Данък "лихва" остава 8%, десятъкът на ГЕРБ не мина

От 2015 г. ще има и две данъчни преференции за семействата с деца, реши НС окончателно
Обновена: 4 дек 2014 14:13 | 4 дек 2014 13:14, Камелия Цветанова
18
Данък "лихва" остава 8%, десятъкът на ГЕРБ не мина
Снимка: архив, Reuters

Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8% за всички депозити и влогове, в това число и детските влогове. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за ДДС.

Още по темата
Искането на ГЕРБ лихвата да стане 10% не мина, въпреки че председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова призова депутатите да подкрепят предложението, защото освен да се раздават пари, трябва и да се събират, и то от тези, които имат, за да се раздават на тези, които нямат.

От 2015 година ще има и две данъчни преференции за семействата с деца.

Първата преференция предвижда, че един от родителите в семейство с деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца.

Другата преференция, която за пръв път се предоставя, предвижда възможност един от родителите на дете с увреждания да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв.

Очаква се общият ефект за бюджета от двете преференции да е около 25 млн. лв.

Не можем да си позволим по-големи облекчения в тази тежка година на свърхдефицитит, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.  Според нея, макар и малко, това е подкрепа за семействата.

Тя обеща тази стъпка да се доразвие през следващите години.

Социалистът Георги Кадиев пресметна, че облекчението е по 20 лева на дете на година, което прави по 1,66 лева на месец.

„С това ли ще стимулирате хората да родят едно дете повече“, риторично попита той.

Данъчните преференции за деца могат да се ползват с подаване на данъчните деклараци, решиха депутатите.

Лицата, които са имали минимални доходи през тази година, ще могат да се ползват от  данъчното облекчение и да им бъдат възстановени данъците от 10 на сто върху 12-те минимални работни заплати за 2014 г., но от началото на следващата година това облекчение отпада.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
няма разлика преди 9 години
При по-висок данък държавата прибира част от влога, при по-нисък данък банката реже лихвата и вложителите губят и в двата случая. Допълнително може да падне лихвата заради източването на Фонда за гарантиране от КТБ.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам чуството че политиците са ***, като няма раждаемост , ще има все по застаряващо население, и кой ще плаща пенсиите, на милионите нови пенсионери.Ако драстично не се увеличи раждаемостта влизаме в затворен кръг. По високи данъци--> по малко пари за отглеждане на деца ---> По малко приохиди --> Още по високи данъци ---> Още по малко раждаемост.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при изчезващо население - данъците само ще растътдокато магарето се научи да не яде
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали ще пусне кръв наближаващата революцийка?
9
2
 
5
 
! Отговори
Никой преди 9 години
Тоя данък стана като с тока. "Ние спасихме положението. Тока трябваше да се вдигне с 30%, но ние спряхме това и ще скочи само с 25% :D".
8
7
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Някой тъдява да разбира идеята на този данък? Крайната му цел е да се инвестират средствата, а не да се държат в банки за лихви. Я някой малко по-образован да пресметне на 5 000 лв при 1% лихва каква сума би бил данъкът. Я сега на 500 000 при 0,60%
7
2
 
6
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 9 години
Менда, Мента - идин дол дренки, една буква разлика!
6
1
 
5
 
! Отговори
биджета преди 9 години
Няма бизнес ,няма паРи даже и за две цигари!Като ги гледам този кючек ми се върти в главата!
5
7
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Сега вече ясно ли ви стана защо ГЕРБ не трябваше да вземат пълно мнозинство и да управляват сами. Все пак има кой да им слага контра, иначе нито пенсионерите щяха да видят тея 40 лв, макар и мизерни, нито МРЗ щеше да мръдне, и 10% щяхте да си плащате върху лихвите от палите, на които вече веднъж сте платили данък. Не че тези 8% трябва да ги има, и това си е обирджийство, но не е 10% и герберските малоумия не се случват както те си ги кроят.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия, ако могат и кожата ще смъкнат от гърба на човек! Не разбраха ли, че така няма да я оправят тази държава, няма да я вдигнат на крака така!!!
3
1
 
11
 
! Отговори
ккк преди 9 години
бурканбанк ис коминг бек! Е това е плаващо мнозинство, пичове... Ако беше 121 сигурни депутата, сега тия 10% щяха да са вече факт! Така че радвайте се, че се получи толкова цветен парламент, поне някакви дебати и становища се противопоставят, а не безцелно лаене и накрая мнозинството пак си прокарва който закон реши, както го реши...
2
2
 
13
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
ДСК дава 0.8 % годишна лихва на депозитите. От тази мизерия държавата отмъква 8 % . Лихвата на кредитите е 9%. което е 110 % печалба на банката. Народа бил пропищял от ало измамниците. Къде по големи измамници са ни бръкнали в джобовете. За КТБ нямам думи ,защото няма правосъдие. Тези които изпразниха КТБ, трябваше да напълнят затворите.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
слава богу