Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад

Според Делян Добрев не можем да направим много по въпроса
Обновена: 7 дек 2014 13:47 | 7 дек 2014 13:42, Надежда Бочева
126
Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад
Снимка: Булфото, архив

Какво следва от решението на Москва да спре проекта "Южен поток" и какво ще се случи с дългосрочните договори за доставка на руски газ за България? Седмица след като бе оповестено решението на Кремъл, политическите спорове по темата продължават.

Още по темата
"Не бихме могли да направим много, за да променим решението на основния акционер за „Южен поток“, заяви пред БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, който сега е председател на енергийната комисия в парламента.

Според него освен самото спиране на проекта няма да има други последствия върху останалите ни енергийни взаимоотношения с Русия. Той е категоричен, че страната ни няма да спре да получава приходи от транзита на газ, защото договорът ни за това е до 2030 г. Контрактът е 10-годишен и е стартирал миналата година, като има клауза за автоматично подновяване, добави той.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП, който е член на енергийната комисия в НС, заяви, че проблемът е какво ще се случи след 2030 г.

„Булгартрансгаз“ ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на „Булгартрансгаз“ – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос“, твърди Стойнев. Според него ще последва загуба на работни места.

„Въпросът е геополитически. С решението на Русия се засилва ролята на Турция не само в региона, а ролята й относно доставките на природен газ за Европа. ЕК трябва да е наясно, че се сформира много сериозен съюз на база енергийни ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток“, каза Стойнев и посочи, че в бъдеще Турция се очертава като силов играч в преговорите с ЕК.

Стойнев е категоричен, че България е коректен партньор. По думите му никога Русия не е споменавала за заобикаляне на страната.

„Нещо се е случило по време на служебното правителство, за да се вземе това решение. Г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, че именно той с неговото писмо, което официално е изпратено до „Газпром“, дефакто е спрял проекта“, смята червеният депутат.

Делян Добрев бе категоричен, че не трябва да се хвърля вината върху служебното правителство. Той подчерта, че към 2030 г. България ще добива собствен газ. Според него дори можем да изнасяме синьото гориво, което е
извън нуждите ни.

Той посочи и друг много важен проект – газа от Каспийския регион. „Ние наистина ще взимаме газ към 2020 г. от Гърция, но това няма да е руски газ, а от Каспийския регион“, коментира депутатът.

„Не мисля, че нещата трябва да се драматизират. Много по-важно за нас са българските находища и да имаме алтернативно трасе“, допълни той.

Стойнев обаче изтъкна, че още нищо не е сигурно около проекта за Трансадриатическия газопровод (TAP). Той постави под съмнение и добива на газ в България. „Южен поток“ стана жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Запада на територията на Украйна, категоричен бе още социалистът.

"Енергийният хоризонт над България взе много да изсветлява. Вече не остана и сянка на голям инвестиционен проект, който да бъде реализиран", каза пред БНР експертът по енергийни въпроси Славчо Нейков.
Той подчерта, че досега страната ни има много пасивна позиция при формулирането на европейската енергийна политика, което според него задължително трябва да се промени.

Още по темата четете на Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунисти, ... време е да проумеете, че комунизма рухна не заради "лошите американци", а защото беше нежизнеспособен, увреден и увреждащ.Това е и причината, другари комунисти, поради която комунизма никога няма да се върне, въпреки всичките сълзи които проливатe по него.
68
2
 
15
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Животът ще отмие и Делянчо и Боко, но черното им дело ще остане.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗА 69Заради всякакви продажници включително путински нпо'та и "еколози" дето денонощно ни обясняват колко е вредно опасно и как не бива разбираш ли.Да се руши монопола на газпром
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен Поток не е изгоден само на България единствено поради продажността на нашите политици подписвали договора. Явно русофил означава да се пазариш в полза на руската страна.
65
1
 
12
 
! Отговори
ВАСИЛ ВАСИЛЕВ преди 9 години
Всичките ни управници са явно болни мозъци , , , , ,
64
11
 
8
 
! Отговори
ИТАР-ТАСС преди 9 години
Целия Свят е потресен.Сълзи се леят в САЩ и ЕС,България е в шок!Владимир Путин е сключил договор с правителството на Марс за нов газопровод.Това е отговора на Русия за Ембаргото наложено от враждебния Запад.
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *****Гърция пък какво се е съгласила с руснаците?А ти някъде чу ли турците да са се съгласили да вземат 3,5 млрд за да се включатвс потока?
62
8
 
11
 
! Отговори
Никой преди 9 години
Начетох се на простотии. Някой с цифри не може ли да каже колко струва Южен поток, кой е собственик, как ще изплащаме заема, колко ще печелим и кога, от кой е заема. Не искам слова във възхвала на Путин, а факти. Става въпрос за пари и дали ни е изгодно.
61
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До резолюцияЮжен поток ще има но вие българи няма да участвате вместо да си намалите цената от транзита сега вие ще плащате за Украйна и Румъния. Ако искате по евтина газ ще преговаряте с Турците.Те не само транзитьори а и прекупвачи ще бъдат даже ще им платите да ви поставят тръбите. Избирайте сега скъп газ през Украйна или преговори с Турция.-------на никой няма да плащаме ***,има достатъчно газ в България, тоя път номера не мина...
60
4
 
18
 
! Отговори
***** преди 9 години
До малоумния ф-1.Първо -вземи малко (ама малко ,че да не ти шурне кръв от носа от много четене),прочети малко история ,за да видиш как и защо е присъединена Украина към СССР.Второ-от цялата работа с Южен поток ние сме от женската страна,защото освен транзитиране на газ и приходи от такси, имаше реална възможност за дори малка крачка към възраждането на някаква икономическа среда.Трето-как все така ние сме най-умни а Турция и Гърция са *** и се самонаказват като се съгласяват с руснаците.
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До майорскиСпечели избори и построй социализъм щом ти харесва.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
anonimen 65 nomer- nenari4ai shliokavica bukvite s koito pisat v Nato i s koito Kireto i Metko sa si pisali pismata.izmestvas temata, iskas cenzura. pravis se na obideno ot Kon Magare. znaci si edin ot zagubilite komissionnata. Idi si ia trsi u turcite ma parvo se podmii i si turi edin brsnarsi sapun v zadnika da ti turat komisionna na 4isto
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe na baba i e proz onaia rabota dali ste krshi treski da si naklade ogino i svari edna kartofena 4obica ili nekoi da i kara gas v butilki za gazenoto kotlon4e.govoriat tezi na koito komisionnite im izletiaha za Turcia i Grcia. Nikade nebeha pokazani EUiskite kriteriite za gazoprovod ot Rusia prez crno more do BG. E i kak i koi da gi spazva. Ia popitaite Budkata kve e kriterii - i ste 4uete otgovora "ne me nari4ai *** oti she ti *** maikata"
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ко речи тояИ все пак отговорността е на всички, дето "спаха" през тия 25 години! Ще се търси поименно, лично, и на котките им включително!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ко речи тояЪЪЪ - Колега, това предполагам е вярно, дето го пишеш за Черноморието ни и предложението да се отцепи. Да им го нацепи вола баш изодзад! Ама нека се намерят и публикуват всички тези документи ... И всички да ги прочетат ... Не ми се мисли ...
54
7
 
6
 
! Отговори
ко речи тоя преди 9 години
Другарите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от БСП бяха така любезни, да внесат в Народното събрание законопроект, който да изключи част от българското Черноморие от територията на ЕС, за да може тръбата да се счита за междусистемна връзка и да бъде запазена само за Газпром. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер каза, че цялата тази сага е недопустима и привика министъра на енергетиката Драгомир Стойнев (също от БСП) в Брюксел да даде обяснения. Същото министерство забърка целия хаос в енергетиката. С оглед на сложната геополитическа ситуация в Украйна,
53
3
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
От 2014 до 2030 не са "няколко години", а 15 години.
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стоинев несе опитваи дасе оправдава6,чиста ва6а исторя сие спирането на Ужният поток.О6те малко и 6те изкарате правителството на Боико Борисов чее виновно,много сте нагли ееииии.
51
3
 
4
 
! Отговори
geoger преди 9 години
Vsi4ko e rezultat ot nekompetentnostta na bylgarskite politici i nehaistvoto ot tqhna strana za prosperiteta na naciqta. Za jalost ve4e trudno moje da se otstoqva nacionalniq interes na Bulgariq s tolkova korumpirani vlastoimashti
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аман от интересчии и дупедавци