Новите депутати се кълнат на 27 октомври

Президентът: Има много спешни задачи, важното е НС да тръгне с летящ старт
Обновена: 15 окт 2014 17:06 | 15 окт 2014 12:50, Камелия Цветанова
51
Новите депутати се кълнат на 27 октомври
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще свика учредителното събрание на 43-то Народно събрание на 27 октомври от 14 часа. Това съобщи самият той след продължили над два часа консултации с представители на парламентарно представените политически сили.

След като се структурира парламентът, държавният глава ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Преди това ще проведе консултации с партиите максимално бързо, които ще бъдат детайлни и ще бъде дискутирано всичко, което е важно за държавата и за парламента.

„Имаше идеи да се свика учредителното събрание на 22 октомври, което е максимално бързо, други предоставиха достатъчно аргументи за 28 и 29 октомври, но за мен това е добра дата и моят аргумент е, че има много спешни задачи, но най-важната е парламентът да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, а не веднага след неговото учредително събрание да има проблеми и неразбирателство. Има много работа през първите дни и за да се свърши, тя трябва да се подготви преди това – да се намери консенсус за ръководството на парламента, за комисиите за правилника“, мотивира се Плевнеливев.

Според него е много важно Народното събрание да е стабилно и да избере правителство, което той смята, че ще се случи скоро.

По думите му всички са наясно, че спешните мерки пред парламента са актуализацията на бюджета, както и подготовката на този за следващата година, и решаване на казуса с КТБ.

„Има и други спешни въпроси, по които дискутирахме, както и някои европейски директиви като тази за гарантирането на влоговете до 100 000 евро, някои спешни мерки в енергетиката. Дебатът по тези спешни мерки има единствената цел да гарантираме плавен преход и добра стиковка за летящ старт на парламента и правителство, каквото си пожелаваме“, добави той.

На срещата е договорено парламентарните групи в новия парламент да получат доклад с актуалните данни на изпълнението на бюджета за тази година, за да вземат аргументирано решение дали се налага актуализация, която според държавния глава е необходима.

Освен това БНБ ще изпрати на новите депутати повече информация, нужна им за дебата за взимане на спешното решение на казуса с КТБ.

Плевнелиев призна, че е апелирал към парламента да стартира работа си, като приеме декларация за приоритетите си.

„Призовах за такава и последния парламент, но не се случи и вижте какво стана“, припомни той.

На днешната среща обаче е било единно мнението, че такава декларация трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство в парламента.

Президентът е призовал депутатите от новия парламент да приемат и декларация за широко политическо съгласие за реформи, които според него не могат повече да бъдат отлагани.

„Те са повече от ясни – здравеопазване, енергетика, правораздаване, сектор "Сигурност". Има консенсус, че реформите трябва да се проведат и ще се радвам, ако се приеме декларация и за това“, заяви Плевнелиев.

Той декларира, че вратата на президентската институция е отворена за всички парламентарно представени сили и ще продължи с конструктивния подход на разговори, но няма да работи по създаването на каквито и да е формации и коалиции.

„Свиках днешните разговори с идеята да поставим началото на 43-то Народно събрание в дух на диалог, на зачитане на различните мнения и държавният глава да даде своя принос в този нов подход. Искам да се ръководя от това, което е важно за държавата, да структурираме работещ парламент и да дадем възможност и решения на партиите от него да съставят стабилно правителството“, призна държавният глава.

Той добави, че в правомощията му е сам да вземе решение и да определи датата за първото заседание на парламента, но иска в качеството си на президент да даде пример за диалог и за добър тон.

„Вярвам, че трябва да оставим този тон на противопоставяне и на видяната агресия в миналото, имаме важни задачи, които стоят пред държавата“, коментира Плевнелиев.

Накрая той похвали и консултациите, които ГЕРБ инициира с останалите формации в парламента в опит за сформиране на коалиционно правителство със споделена отговорност.

„Приветствам стартиралите разговори, впечатлен съм от добрия тон“, заключи президентът.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
А аз ги кълна и псувам от години наред всичките по домова книга...Няма по голяма *** от българския политик!!!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подайте си оставката !!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много бандити пак се добраха до парламента жалко бедни ми българино
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
44,къде го чете това ,вярно ли е?
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя мазен комсомолец не е никакъв президент, това е една обикновена *** на ЦРУ и Америка.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЗИ СУТРИН В УКАРЙНСКЯ ГРАД УХГОРОД УКРАЙНСКАТА НАЦ.ГВАРДИЯ ИЗВЪРШИ ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,КАТО ИЗМЪЧВА И РАЗСТРЕЛЯ 9 ЦИВИЛНИ ЖИТЕЛИ НА ГРАДА,СЪЩИТЕ СА БИЛИ ЕКЗЕКУТИРАНИ ЗАТОВА,ЧЕ СА ОТКАЗАЛИ ДА БЪДАТ МОБИЛИЗИРАНИ И ИЗПРАТЕНИ ДА УБИВАТ ХОРА В ДОНБАС,СРЕД РАЗСТРЕЛЯНИТЕ Е ИМАЛО И 3-*** БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ ,ВЕДНАГА СЛЕД РАЗСТРЕЛА КЪМ УХГОРОД Е ТРЪГНАЛ ЕКИП НА ООН НЕКА СЕГА ТЕЗИ 3-*** УБИТИ ЗВЕРСКИ ОТ КИЕВСКАТА ХУНТА БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ ТЕЖЪТ НА СЪВЕСТТА,АКО ИМА ТАКАВА НА ТОЗИ ПРОДАЖЕН *** -***
36
0
 
12
 
! Отговори
глас народен преди 9 години
Депутатите ще се закълнат, а цял народ как ти люто кълне, ако знаят...
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма никакво значение кога и как ще дойдат на власт новите стари гербери и ***.
34
0
 
12
 
! Отговори
Малиййй преди 9 години
В Германия не може да съществува политик като Бойко Борисов, нито пък в България е възможна германската голяма коалиция.Това обяви в интервю за БГНЕС Детлеф Кухенбекер от Асоциацията за инфраструктура и устойчивост "Инфраню". Той е специалист по политически маркетинг, социалната проблематика и трудови пазари.Кухенбекер е посещавал България 3-4 пъти, наблюдавал е как се провеждат избори, включително в етнически смесени райони."Не мога да си представя, че канцлер в Германия може да стане такъв човек". Така Детлеф Кухенбекер отговаря на въпроса дали правителството в Берлин може да бъде огл
33
0
 
5
 
! Отговори
Малиййй преди 9 години
В Германия не може да съществува политик като Бойко Борисов, нито пък в България е възможна германската голяма коалиция.Това обяви в интервю за БГНЕС Детлеф Кухенбекер от Асоциацията за инфраструктура и устойчивост "Инфраню". Той е специалист по политически маркетинг, социалната проблематика и трудови пазари.Кухенбекер е посещавал България 3-4 пъти, наблюдавал е как се провеждат избори, включително в етнически смесени райони."Не мога да си представя, че канцлер в Германия може да стане такъв човек". Така Детлеф Кухенбекер отговаря на въпроса дали правителството в Берлин може да бъ
32
0
 
8
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
Клетвата е Божие начало и аз също считам, че тези антихристи не могат да използват текста на клетвата в името на НАРОДА.Нека да се закълнат с клетвата на ЛУКАВОГО, който е свързан с,,парите,апартаментите, вилите и хотелите на морето,имотите в чужбина, милионните сметки в наши и чужди банки,придобитата държавна собственост чрез,,покупки,, по 50 лева и т. н. и т. н. Тази клетва иска да чуе нашият народ от всеки един нов (и стар) депутат в народното събрание
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, така, летящ старт. Защо да тръгва бе Роси, той си работи от доста време. Я го Близашки-Калташки, бивш Комуняшки как разчиства пътя на батя си с голямата метла.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роско накрая ще стане рекордьор по съставени правителства и парламенти.
29
2
 
6
 
! Отговори
асд преди 9 години
Консултациите трябва да ги прави Мишо Шамара, Бисер Петното, Моника Станишева, Христо Бисеров.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКТО И ДА СЕ ВЪРТЯТ ,КАКВОТО И ДА ПРАВЯТ НОВИ ИЗБОРИ И ТО СЪВСЕМ СКОРО СА НЕИЗБЕЖНИ,ИЛИ ЩЕ СЕ ОТИДЕ КЪМ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ПО НОРМАЛНИЯ НАЧИН,ИЛИ НАРОДА ТАЗИ ЗИМА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ПЛОЩАДИТЕ С КАМЪНИТЕ И КОЛОВЕТЕ И ЩЕ ГИ ИЗРИНЕ ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ НА 25-ГОДИШНИЯ ЧЕРЕН ЗА БЪЛГАРИЯ КРИМИНАЛЕН ПРЕХОД .
27
1
 
12
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
Българският народ,не разбрахте ли, вече не вярва на вашите клетви, защото ,като Лукавого, в едно се кълнете, а друго вършите.
26
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 9 години
До Анонименнищо не разбрах от тая математика? а уж с това се занимавам! Я поясни че не вдянах пък ми стана интересно
25
4
 
2
 
! Отговори
бизнесдама преди 9 години
До АнонименВолен е болен!Не го ли разбра? Не му обръщайте внимание, гледайте си картофите!няма да пизволим някой да ни рита трона докато ви помпим и грабим, чрез престъпните анти-конституционни договори, които предадоха държавата ви в нашите частни корпоративни ръце и ни дари с безкрайни богатства!!!Айде къш, *** атакисти!:))
24
2
 
18
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 9 години
Напоследък мърляча-президент непрекъсната присъства в новините на гадните медии. Не ни го показвайте непрекъснато този мръсен ***.
23
2
 
5
 
! Отговори
. преди 9 години
До данъкоплатецми хайде де вади я тая сопа, какво пишеш тука? ходете мятайте павета, вадете сопи, като сте недоволни и като смятате, че може нещо да се направи. Какво ми пишете коментари.Коментар сопа не вади :)