мисля че това нещо трябва да се занимае новото легитимно правителство а не то псле да ни казва че не е имало нищо общо с вдигането на тока.Все да може да издържи НЕК още седмица две.
149
2
 
13
 
! Отговори
ганювска логика преди 9 години
вдигам цената, защото ми трябват пари. не ме интересуват пазарни принципи, клиенти, потребители, качество на продукта, търсене и оптимизация. овцете трябва да бъдат скубани, на тях им харесва.
148
3
 
6
 
! Отговори
До-159 преди 9 години
Всички пожелания да ти се върнат двойно,ще добивал петрол и газ ти да не взе България за Сибир бе .
147
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергопроизводството в една държава трябва да е винаги държавна собственост,сега заради чужди интереси в отрасъла сме изправени пред гражданска война.Ако не можем да се справим с това трябва да закриваме държавата,нямаме армия,нямаме правосъдие,нямаме полиция и т.н.и т.н въпрос на време е изчезването ни като народ!
146
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 25 години свобода трябва и да се спасяваме. От кого или от какво? Не наближава ли денят за разплата?
145
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще спасявате ЕРП-та-та и ще затривате хората ли ... ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА
144
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след като 3 ЧУЖДИ монополисти продават ток на българите, 1 ЧУЖД монополист държи единствената ни петролна рафинерия; 1 ЧУЖД монополист ни доставя газ; 1 ЧУЖД монополист доставя ядрено гориво и купува отработеното гориво, кому, аджеба, са нужни частните посредници по веригата (фирми на политици)? А защо се държат измислените и ненужни държавни посредници монополисти Булгаргаз, НЕК, Енергиен Холдинг, БулгарТрансГаз и т.н.? Май на някого постоянно му се лапкат парички?
143
1
 
8
 
! Отговори
До-156 преди 9 години
Ти па какво се опита да кажеш,не се напъвай да мислиш трагичен ти е случая,а добивай петрол и газ ,ей пълно с ***.
142
1
 
15
 
! Отговори
До 146 преди 9 години
Само за сведение да ти кажа че мрънкалата от EVN имат и два соларни парка на тяхна територия та затова държат да си вземат парите за прескъпата зелена енергия.Не случайно точно техния управител поиска абсурдното увеличение на тока от 18%!
141
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещата с 'енергетиката' в България са изключително сложни, поради простата причина, че енергията е микс от твърди горива (въглища, дърва), изкопаеми (петрол, газ), зелена енергия (соларни, вятърни, водни), ядрена енергия, био-горива. Когато оставиш 100% от петрола и газта да идват от една държава на монополни цени, пуснеш безконтролно производство на зелена енергия, изнасяш евтиния ядрен ток и пак зависиш за горивото от същата страна, и не добиваш САМ газ/петрол, си прецакан! *** политици!