Борисов готов с кабинета, представи го на президента

Лидерът на ГЕРБ връчи папката с имената
Обновена: 6 ное 2014 17:56 | 6 ное 2014 16:29, Камелия Цветанова
77
Борисов готов с кабинета, представи го на президента
Снимка: Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи на държавния глава структурата и състава на новия кабинет.

Утре се очаква НС да гласува новото правителство.

Борисов даде списъка с министрите от кабинета си на президента Росен Плевнелиев в присъствието на председателите на партиите от Реформаторски блок Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Радан Кънев, Корман Исмаилов, Николай Ненков, Борислав Великов; представители на Патриотичния фронт, който стои зад правителството, както и Ивайло Калфин от АБВ, които също подкрепиха мнозинството.

Борисов вчера получи мандата за съставяне на правителство и имаше срок от седем дни, за да представи структурата и състава на Министерски съвет на държавния глава, но той го направи още днес.

Президентът обяви, че още днес ще издаде указ, който утре парламентът ще обсъди.

Бойко Борисов ще има четирима заместници - Меглена Кунева от Реформаторския блок, Томислав Дончев и Румяна Бъчварова от ГЕРБ и Ивайло Калфин от АБВ.

Кунева ще отговаря за координацията на европейските политики и институционалните въпроси, а Томислав Дончев - за европейските фондове и икономическата политика. Ресорът на Румяна Бъчварова ще е коалиционната и административната политика, а Калфин - демографската и социалната политика, като ще бъде и социален министър.

Веселин Вучков ще бъде министър на вътрешните работи. Той беше заместник в същото министерство по време на предишния управленски мандат на ГЕРБ, а бившата шефка на комисията по земеделие в парламента при кабинета "Борисов" Десислава Танева ще оглави Министерството на земеделието.

Лиляна Павлова отново ще бъде строителен министър. Бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов става министър на финансите.

Енергетиката се поема от Теменужка Петкова въпреки очакванията постът да е поеме от Делян Добрев. В момента Теменужка Петкова е зам.-министър на финансите в служебния кабинет.  Тя беше директор Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в периода 2010 г. - 2013 г.  Оттам тя беше уволнена при управлението на кабинета на Пламен Орешарски, а лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я защити. Борисов обяви тогава, че тя е освободена от поста, защото  разкрила “далаверите“ с АЕЦ “Белене“ и “Хохегер“.

Ивайло Московски ще оглави за втори път Министерството на транспорта, Красен Кралев ще стане министър на спорта, а Ивелина Василева, която беше заместник-министър на околната среда в предишното управление на ГЕРБ, сега ще оглави ведомството.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще стане министър на икономиката, земеделецът Николай Ненчев – на отбраната, а Петър Москов от ДСБ – на здравеопазването. Образователен министър ще е Тодор Танев от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Постовете ще си запазват служебните министри Даниел Митов на външните работи и Христо Иванов – на правосъдието.

Служебният транспортен министър Николина Ангелкова ще поеме Министерството на туризма. Вежди Рашидов отново ще е министър на културата.

Има нова политическа култура, смята президентът Росен Плевнелив.

Днес следих много внимателно какво се случи в парламента и искам да се обърна с думи на благодарност, че се демонстрира нова политическа култура в последния месец с отговорни дебати и разговори пред очите на цялата нация в парламента, а не на скрито, в различен формат, с много проблеми, но сме свидетели как политическите лидери днес демонстрират ново ниво на политическа култура“, заяви той, след като получи от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов папката с имената на министрите от бъдещия му кабинет.

Държавният глава обяви, че приветства демонстрирания пред цялата нация подход за ясна коалиционно споразумение и програмна декларация.

Той се надява от дистанцията на времето вземаните днес решения да са били наистина национално отговорни решения.

„Много е трудна ситуацията в държавата, кризата е външна и вътрешна, трябваше да се покаже лидерство и да се демонстрира отговорност. Радвам се и ще стисна ръката на всеки един от лидерите, които направиха това с надеждата, че България днес дава заявка за нова политическа култура, както народът очаква“, настоя Плевнелиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези на снимката, са най-малко за доживотен затвор, а някой от тях за бесилото. Всички тези продажници и антибългари слуги на ционистите ще бъдат съдени от народен съд много скоро, до няколко месеца, вервайте ми.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно защо пишете само негативни новини? Кажете например за 4-мата Българи които развиха софтуерна компания в България и е продадоха преди дни на Американска за 260 милиона $$$$$$. Поне да се вдигне малко духът ни!
37
2
 
2
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Глад, мизерия и смърт. Гарантирано от ГЕРБ.
36
0
 
5
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Да поздравим правителството и ще чакаме резултати. Ако се препънат още на първия сняг по добре да си ходят. До един месец да направят 50% съкращения на администрациите. Работа, иновации и тотален контрол. Това ако се направи ще има ефект.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен52Хиляда пъти по-добре под европейско робство от колкото под руско:)) Руското вече го живяхме 45 години..
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОМНИТЕ ЛИ ЛЕВСКИ КАКВО БЕШЕ КАЗАЛ НА ХОРАТА КОИТО СА ГО ПОПИТАЛИ. КОГО ЩЕ ТУРИМЕ ЗА ЦАР КАТО СЕ ОСВОБОДИМЕ ОТ ОСМАНЦИТЕ? ЛЕВСКИ ТОГАВА ИМ Е КАЗАЛ. АКО ТРЯБВА ДА ТУРИМЕ ЦАР ПО ДОБРЕ ДА СИ СТОИМЕ ПОД ОСМАНСКО РОБСТВО. А ВИЕ ДРУГАРЧЕТА ПОД КАКВО РОБСТВО ИСКАТЕ ДА СТЕ? ПОД ЕВРОГЕЙСКО ИЛИ ПОД МУТРЕНСКО? ПО ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА ЧЕ ДУМИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ СА КАТО ГЛАС В ПУСТИНЯ ЗА ТОВА ПЛЕМЕ. 300 ГОДИНИ ВИЗАНТИИСКО 500 ГОДИНИ ОСМАНСКО И ОЩЕ ИСКАТЕ ДА СТЕ РОБИ. 800 ГОДИНИ РОБИ НЕЕ МАЛКО. СТАВА НАВИК.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ее, браво, ашколсун и аферим. А и не видях нито един самозапалил се напът завкъщи. Само така г-н Борисов! Вече започвам да намирисвам промяната...макар, че мяза малко на развалени яйца, ама ние ще ги преглътнем, не ни мислете нас.
32
1
 
3
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
И Цветанов, който е на подсадимата скамейка е част от този кабинет и делата срещу него са прекратени. Това е България не се учудвам на нищо. В тази смотана държава конституцията е псувня и се нарушава по най - отвратителен и унизителен начин за българския народ. Извинете, но все още българите са мнозинство, като станат турците и *** мнозинство, тогава да нарушат конституцията и да се направят партии на етническа, расова и верска основа, но до тогава трябва да се спазва конституцията.
31
0
 
1
 
! Отговори
анкета преди 9 години
Те тия,че ни опраат,харесват ми много(+)Ще ни разковат ***,за друго не стават(-)
30
0
 
3
 
! Отговори
И преди 9 години
Кво прай кметицата в "и придружаващите го лица"Боко е цар на гатанките.
29
0
 
12
 
! Отговори
Той преди 9 години
Те таков президент нема по света. Голям плужекл да ни е честит новия проекто кабинет. Браво на народа !!!!! Заслужи си ги.
28
0
 
6
 
! Отговори
Demos преди 9 години
А иначе да ви кажа как се прецака Буда. За да се избере правителство трябват 121 гласа. За да се свали правителство също трябват 121 гласа. Тоест правителството се нуждае от 121 гласа само при избора му. Когато изкопаят гроба на Буда, Калфин ще подаде оставка. За избор на нов министър ще трябват отново 121 гласа. Тогава обаче няма да има. Ето как Буда изкопа собственият си гроб! То бива да е ***, но това е прекалено!!!
27
3
 
12
 
! Отговори
Позор! преди 9 години
Бойко Борисов да знае добре и да запомни какво мисля за него след като прочетох състава на този кабинет, който трябва да вади България от тежка криза и фатално изоставане. Бойко, ти си най-големият *** на света, който съм виждала.По-непрофесионален, по-смешен, по-*** кабинет, по-безнравствено съставен в такива тежки времена е невъзможен.Бойко, ти си най-големият *** на света и няма какво да спаси от пълен упадък партията, теб и за най-голямо съжаление - народа на тази страна. Позор
26
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Питам се - гледайки тази снимка с тези самодоволни индивиди, постигнали за пореден път користните си цели и интереси под носа на самия народ,у този същия народ български не се ли надига някакво чувство за справедливост? Някакво чувство за бунт и недоволство? Не се ли поражда някакъв импулсивен порив, който крещи вътре в нас "Стига вече! Не искаме повече да виждаме фалшивите ви лица! Не искаме повече да ограбвате и изстисквате до последно всичко що може за сметка на българския народ!" Питам се...
25
1
 
0
 
! Отговори
БГ преди 9 години
"youtube/watch?v=pty0yNPeubk" на 8 или 9.11 ще са в България !!!!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОВА СА НОВИТЕ ЛИЦА КОИТО ХОРАТА ИСКАХА. НАЛИ??? НАЙ УМНИЯТ НАРОД НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ КОЙТО МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА!!! ПОСТИГНАХА ТОВА КОЕТО ИСКАХА. НОВИ ЛИЦА В ПОЛИТИКАТА НЕОБВЪРЗАНИ СЪС ОЛИГАРСИТЕ И НЕПОДКУПНИ!!!. ТОЧНО ТАКИВА ХОРА НАРОДА СИ МЕЧТАЕШЕ ДА ИМА ЗА УПРАВЛЯВАЩИ!!! СЕГА КОГАТО ИМАМЕ УПРАВЛЯВАЩИ КОИТО ПРОИЗЛИЗАТ ОТ НАРОДНИТЕ ПРОСЛОЙКИ НАРОДА ЩЕ ЗАЖИВЕЕ КАТО В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ!!! БРАВО НА НАРОДА МНОГО Е УМЕН!!! ПРЕБОРИ СЕ ЗА ПРАВОТО СИ ДА ЖИВЕЕ КАТО БЯЛ НАРОД!!! БРАВО!!!!!
23
0
 
5
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Да ни е честит поредният буламач! Коалиция от Мутра -рекетьор, Иван Костов - агент на КГБ, Румен Петков - агент на ДС и със задкулисната подкрепа на голямото момче Делян Пеевски. По-зле нямаше къде да бъде. А иначе днес се подписа смъртната присъда на ГЕРБ. Поне това ме прави щастлив!!!
22
0
 
7
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Гответе се за глад, мизерия, безработица, съкращения, орязване на бюджети, нови данъци, увеличения на цени, замразяване на заплати и пенсии, закриване на болници, училища и общини с цел икономия и крадене на икономисаните пари, нови държавни заеми, хиперинфлация, гответе се също и за протести.
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен Сидеров - премиер на Донецката народна република. Атака = ДПС.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога народа ще осъзнае че само ПП Съюз на комунистите може да не оправи.