Борисов спира цесиите в КТБ: Ще отменим тази вторична далавера

Властта предлага законови промени, чака 800 млн., ако НС ги одобри
Обновена: 20 ное 2014 15:15 | 20 ное 2014 13:09, Веселина Йорданова
99
Борисов спира цесиите в КТБ: Ще отменим тази вторична далавера
Бойко Борисов Снимка: Reuters

Управляващите ще отменят цесиите в КТБ със законови поправки между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Намерението обяви лично премиерът Бойко Борисов след среща с представители на Асоциацията на банките в България.

Още по темата
Цесията е договор, с който носителят на едно вземане го отстъпва на трето лице. Наскоро „24 часа“ съобщи, че тези операции вече са стигнали внушителната сума от 1 милиард лева, като сделките са главно с негарантирани влогове и кредити на длъжници на затворената КТБ. Схемите на прехвърлянето били различни с намаляване на вземанията до 70%. От възможността смятат да се възползват и държавни дружества като „Топлофикация София“, която има 80 млн. лв. в КТБ.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че със законопроекта за актуализиране на Бюджет 2014 правителството предлага влоговете, придобити чрез цесия след поставянето на КТБ под специален надзор, да не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете.
 
Тогава Горанов каза, че с предлаганата промяна не се оспорва действителността на прехвърлителните сделки, а само качеството на вложител на новия титуляр. Министърът обясни, че договорите за цесии на депозити в КТБ са напълно законни, но те са право на вземане, а не носят права на банков депозит.

Сега очевидно властта е решила да прекрати тази практика изцяло.

"Ще отменим прихващанията в цесиите", закани се Борисов, който определи сделките като „вторична далавера“.

Той обяви, че се надява „едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата, след като с парите на депозантите, с парите на банките, с парите на данъкоплатците от страна на държавата, сме солидарни към хората, които имат гарантирани влогове“.

"Тези пари обаче трябва да се върнат. Те не могат да отиват някъде си за някои, които са си помислили, че са по-умни от другите", настоя той.

Борисов каза още, че се надява на подкрепа за законовите промени от партиите в парламента. На въпрос за това, че когато са правени, цесиите са били законни, премиерът се закани: "Ще видим дали са били законни".

Според него „месеците мотане“ са били точно с такава цел. „Нашата позиция е желязна – ние искаме всичко, което се продаде, да дойде в държавата, защото държавата плаща тези пари. Желязна ми е позицията, не търпи упрек“, отсече Борисов.

Премиерът заяви, че е създадена максимално добра организация и изплащането на гарантираните депозити в КТБ, което ще започне на 4 декември, ще се извършва от 9 банки.

Взети били и мерки да няма спорове и напрежение между хората, като първият банков трансфер ще бъде безплатен.

На финала на срещата Борисов прати финансовия министър и новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в парламента с аргумента: „Искам бързо да приберем парите на държавата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
19
 
! Отговори
ХАЙДЕ ХОЛАН преди 9 години
АКАДЕМИК БОЙКО БОРИСОВ - ДА МУ ИМАМ "РЕШЕНИЯТА". ЩО НЕ СЛУША ГОРАНОВ, КОЙТО ЯВНО ГИ РАЗБИРА РАБОТИТЕ, АМИ СЕ ИЗЛАГА С ПОПУЛИСТКИ ГЛУПОСТИ И ШМЕНТИ КАПЕЛИ. КОЙ Е ТОЙ И НА КАКВА ПРАВНА И ФИНАНСОВА БАЗА *** МУ ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ "ОТМЕНЯ ЦЕСИИ". ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ, ГОСПОДИ. А БЕ ХОРА, НЕ ПУБЛИКУВАЙТЕ ВСЯКА ПРОСТОТИЯ НА БОЛНИЯ МОЗЪК. НЕ ВСИЧКИ СА *** В ТАЗИ ДЪРЖАВА.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Джедай МастърСпоко, до тогава ще влезне в обръщение новата монета от 2ст.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-достойния за уважение политик е бай Тошо - падна от власт и се смали до равнището на народа, а този падна от власт и отново продължава да ни образова.
22
4
 
17
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
И как ще отменяш цесии със задна дата, Баце? Нали после тия 800 милиона ще ги платим като обезщетения като ни осъдят у Европа. Ама, да, тогава нема да си ти на власт? Безочлив демагог.
21
4
 
16
 
! Отговори
юрист преди 9 години
какъвто и закон да се приеме, не може да му се придава обратна сила, защото това е противоправно и противоконституционно. Боко както обикновено говори глупости и се прави, че няма нищо общо с фалита на Банката и ограбването на хората и фирмите вложители. Не, рапоне, ти и твоята банка крадци сте виновни колкото и бесепарите. Освен това дори да се получат пари от продажбата на парите на банката, то ще се делят поравно между Фонда и негарантираните вложители, защото така е по закон и е справедливо!
20
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До финансист2Вместо "ника" " финансист" да беше се именувал" екзорсист".Същата работа. И от двете неща нищо не разбираш. Що се отнася до "държавника" вече го видяхме как избяга като "бито куче"при най- малкото народно негодувание.Ако отново "управлява" само с ножичките няма да има сега и тази възможност...." Големият държавник Дрън ,дрън...
19
1
 
14
 
! Отговори
колибри преди 9 години
До Анонимен 21Възможността трета страна да отмени цесия сега ги усторйва, а утре - ще го мислят тогава. Това е българският принос в икономическата теория.
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето, типична пропаганда целяща по-простите и немислещи българи да харесат Бойко. Абе, Бойко, защо не направихте тази промяна в закона по-рано? Изчака всички тови добри приятели като Вежди, като Боби Михайлов, Стоичков, Лечков, Любо Пенев, вскякави знайни и незнайни гербаджии да направят цесия и да си получат милионите, сега вече ще спираш сесията. Брей, колко брилянтно! Само че има хора, които се замислят като кажеш нещо, а не го приемат като манна небесна, както всички глупави гербаджии.
17
3
 
19
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Браво ,те тези 5 милиарда откраднати ще им стигнат за 4- 5 години .А после ние да му мислим .Така се прави имидж на гърба на обикновения гражданин . А нека ние да си мислим колко е добър нашият "вожд".И не се притеснявайте всичко ще се продаде но на каква цена и на кого? ? ?
16
7
 
5
 
! Отговори
хммм преди 9 години
До Natli"Толкова *** *** може да е или атакист или бюрек. Неизчерпаемата злоба е в основата на съществуването."Това ли са твоите базови познания ?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички банки от родшилдов тип, са финансови пирамиди, разберете го най-после.
14
4
 
15
 
! Отговори
до Генади преди 9 години
За държавата ли да плачем, Генади или за хората ? Цесията била далавера ? Да - в лицето на крадливото племе от КТБ, а за хората е един справедлив начин да излязат от ситуацията.
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** до *** мила моя майно льо...*** до ***
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво правиме с онази одиторка, която си е изтеглила всичките 2 мил. и половина лева, след като банката вече е била затворена, и след като е напрвила вече одита ? С такива хора какво ще се случи ?
11
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Искам бързо да приберем парите на държавата"....Дали слага и Флоров в групата или само те с ЦЦ ще ги приберат....
10
1
 
12
 
! Отговори
друг преди 9 години
До социологВярно, никакви аргументи нямат тези ***, обаче вашето чудо само си създава аргументите онлайн........вторично
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
към 2:Алооо,финансиста,не мога да не сесъглася с теб "прав си брато" ама не съвсем!Добър държавник ИЗГОНЕН С КАМЪНИ,НЕМА ТАКОВА ЧУДО!А колкото до това кой е мошенники крадец - ГО ДОКАЗВА СЪДА!Останалото е дрън-дрън!
8
28
 
9
 
! Отговори
do 4 преди 9 години
Борисов подобри и ще подобрява условията, в които живееш и си търсиш работе. Това че ти живееш мизерно е по-скоро пряко свързано с мързела ти!
7
1
 
18
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Ама го направете с ОБРАТНА ЗАКОНОВА СИЛА!!!! А дано, ама надали, то който трябваше си прибра парите. Нали така г-н Борисов или се бъркам????
6
27
 
12
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Другари червени *** измислете нещо по умно , стига едно и също . Боко такъв Тиквата онакъв и накрая народа го избра с резултат по голям от БСП и ДПС взети заедно . Като нямате аргументи по добрата позиция е да си траете . Да ама как да си трае *** и неграмотен човек .