Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад

Според Делян Добрев не можем да направим много по въпроса
Обновена: 7 дек 2014 13:47 | 7 дек 2014 13:42, Надежда Бочева
126
Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад
Снимка: Булфото, архив

Какво следва от решението на Москва да спре проекта "Южен поток" и какво ще се случи с дългосрочните договори за доставка на руски газ за България? Седмица след като бе оповестено решението на Кремъл, политическите спорове по темата продължават.

Още по темата
"Не бихме могли да направим много, за да променим решението на основния акционер за „Южен поток“, заяви пред БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, който сега е председател на енергийната комисия в парламента.

Според него освен самото спиране на проекта няма да има други последствия върху останалите ни енергийни взаимоотношения с Русия. Той е категоричен, че страната ни няма да спре да получава приходи от транзита на газ, защото договорът ни за това е до 2030 г. Контрактът е 10-годишен и е стартирал миналата година, като има клауза за автоматично подновяване, добави той.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП, който е член на енергийната комисия в НС, заяви, че проблемът е какво ще се случи след 2030 г.

„Булгартрансгаз“ ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на „Булгартрансгаз“ – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос“, твърди Стойнев. Според него ще последва загуба на работни места.

„Въпросът е геополитически. С решението на Русия се засилва ролята на Турция не само в региона, а ролята й относно доставките на природен газ за Европа. ЕК трябва да е наясно, че се сформира много сериозен съюз на база енергийни ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток“, каза Стойнев и посочи, че в бъдеще Турция се очертава като силов играч в преговорите с ЕК.

Стойнев е категоричен, че България е коректен партньор. По думите му никога Русия не е споменавала за заобикаляне на страната.

„Нещо се е случило по време на служебното правителство, за да се вземе това решение. Г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, че именно той с неговото писмо, което официално е изпратено до „Газпром“, дефакто е спрял проекта“, смята червеният депутат.

Делян Добрев бе категоричен, че не трябва да се хвърля вината върху служебното правителство. Той подчерта, че към 2030 г. България ще добива собствен газ. Според него дори можем да изнасяме синьото гориво, което е
извън нуждите ни.

Той посочи и друг много важен проект – газа от Каспийския регион. „Ние наистина ще взимаме газ към 2020 г. от Гърция, но това няма да е руски газ, а от Каспийския регион“, коментира депутатът.

„Не мисля, че нещата трябва да се драматизират. Много по-важно за нас са българските находища и да имаме алтернативно трасе“, допълни той.

Стойнев обаче изтъкна, че още нищо не е сигурно около проекта за Трансадриатическия газопровод (TAP). Той постави под съмнение и добива на газ в България. „Южен поток“ стана жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Запада на територията на Украйна, категоричен бе още социалистът.

"Енергийният хоризонт над България взе много да изсветлява. Вече не остана и сянка на голям инвестиционен проект, който да бъде реализиран", каза пред БНР експертът по енергийни въпроси Славчо Нейков.
Той подчерта, че досега страната ни има много пасивна позиция при формулирането на европейската енергийна политика, което според него задължително трябва да се промени.

Още по темата четете на Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
3
 
! Отговори
Anonimous преди 9 години
Южен паток е станал жертва на готвача. Сега стои приготвен в тавичка с гарнитура. :)
88
9
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Русия да не беше скачала на бой, а да си беше вършила работата, отредена и от ръководителите на Новия световен ред. Копай си нефта, пий си водката, а не да ми строиш ракето и да нападаш цялото земно кълбо. Сега ще опъват уши от глад.
87
4
 
11
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
И още нещо. Да се запомни,че положените подписи в Анкара за ,,Южен поток,, са подписи,които окончателно решават и съдбата на България като държава. Тези подписи се очакваха от Турция цели сто и тридесет години и най-после тя ги получи. Но Русия няма вина за това, а виновни сме си ние българите,че не се справихме с турските дьонмета в българия,оставени след освобождението в подарената ни държава.
86
2
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 9 години
Сега транзитираме към Гърция и Турция. Е като пуснат газопровода през Турция, какво ще им транзитираме? После като стигне и до Гърция, на тях пък какво ще транзитираме?? Те ще получават руска газ, само че през друго трасе. Ние ще се явим евентуално последният потребител и просто ще черпим газ но без транзит. Много ми е интересно какво казва Делян Добрев - през 2030 ще имаме собствена газ, като даже ще изнасяме. Е как така го изчесли, като даже не се знае какви са залежите.
85
12
 
9
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Агресора Путин сам си вкарва "таралеж в гащите"! Газопровод до Турция - няма да има!
84
5
 
15
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
Южен поток е жертва на сблъсъка на коя *** повече да прибере в мазния си джоб! Не можаха да разделят едни пари и Руснака си го каза, че сме нация проста и почти стопила се!
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръбите, които се намират на българското черноморско крайбрежие са собственост на Южен поток транспорт, каза още Гогов. Те ще служат за правене на връзка между Червено и Черно море и нямат нищо общо с България. България не е инициатор на Южен поток. България се е присъединила. Инициатор, освен Русия, са най-големите европейски компании, каза Гогов. Тръбите пък са платени от германска, френска, италианска и руски компании.
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С бакалавъра по изкуства е нормално да не можем да направим нищо.
81
1
 
13
 
! Отговори
БСП експерт преди 9 години
На въпроса какво губи България от спирането на проекта, той отговори: Нищо не се губи. Нещо не се осъществява. Ти няма да получаваш такъв приход от дейност, която няма да реализираш.
80
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До iСиктирНа сенатор МЪККЕЙН този поток НЕ МУ ХАРЕСВА, това е положението.Ако бяхме суверенна държава, можеше да си го правим, ама не сме :(--------като знаете че не сме "суверенна" държава за какво денонощно квичите ?
79
4
 
15
 
! Отговори
iСиктир преди 9 години
На сенатор МЪККЕЙН този поток НЕ МУ ХАРЕСВА, това е положението.Ако бяхме суверенна държава, можеше да си го правим, ама не сме :(
78
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток ще отиде в Турция, Гърция, заобикаляйки България за Сърбия, и т.н. За България клон хвърлени от тръбата! Поздравления за да ви клиенти! Трето Проекти България пропуска!
77
7
 
7
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Добре е всички тези експерти да уточнят за какво става дума и каква е трайната прогноза за снабдяването на България с газ / от кого, докога и как/.Трябва да има единомислие на базата на професионализъм, а не всяка партия да играе против другите партии. Министър Стойнев беше на мястото си, но за жалост не му дадоха възможност в по-дълъг срок да осъществи идеите си. Това"текучество" в министерствата е непродуктивно.
76
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е първата положителна стъпка за 25 години, бат Бойко ви каза при добив на газ БГ евтин ток и парно. Иначе пак най-бедните...
75
4
 
10
 
! Отговори
Бай Миле преди 9 години
До АнонименИмам вазможнота да общувам с много хора от различни нации .Мога смело да кажа че българите украинците и татарите е почти едно също .Правете изводи какви сте.
74
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята на Бойковистите и на Бойко в частност е да станем зависими от Турция. Това го тръбя от 2004 година насам. Самият ББ каза, че ще подкрепи членство на Турция (държава от Азия) в ЕС. Той и неговите съ-дупетати са пряко финансово свързани с турски интереси в БГ. Те са платени турски агенти. Също като ДПС. Сега и ток и газ ще внасяме от Турция. Нещо друго? Защо и храна да не започнем. *** българи, *** българщина. Виновни сме всички и не заслужаваме собствена държава!
73
5
 
15
 
! Отговори
Бай Миле преди 9 години
Като последните 1000 години сте се грели с дръва така още толкова! Защото сте загубена нация!
72
3
 
19
 
! Отговори
Деляне, Деляне, преди 9 години
Изтървахме питомното , ще гоним дивото. А нещо за газ от Южния полюс да кажеш?
71
5
 
16
 
! Отговори
1878 преди 9 години
Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад....Неее Стойнев, той е жертва на вашата простотия и алчност!
70
2
 
4
 
! Отговори
Бай Миле преди 9 години
До Никой За трабата до *** Русия е похарчела 4 милиярда дол.