Когато претенциите вземат връх, обикновено идват нови избори

Логична е коалиция ГЕРБ-РБ, твърди Юрий Асланов
104
Когато претенциите вземат връх, обикновено идват нови избори
Снимка: БТА

Формирането на безпринципна коалиция би било по-лошо от нови избори, смята социологът Юрий Асланов.

Според него е най-логична, естествена и обяснима коалицията ГЕРБ - РБ.

Още по темата
Независимо че ще бъде правителство на малцинството, то вероятно ще намери подкрепа, коментира той по БНР.

Асланов обаче отказа да коментира условието на РБ за участие и на Патриотичния фронт в коалицията.

„Ще участваме, ако и еди кои си са... Това е лишено от смисъл. Това е особена претенция, която подсказва някакъв подтекст, който не е много ясен. Когато претенциите взимат връх и никой не желае да направи компромиси в една ситуация, в която компромис е задължителен, най-честното решение са нови избори“, заяви той.

Според Асланов е важно да има моноидеологично правителство, защото е трудно да се прогнозират евентуални резултати от нови избори скоро и не е изключено избирателна активност да е още по-ниска.

Той смята, че ниската активност е основна причина и за сегашното представителство в парламента от осем партии, което се случва за пръв път.

Коалиция ГЕРБ-БСП много трудно би могла да се представи на обществеността предвид радикалните различия в приоритетите, а и не се налага, смята още Асланов.

Поведението на левицата е принципно и е съобразено с изборните резултати, настоя социологът.

Широка коалиция като в Германия трудно би могла да бъде представена на обществото. Ако двете партии са с приблизително равни размери, те могат да работят заедно с чувството, че са равнозависими една от друга, а у нас това не е така – парламентарната група на ГЕРБ е два пъти по-голяма от тази на БСП, мотивира се Асланов.
 
Въпреки очакванията днешната лидерска среща в парламента да излезе най-после с решение за съставяне на кабинет това не се случи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант за кабинет е между ГЕРБ и Реформаторския блок. След кратко заседание обаче Меглена Кунева и Радан Кънев отговориха, че искат в кабинета да участва и Патриотичният фронт. Националистите обаче са непреклонни - дават подкрепа, но не искат да влизат в коалиция, нито в кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Троловете на батакиста Волен Кьопрюлю паша са се разписали и разгласували. Смешковци...
36
3
 
8
 
! Отговори
opтimist преди 9 години
Борисов отдавна направи правителство, консултациите бяха в дома му в Банкя, казаха от Атака. Не искаме да участваме в цирка, наречен преговори, когато кукловодът си е поставил марионетките отдавна на местата им и чака само да ги гласуват про форма в парламента. Той сега се прави на обединител на нацията, но много скоро народът ще разбере какъв е всъщност.
35
0
 
8
 
! Отговори
Марио Предов преди 9 години
Тази снимка е орязана и увеличена така,че да се вижда само седналия Борисов и правите Кунева и Цачева.Ако се даде в оригиналния си вид ще видите,че в тази зала има поне още десетина седнали а двете избързват и стават преди Борисов.Във йерархията той дава тон за сядане и ставане.Както винаги журналистите пускат фалшива стръв а хрътките във сайта които постоянно дебнат за гафове на Бойко,нали са си прости само се осир***т...
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 45. ТИ В КОЙ СВЯТ ЖИВЕЕШ В ТОЗИ ИЛИ В НЯКОЙ ИЗМИСЛЕН? ПРЕСКОЧИ ДО РУМЪНИЯ И НАПРАВИ ЕДНА СЪПОСТАВКА С ТЕХНИТЕ ЦЕНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ С НАШИТЕ И ТОГАВА ЩЕ ТИ СТАНЕ ЯСНО В КОЙ СВЯТ СИ. МЕЖДУНАРОДЕН ШОФЬОР СЪМ И ОБИКАЛЯМ ЦЯЛА ЕВРОПА. КОГАТО ОТИВАМ ЗА ЕВРОПА МИНАВАМ ПРЕЗ РУМЪНИЯ СЪЩО ТАКА И ПРЕЗ РУМЪНИЯ СЕ ВРЪЩАМ. ЗАТОВА ЗНАМ КАК СТОЯТ НЕЩАТА ТАМ И КАКВИ СА ТУК. ХОРАТА ОТ ПОКРАЙГРАНИЧНИТЕ РАЙОНИ НА ДУНАВА СИ ПАЗАРУВАТ В РУМЪНИЯ ЗАЩОТО Е ДВА ПЪТИ ПО ЕВТИНО. А ВИЕ СИ ИЗБИРАЙТЕ ТИКВИ ОТ БАНКЯ.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИНТЕРЕСНО РЕШЕНИЕ НА ФИРМАТА ДНЕС.БГСНИМКАТА Е ОТ КОНСУЛТАЦИЯТА С ДПС,КЪДЕТО МЕСТАН СЕДИ НА ДР ДИВАН,НО ТУК Е ОТРЯЗАН И Е ПОКАЗАН САМО ББСЕГА ЩЕ МЕ ИЗТРИЯТ,КАКВАТО Е ОБИЧАЙНАТА ИМ ПРАКТИТКАНО ИСТИНАТА И ДОСТОВЕРНОСТТА Е ВАЖНА
32
0
 
0
 
! Отговори
boris.todorov.7161 преди 9 години
До Анониментова дето го пишеш сигурен ли си ? и би ли ни упътил от къде го знаеш ?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова им се иска властта на ГЕРБ,че и с ДПС без подпис на нищо са готови да се договорят!А новите в парламента се държат като нови уникални придворни дами.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разликата между Румъния и България все повече се засилва. Това е било констатирано по време на среща с експерти от ЕК, както и с генералния секретар на комисията Катрин Дей. В икономическо отношение Румъния задминава България в много отношения. Заплатите и пенсиите са повишени в последните две години и достигат средните нива в европейският съюз. С премахването на ддс-то върху лекарствата горивата хранителните продукти и лекарствата Румъния увеличава покупателната способност на населението.
29
3
 
11
 
! Отговори
Снимката ! преди 9 години
Цецка и Мегленка стоят прави, Бойко Кавалера се опънал като ***. Това ли избрахте да ви управлява? То себе си не може да управлява като хората, вие чакате да ви стегне държават?!?!?!?!
28
5
 
9
 
! Отговори
:) преди 9 години
Тиквата едно правителство не може да направи, тръгнал страна да управлява :) Да ходи да си харчи откраднатото и да ни остави на мира.
27
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ + Турците преди 9 години
Логично е ГЕРБ да направи коалиция с турци, независимо дали с турците от РБ или ДПС. Лично за мен това не е изненада. Мен ми е интересно кай вкара РБ в парламента, при положение, че в него е етническата и противоконституционна партия НПСД? Явно турците, кой друг. Аз не знам българин, който да е гласувал за този българо-турски бардак, в който едва се търпят Кунева, Радан Кънев, СДС, Касим Дал, Корман Исмаилов и други...
26
6
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 9 години
То се видя че без ДПС правителство не може да се състави ами да им дават мандата и да управляват. Така ще е докато българските тарикати не гласуват уж за да накажат партиите а всъщност наказват себе си. ДПС винаги ще яха българите само с 10% електорат. Турците ни гледат сеира и ни се присмиват. Щото българина не иска да му е добре а на партиите да им е зле. *** - стойте си бедни.
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До никога повече ГЕРБ. Ти явно си много далеч от реалния живот, защото най-често умните мъже се женят за глупави жени и също често и обратното. А дали се сещаш какво ще се случи след нови избори - ДПС ще е първа политическа сила и ще ядем един голям Доган.
24
2
 
12
 
! Отговори
681 преди 9 години
Как може най-големите крадци и обирджии на народа да седят безнаказано в свещената сграда на Народното събрание?Това е наглост и кощунство!НАРОДЕЕЕ!!!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ЛИЧНИЯТ ИНТЕРЕС Е ПО ГОЛЯМ ОТ ТОЗИ ДА РАБОТЯТ ЗА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА? АЗ ЗАТОВА ОТ 90 та ГОДИНА НА ВСИЧКИ ИМ ПУСКАМ В УРНАТА ДЕБЕЛИЯТ С КОТЕШКАТА ГЛАВА. ОТ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ ДРУГО НЕМОЖЕ И ДА ОЧАКВАТЕ ОСВЕН ТАРИКАТЛЪЦИ. ЛОШОТО Е ЧЕ ИМА МНОГО ОВЦЕ КОИТО СА СЪС УМСТВЕНО ОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И НИ НАСАЖДАТ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ НА ПАЧИ ЯЙЦА. ЗАТОВА СЛЕД 20 ГОДИНИ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА ЩЕ ОСТАНЕ САМО ЕДНА ТЕРИТОРИЯ НА КОЯТО ЩЕ ЖИВУРКАТ *** И РОМАНЯГИТЕ. ЧЕСТИТО.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23Като се огледаме какви и как са ни управлявали последните 60-70 години, не може да се каже, че народът е паднал напоследък
21
0
 
10
 
! Отговори
Снимка: БТА преди 9 години
Хубава снимка. Така трябва. Диван чапраз. Да ни завиждат турците.
20
2
 
10
 
! Отговори
аС преди 9 години
Мразената от всички Кривоустова - в правителството . Ами да ! Какво се чудим ? Те не бяха ли от една партия ?! Най-естествената коалиция . Барабар с Разбойнически блок....Пасват си идеално .
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много си се отпуснал народе. Гледай какви същества на снимката те управляват. Как падна толкова ниско?
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До известна степен е озадачаващо последното внезапно решение на ББ и всички комунизирани фактори за непременената коалиция между ГЕРБ и РБ. Сигурно са намислили нещо нечестно и не е чудно защо РБ се държи недоверчиво. Защо на ПФ се прави отстъпка да не участват в кабинет, а се настоява РБ непременно да се набута. Редно е БСП-то да си измете фъшкиите, които наръси досега. Защо ББ толкова се пъне да е непременно премиер. Странни работи. Не е ли така.