Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад

Според Делян Добрев не можем да направим много по въпроса
Обновена: 7 дек 2014 13:47 | 7 дек 2014 13:42, Надежда Бочева
126
Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад
Снимка: Булфото, архив

Какво следва от решението на Москва да спре проекта "Южен поток" и какво ще се случи с дългосрочните договори за доставка на руски газ за България? Седмица след като бе оповестено решението на Кремъл, политическите спорове по темата продължават.

Още по темата
"Не бихме могли да направим много, за да променим решението на основния акционер за „Южен поток“, заяви пред БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, който сега е председател на енергийната комисия в парламента.

Според него освен самото спиране на проекта няма да има други последствия върху останалите ни енергийни взаимоотношения с Русия. Той е категоричен, че страната ни няма да спре да получава приходи от транзита на газ, защото договорът ни за това е до 2030 г. Контрактът е 10-годишен и е стартирал миналата година, като има клауза за автоматично подновяване, добави той.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП, който е член на енергийната комисия в НС, заяви, че проблемът е какво ще се случи след 2030 г.

„Булгартрансгаз“ ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на „Булгартрансгаз“ – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос“, твърди Стойнев. Според него ще последва загуба на работни места.

„Въпросът е геополитически. С решението на Русия се засилва ролята на Турция не само в региона, а ролята й относно доставките на природен газ за Европа. ЕК трябва да е наясно, че се сформира много сериозен съюз на база енергийни ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток“, каза Стойнев и посочи, че в бъдеще Турция се очертава като силов играч в преговорите с ЕК.

Стойнев е категоричен, че България е коректен партньор. По думите му никога Русия не е споменавала за заобикаляне на страната.

„Нещо се е случило по време на служебното правителство, за да се вземе това решение. Г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, че именно той с неговото писмо, което официално е изпратено до „Газпром“, дефакто е спрял проекта“, смята червеният депутат.

Делян Добрев бе категоричен, че не трябва да се хвърля вината върху служебното правителство. Той подчерта, че към 2030 г. България ще добива собствен газ. Според него дори можем да изнасяме синьото гориво, което е
извън нуждите ни.

Той посочи и друг много важен проект – газа от Каспийския регион. „Ние наистина ще взимаме газ към 2020 г. от Гърция, но това няма да е руски газ, а от Каспийския регион“, коментира депутатът.

„Не мисля, че нещата трябва да се драматизират. Много по-важно за нас са българските находища и да имаме алтернативно трасе“, допълни той.

Стойнев обаче изтъкна, че още нищо не е сигурно около проекта за Трансадриатическия газопровод (TAP). Той постави под съмнение и добива на газ в България. „Южен поток“ стана жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Запада на територията на Украйна, категоричен бе още социалистът.

"Енергийният хоризонт над България взе много да изсветлява. Вече не остана и сянка на голям инвестиционен проект, който да бъде реализиран", каза пред БНР експертът по енергийни въпроси Славчо Нейков.
Той подчерта, че досега страната ни има много пасивна позиция при формулирането на европейската енергийна политика, което според него задължително трябва да се промени.

Още по темата четете на Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа такива изказвания за народа ни, ***, ще плащате и то много скоро ... Путин няма да ви помогне
48
5
 
24
 
! Отговори
дупедав преди 9 години
До Анонимен 50отдавна съм надживял епохата да се гордея с личности.....яд ме е на българските политици които съсипват една държава ....това е ...можехме заедно с Руснаците да сипечелим пари и пак да мсе си в Европа....Просто не си гледаме интереса ...това е проблема ....
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не питаха народа иска ли да мине тръбата през БГ или не ? или пак сметки без кръчмар.Ама нали простия народ все мълчи ...само знае да мрънка вкъщи.
46
7
 
5
 
! Отговори
HAhahaahaha преди 9 години
След 6 месеца като пусне Роси топлогенераторчето за 500 $ тогава братушките само в афганистан ще си продават газчицата хахахааааааа..............
45
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дупедавМега *** си, спор няма! Боли ме фенера и тръбата на газа за руснаците и германците! Тук е България и ако не я уважаваш, дестабилизираш, и се гордееш с Путин - и с тебе има разплата. Не си българин, но пък никой българин не е налазил ваште сайтове, за да плюе по *** ви ...
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искам през България да минава атомна бомба,независимо на каква цена.Не ни стигат другите бедствия,с едно да е по-малко.И оставете тия гръмки разчети колко сме щели да вземем,без да дадем , накрая винахи пием ледената вода.
43
4
 
3
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
мaйорски много лъжеш брaто, цигaне ли си?
42
8
 
13
 
! Отговори
kgjfog преди 9 години
Ние българите се оказахме най-простия и просташки народ на земята. Ти да имаш златен шанс - "Южен поток" и да го пропилееш......Русия и без нас ще мине.
41
4
 
8
 
! Отговори
дупедав преди 9 години
До Анонимен 44Що бре звучи ми добре ..... относно разтрела ...аз живев в Германия .....и съм про европеец ... ...Руснаците не са ми любимци .....
40
8
 
10
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
28 Aз съм ортодоксaлен християнин, a ти пред всички си признa че си сaтaнист- еретик нa дедо ти Вaнгелия... Товa кaкво е кaзaлa някaквa смотaнa бaячкa нa комунaркaтa робевa не ме кaсaе изобщо, още по- мaлко зaсягa Вярaтa в Бог тъпaко руски!
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДупедавПредлагам, такива като теб - да се застрелват, още преди да посегнат към клавиатурата, ***!
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 27Ай да видиме, цял един народ желае да бъде отмъстен за всичко до сега, абсолютно за всичко. Отмъстен, а злобата си я дръжте за сбе си - тя е ваш патент! Нямате думата, вие, дето избихте Царя си и цялото му семейство, ***! Дума нямате!
37
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за простотии - 2030 година, колко газ ще произвеждаме... Има 16 години до тогава . До 2030 може и ЕС да не съществува както е тръгнало и тогава ние какви ги вършим. Ядосахме руснаците за пореден път, за да целунем американския ***... Един политик нямаме да поговори 20 мин пред народа си, да си каже с какво толйова ги шантажират, че да си предават държавата и да се започне на чисто. Бойко целия народ го знае с какво минало е, ама и той няма смелост да работи за родината си
36
4
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Ех Деляне - гладна кокошка, просо сънува! Какъв ти добив от газ в Черно море след 30 г.Днес и утре ни трябват инвестиции - попитай твоите американски господари какви ще ги свършат ! Нали те "де фактум" спряха Южен поток.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До резолюцияТи си мега ***, по - *** от Винету! Ние българите не сме подписвали нищо! Ама нема да се оправдавам на такива като теб! Казах, и вие ще го отнесете като бръмбър сламката! И няма да посмеете да плювате българите ... Иде видьов ден! Ще има и ревизия за вас, ***, за цялата пумия, дето изляхте върху народа ни ...
34
4
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
който зло желае , зло го застига
33
6
 
12
 
! Отговори
резолюция преди 9 години
Южен поток ще има но вие българи няма да участвате вместо да си намалите цената от транзита сега вие ще плащате за Украйна и Румъния. Ако искате по евтина газ ще преговаряте с Турците.Те не само транзитьори а и прекупвачи ще бъдат даже ще им платите да ви поставят тръбите. Избирайте сега скъп газ през Украйна или преговори с Турция.
32
4
 
16
 
! Отговори
Дупедав преди 9 години
Предлагам да направим рвферендум :България да се прекръсти в Дупедавия
31
5
 
19
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Южен поток до Турция с границата с Гръция -докато се поотихне "разправата" между Русия и ЕС и когато се нормализират -то търбата ще мине през Гърция ,Македония и Сърбия към Еропата ,а ние ,а ние ....както винаги други ще са ни виновни и няма да има нитое дин осъден за пропуснати печалби и забатачаването на България без ГАЗОПРОВОД ,без АЕЦ .... само ще има потупвания по рамото от Брюксел -е ако още съществува ЕС-щото той ис отива .Няма ЕС ,НЯМА ГАЗ ,няма ток ....има само беден и излъган народ .
30
6
 
29
 
! Отговори
майорски преди 9 години
за 25 години демокрация:1) Разбита индустрия2) Покварена и наркотизирана младеж.3) Никакви големи проекти (спряно белене,козлудуй пред спиране (след 10-15 години),няма южен поток)4) Разбито селско стопанство5) 3 милиона българи в чужбина на гурбет6) 10 000 армияЗА 25 години социализъм (1945-1970):1) България се превърна в индустриялна държава2) Младежта се учеше и образование3) 100 000 Армия4)Големи индустриялни проекти-Девня,Химко КремиковциАРЕ СЕГА МЕ УБЕЖДАВЙТЕ В КАКВОТО СИ ИСКАТЕ