Новите депутати се кълнат на 27 октомври

Президентът: Има много спешни задачи, важното е НС да тръгне с летящ старт
Обновена: 15 окт 2014 17:06 | 15 окт 2014 12:50, Камелия Цветанова
51
Новите депутати се кълнат на 27 октомври
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще свика учредителното събрание на 43-то Народно събрание на 27 октомври от 14 часа. Това съобщи самият той след продължили над два часа консултации с представители на парламентарно представените политически сили.

След като се структурира парламентът, държавният глава ще връчи мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Преди това ще проведе консултации с партиите максимално бързо, които ще бъдат детайлни и ще бъде дискутирано всичко, което е важно за държавата и за парламента.

„Имаше идеи да се свика учредителното събрание на 22 октомври, което е максимално бързо, други предоставиха достатъчно аргументи за 28 и 29 октомври, но за мен това е добра дата и моят аргумент е, че има много спешни задачи, но най-важната е парламентът да тръгне с летящ старт, с добре подготвени решения, а не веднага след неговото учредително събрание да има проблеми и неразбирателство. Има много работа през първите дни и за да се свърши, тя трябва да се подготви преди това – да се намери консенсус за ръководството на парламента, за комисиите за правилника“, мотивира се Плевнеливев.

Според него е много важно Народното събрание да е стабилно и да избере правителство, което той смята, че ще се случи скоро.

По думите му всички са наясно, че спешните мерки пред парламента са актуализацията на бюджета, както и подготовката на този за следващата година, и решаване на казуса с КТБ.

„Има и други спешни въпроси, по които дискутирахме, както и някои европейски директиви като тази за гарантирането на влоговете до 100 000 евро, някои спешни мерки в енергетиката. Дебатът по тези спешни мерки има единствената цел да гарантираме плавен преход и добра стиковка за летящ старт на парламента и правителство, каквото си пожелаваме“, добави той.

На срещата е договорено парламентарните групи в новия парламент да получат доклад с актуалните данни на изпълнението на бюджета за тази година, за да вземат аргументирано решение дали се налага актуализация, която според държавния глава е необходима.

Освен това БНБ ще изпрати на новите депутати повече информация, нужна им за дебата за взимане на спешното решение на казуса с КТБ.

Плевнелиев призна, че е апелирал към парламента да стартира работа си, като приеме декларация за приоритетите си.

„Призовах за такава и последния парламент, но не се случи и вижте какво стана“, припомни той.

На днешната среща обаче е било единно мнението, че такава декларация трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство в парламента.

Президентът е призовал депутатите от новия парламент да приемат и декларация за широко политическо съгласие за реформи, които според него не могат повече да бъдат отлагани.

„Те са повече от ясни – здравеопазване, енергетика, правораздаване, сектор "Сигурност". Има консенсус, че реформите трябва да се проведат и ще се радвам, ако се приеме декларация и за това“, заяви Плевнелиев.

Той декларира, че вратата на президентската институция е отворена за всички парламентарно представени сили и ще продължи с конструктивния подход на разговори, но няма да работи по създаването на каквито и да е формации и коалиции.

„Свиках днешните разговори с идеята да поставим началото на 43-то Народно събрание в дух на диалог, на зачитане на различните мнения и държавният глава да даде своя принос в този нов подход. Искам да се ръководя от това, което е важно за държавата, да структурираме работещ парламент и да дадем възможност и решения на партиите от него да съставят стабилно правителството“, призна държавният глава.

Той добави, че в правомощията му е сам да вземе решение и да определи датата за първото заседание на парламента, но иска в качеството си на президент да даде пример за диалог и за добър тон.

„Вярвам, че трябва да оставим този тон на противопоставяне и на видяната агресия в миналото, имаме важни задачи, които стоят пред държавата“, коментира Плевнелиев.

Накрая той похвали и консултациите, които ГЕРБ инициира с останалите формации в парламента в опит за сформиране на коалиционно правителство със споделена отговорност.

„Приветствам стартиралите разговори, впечатлен съм от добрия тон“, заключи президентът.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се точите. 52 на сто от населението ви гледа театъра.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДНЕС СЕ РАЗБРА ,ЧЕ САМО АТАКА НЕ ВЛИЗА В ЗАДКУЛИСТНИТЕ СЦЕНАРИИ НА ОСТАНАЛИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ И САМО АТАКА ПОИСКА СРЕЩАТА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ДА СЕ ПРЕДАВА ПРЯКО ОТ МЕДИИТЕ ,НО ПЛЕВЕЛА И ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ БЕЗ АТАКА ОТКАЗАХА,ЗАЩО ЛИ .НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ,ЧЕ ЦРУ И МОСАД ДЪРЖАТ МУТРАТА БУДА С КОМПРОМАТИ ЗА АНФЕТАМИНИ И ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА, ЦРУ И МОСАД ДЪРЖАТ ПРЕРОДЕНАТА ИРЛАНДСКА ПАСТИРКА -ПОМАКИНЯТА ПАСИМ ПЛЕВНЕЛИ С ГЕЙ КОМПРОМАТИ ЗАТОВА ТЕЗИ ДВАМАТА ЩЕ СЛУШАТ БЕЗБРЕКОСЛОВНО И ЩЕ ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще литне това НС та няма къде да се презими.нема да стане така както си искаш Росенчо.тия ще се дръглят най малко 3-4 месеца.
19
1
 
6
 
! Отговори
Дриско преди 9 години
Покажи на ти я хора как са мяташ, как го бараш, много са раздаваш....Покажи на Бойко как са мяташ, как го бараш...
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е да закопчеят дилъра на Плевнята !!!Той и Дриско всекидневно злоупотребяват !
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 месец мах и почват да летят павета.
16
0
 
11
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Да посрещнем новите депутати пред парламента въоръжени с детски и картонени автомати,като мотото ще бъде-Внимавайте какво правите,че следващият път ще са истински!
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентът предложил 27 октомври за старт на НСТова са 22 дни от деня на изборите,виждате ли какви числа са подбрали за клетва ? на президента му е подсказано какво и на коя дата да предложи,27 октомври,2 плюс 7=9,,,,22 са две 11 ,да в прилича на 11,9 ??? това ме кара да предупредя ,ХОРА НЕ НАПУСКАЙТЕ ДОМОВЕТЕ СИ,ТИЯ МОЖЕ ДА ДАДАТ НОВО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ ,СЪС ИНТЕРЕС ЩЕ СЛЕДЯ
14
0
 
16
 
! Отговори
днес преди 9 години
Ето още една причина да има нови избори, а именно избори за президент и 2 в 1 !!
13
0
 
16
 
! Отговори
/ преди 9 години
Пастирката има много задачи. *** мръсен. Марш при мутротиквата в с. банкя за инструкции расиме.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩОТО ГОТВЯТ ПОКУШЕНИЕ,ДАТИТЕ СА МНОГО ДОБРЕ ПОДБРАНИ
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И защо чак на 27-ми? Изборите бяха на 5-ти.През 2013-та изборите бяха на 12 май, а първото заседание на парламента беше на 21 май - след 9 дни. Би трябвало и сега да е така и първото заседание трябваше да е вчера 14 октомври.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не го искаме тоя презитент и това правителство на малцинство, не разбрахте ли бе продажници???
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избори до дупка !!!До момента в който купувачите на гласове свършат парите !!
8
0
 
28
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
На мене лично ми писна да храня тези измамници и да ме крадат и тормозят с МОИТЕ пари ! Крайно време е да играе сопата ! То преход преход,ама вече 25 години ,та той живота си мина вече , а батака става все повече и повече !
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не искам да се кълнат в името на народа защото нарушават клетвата после,как така ще се заклеват в мен и детето ми ? да се заклеват във името на техните си деца ,във името на родителите си,НЕ И ВЪВ ИМЕТО НА НАРОДА,колко от тях са съдени за нарушаване на клетва ? защо е тогава този цирк ? след присъдата на Цветанов някой сети ли се да го съди за нарушаване на държавна клетва ??? не може крадци и убийци да се заклеват във името на народа
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, на тази дата ще ги прокълнем всичките, щом такава е волята на държавния глава! Ням ада забравим, нали знаете? Цял народ в един ден ще ги прокълне!
5
2
 
11
 
! Отговори
factotum преди 9 години
ГЕЙ
4
0
 
23
 
! Отговори
макето преди 9 години
само да питам га ке се разпуска парламенто предлагам дата 30.10.2014 за най удачна
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ще се кълнат , като след това ще се разпуснат?????????