Ден първи: Помирение, сълзи и дежа вю в парламента

С какво ще запомним началото на 43-то НС
27 окт 2014 19:48,
269
Ден първи: Помирение, сълзи и дежа вю в парламента
Депутатите от 47-то Народно събрание. Снимка: БТА

Парламентът отново заработи, след като се разпусна безславно през август. За разлика от лятото, когато се раздираше от скандали и остри реплики между депутатите, днес Народното събрание се радваше на помирение и сговорчивост между партиите. И разбираемо, лайтмотивът на всички изказвания се оказа нуждата от ново правителство.

Партийните лидери демонстрираха съгласие, което стените на Народното събрание рядко виждат. Всички, без „Атака”, обявиха, че са готови да застанат под различна форма зад бъдещото правителство и с подкрепата си да гарантират стабилност в държавата. Разбира се, всеки с условията си. БСП остава опозиция, но ще гласува за ключови приоритети, ДПС не иска националисти в кабинета, Реформаторите искат реформи…

Първият ден на парламента вдигна завесата пред няколко неизвестни. В словото си пред парламента Бойко Борисов сведе вариантите за съставяне на правителство до три – с всички до кметските избори догодина, кабинет до президентския вот след две години и правителство, докогато изкара в рамките на четиригодишния мандат. Борисов заяви и немислимото – че е готов да се откаже от премиерския пост. И също – че не иска да е кандидат за президент на следващите избори.

Още по темата
Първият ден на 43-ото Народно събрание създаде и усещането за дежа вю. То дойде най-вече от завръщането на Цецка Цачева на председателската трибуна. Тя седна на мястото на парламентарния шеф и пое ръководството сякаш никога не го е оставяла. В парламента имаше и депутатско завръщане. На червения килим отново се върнаха Мартин Димитров, Атанас Атанасов, Красимир Каракачанов. В Народното събрание след дълго отсъствие се върна и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който използва първия ден, за да внесе първия си законопроект в този мандат – за КТБ.

Начело на парламента, макар и за кратко, отново се завърна и Ламбо. Въпреки че бе за втори път в тази роля, любимецът на народа не успя да скрие вълнението си. Докато четеше словото си със съвети към новите депутати, гласът на актьора депутат се разтрепери и очите му се напълниха със сълзи.

Ден първи на парламента за първи път започна и с независим депутат. Отцепилата се още преди старта на Народното събрание от ББЦ Анна Баракова седна на последния ред в пленарната зала. Радан Кънев и Меглена Кунева пък се превърнаха в може би първите лидери на парламентарна група, които четоха съвместно слово от трибуната, макар и един след друг.

За първи път и пленарната зала побра осем парламентарни групи. Това обърка дори и безгрешната Цецка Цачева, която смени, без да иска, поредността на групите при извикването им на трибуната и даже се запъна в произнасянето на имена на някои от новите партии в НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още по темата: парламент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Отговор на 102 .Запознай се с историята на 25 Обикновено Народно събрание.
91
0
 
3
 
! Отговори
забележка преди 9 години
Оправете си текста под снимката-Депутати от 47 Народно събрание!?! Силно се надявам тогава да има по-смислени хора.
90
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
Много хубаво са се снимали, но дали някой от тях забеляза надписа над главата си?
89
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"С какво ще запомним началото на 43-то НС"С най- *** встъпително слово на политически лидер при започване на работа на парламента.Произнесено е разбира се от Б.Борисов.
88
2
 
11
 
! Отговори
георги преди 9 години
БСП имат много къса памет забравиха много бързо Герб какво правеха в миналия парламент. Никой не е гласувал от 7 - те партии за връщане на Ц.Ц. и Б.Б. начело на държавата. Затова ли бяха протестите да се върнат гербаджиите на власт. Нашите политици искат да зимуват на топло, безплатни апартаменти, скъпи возила, големи заплати и бонуси и т. н. Това е причината вчера да са толкова хрисими и да са забравили какво са обещавали.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ги ли е срам..хиляди семейства са без ток ....те дали знаят?лоша карма ..всичките в следващия си живот ще се родят в третия свят ...я Сомалия...я в някоя бедна китайска провинция...невежи, съжалявам ги
86
0
 
13
 
! Отговори
преди 9 години
Снимка на най-вредното бунище на България с най-големите *** за нас .
85
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е га ти и наглоста!Даже и групова снимка са си направили!Да се увековечат в историята като гробокопачите на България!Цял народ ги псува-те изкарват че ги иска!Изедници!Хаир да не видят!
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
без малко да се разплача, но скоро ще ни разплачат всички ни
83
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как са се наредили кат за снимка или ...? :))
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как не паднанедна гръмотевица така както се бяха строили малконда ги накъдри и да им изпържи тиквите та да започнат най после да работят за народа
81
10
 
8
 
! Отговори
ЩУРЧО преди 9 години
Вие не разбрахте ли 4е отиваме към нови избори и сигурен фалит на потънала ве4е държава! Кофтито е 4е се слу4ва както винаги баш посред зла зима....а и тази зима ще е много зла и студена...гладна и ярсотна и може и да почервенеят стените на бялата ко4ина пред която са се снимали свинете!!!
80
13
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Търсят на потъващия кораб капитан! хахахаха....ама никой не иска...всеки се дърпа и гледа към малкото останали спасителни каици на палубата.....но трябва да побързат, 4е местата са ограни4ени и ще има жертвеници накрая които зимното бърно море от народно недоволство ще помете и отмие навеки!!!
79
2
 
3
 
! Отговори
Болен Лидеров преди 9 години
Предлагам Болен за премиер,изкарваме всички луди от психодиспансерите в България а ние нормалните граждани на Републиката до един емигрираме .
78
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До АТАКА- ПОБЕДАИбрикчии на хидроинженера!Да живее България!
77
0
 
1
 
! Отговори
pfff преди 9 години
Нов бардак със стари к*рви ! Нищо ново няма да стане май ! Този път ще трябва тоягата здраво да заиграе .
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бързи, смели, сръчни.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ой горките депутати , чака ги нов народен съд и Нюрберски процес , заедно с техните господари от САЩ..
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само царя и националистите ще изправят България след комоциума ,причинен от комунистите.
73
0
 
2
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Сега за знамето на ЕС МНОГО СЕ ЖУМИ ДОЛУ. Хубаво е нашите депутати-историци да публикуват истината за него и славният му исторически път и да се млъкне от всички.Това дето се пише за него е вярно,но то се отнася за американското и английското,но не вярват да се отнася и за европейското. Чак пък да се сечат ръце под него не е за вярване.