България губи 100 млн. лева европейски пари за здраве

Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината
32
България губи 100 млн. лева европейски пари за здраве
Снимка: Dnes.bg

България губи 100 млн. лева европейски пари, с които можеше да се лекуват хиляди онкоболни пациенти. Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината. Остава обаче твърде малко време, за да се задейства машината на обществените поръчки.

Така българските онкоболни пациенти ще трябва да почакат. Може би догодина, ако администрацията си свърши работата, те ще могат да се лекуват по начин, който иначе е добре познат по света, съобщи Нова телевизия.

Робот „Да Винчи”, кибер-нож и гама-нож може и да ни звучат като оръжия от междузвездни войни, но всъщност са имена на специфична медицинска апаратура за лъчетерапия, която помага на много хора по света, но не и у нас.

В последните дни от управлението си д-р Мирослав Ненков и екипът му установяват, че има 100 млн. лева европейски пари, които някак си са били пропуснати и с които може да се купи уникалната апаратура. Парите не може да се изхарчат за друго.

„Тези, които са европейски пари, които са подарък за нас, от тях не могат да се вдигнат заплатите на бърза помощ, колкото и аз или доктор Петър Москов да го искаме, от тях не могат да се купят марли за болницата в Девин, защото такъв е редът на харчене”, заяви бившият министър на здравеопазването от служебния кабинет.

Идеята обаче има и противници - медицинските консултанти, част от които твърдят, че на България такава апаратура не е нужна, защото у нас нямало кой да работи с нея. „Това категорично не е вярно и това е злонамерено”, каза още Ненков.

Годишно България изпраща около 200 души да се лекуват с такава апаратура в Турция. Всеки от тях ни струва средно около 8000 евро.

Новият министър Петър Москов обеща новата апаратура все пак да бъде купена, но по друга програма, вероятно - следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: МЗздравеЕвропари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Помните ли заветите от историята ни ??? Припомнете си ги задължително !!!
22
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Вижте докъде може да достигне Европа ??? Както винаги не мислят доброто на българите !!! А някои хора продължават да са наивни в политиката ни !!! Най-добре е България да е независима от другите държави , те не забравяйте са наши врагове !!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Докато продължава да не се търси отговорност от тези които персонално са отговорни за загубата на Евро пари, такива ще продължава да се губят.
20
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 9 години
И защо тези от администрацията, които не са си свършили работата и някак са ги пропуснали тези 100 млн. не си понесат отговорността. Какво прави министъра? Кучетата си лаят кервана си върви.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, ако са живи ще дочакат! Това е геноцид! Крайно време е да има осъдени!
18
0
 
2
 
! Отговори
sabodete se ministri преди 9 години
Kupete nova aparatura za polzvane samo ot kasata. Ne za chastni pregledi v darjavni polikliniki. Bolnicite sa v okaiano sastoianie. Ako ministerstvoto ptpusne pari nali triabva da otide i da proveri za kakvo sa vlojeni tezi pari. Ministrite sa marzelivi, iadiashti bezplatno ot darjavnata sofra.
17
0
 
2
 
! Отговори
sabudete se ministri преди 9 години
Napravete promiana v zakona! Vkaraite zadaljitelni profilaktichni pregledi 1. mimografia za (rak na gardata) za jeni navarshili 40 godini zadaljitelno na vseki 3 godini.2. izsledvane za krav vav izprajneniata ( za rak na debeloto chervo) vednaj godina za vseki navarshil 50 godiniNeka tezi izsledvania sa zadaljitelni za vseki polzvasht zdravnata kasa. Vseki polzvashkasata da poluchi pokana za tezi 2 izsledvania
16
0
 
6
 
! Отговори
Румъния преди 9 години
има най-малко 7 или 8 апарата Да Винчи, това в България е шизофрения в министерствата
15
0
 
14
 
! Отговори
123456 преди 9 години
"С втория си робот Да Винчи, Плевен се нарежда сред малкото градове в Европа""В изпълнение на европроект за 4.2 млн. лева, Медицинският университет в Плевен се сдоби с втори робот и нов обучен екип за роботизирана хирургия"
14
0
 
4
 
! Отговори
Робот преди 9 години
"Да Винчи" нямаше ли в Плевен?
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
моля, дайте ми парите от снимката че не ми стигат за тока:(
12
0
 
19
 
! Отговори
Железен кръст преди 9 години
Т.нар. ,,консултанти" в МЗ се назначават без ясни критерии, обикновено на шуро-баджанашки основания. Необходимо е преразглеждане.
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименGOLIAMA RABOTA SHTE UMRAT 1000 NESTASTNIZI-KRIZA E DA NE SAM GOKARAL DA SE RAZBOLIAVA,A KAK GLASUVASHE TOI?
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До HiterTI BE NEKADARNIKO GLEDASH DRUGITE,TOLKOVA SI KADAREN CE MOGESH DA SI KUPUSH SAMO EDNO PAKETCE SEMKI.
9
2
 
20
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Има един дето много бързо усвоявяше подобни пари, но той избяга в Брюксел.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Онкоболните пациенти ще трябвало да почакат/егати нахалството/, "Може би догодина, ако администрацията си свърши работата..."едните установили, другите били против апаратурата, само не разбрах от цялата статия наказания за някого ще има ли?
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"екипът му установяват, че има 100 млн. лева европейски пари, които някак си са били пропуснати..."Как не ви е срам? Как така някак си са били пропуснати? Що някак си не пропуснахте да си вземете месечните заплати? Що някак си не пропуснахте да си вземете и годишната отпуска? Щом е за държавните дела, вечно спим... Ай сиктир.........
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нас 100 милиона не могат да ни бутнат. Ние цяла фалирала банка ще изплатим, та за някакви 100 милиона ли ще се кахърим.
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой,някаква полза да е видял от тези пари???Отпускат си ги хората и си ги прибират под форма на медикаменти,консумативи,апаратура!!!!За всичко останало се тегли ВЪНШЕН ЗАЕМ И СЕ УВЕЛИЧАВА ВЪНШЕН ДЪЛГ!!!!!
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3NE TI E VINOVNA BSP, TUK OSTANALITE LEKARI SA NEKADARNI.USA I ES PODLAGAHA TALANTLIVITE,NO PRODAGNI LEKARI S ,,MNOGO PARI,A TAM SMENIAVAT SAMO MARLI I CISTIAT TOALETNITE".