Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад

Според Делян Добрев не можем да направим много по въпроса
Обновена: 7 дек 2014 13:47 | 7 дек 2014 13:42, Надежда Бочева
126
Стойнев: "Южен поток" е жертва на сблъсък Русия - Запад
Снимка: Булфото, архив

Какво следва от решението на Москва да спре проекта "Южен поток" и какво ще се случи с дългосрочните договори за доставка на руски газ за България? Седмица след като бе оповестено решението на Кремъл, политическите спорове по темата продължават.

Още по темата
"Не бихме могли да направим много, за да променим решението на основния акционер за „Южен поток“, заяви пред БНР бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ, който сега е председател на енергийната комисия в парламента.

Според него освен самото спиране на проекта няма да има други последствия върху останалите ни енергийни взаимоотношения с Русия. Той е категоричен, че страната ни няма да спре да получава приходи от транзита на газ, защото договорът ни за това е до 2030 г. Контрактът е 10-годишен и е стартирал миналата година, като има клауза за автоматично подновяване, добави той.

В отговор Драгомир Стойнев от БСП, който е член на енергийната комисия в НС, заяви, че проблемът е какво ще се случи след 2030 г.

„Булгартрансгаз“ ще загуби приходи по простата причина, че ако сега Русия плаща на нас за транзита на газ до Гърция и Турция, със заобикалянето на България вече Русия ще плаща на Турция, за да доставя газ на България и Гърция. Това означава, че след няколко години бъдещето на „Булгартрансгаз“ – предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на държавата, е поставено под въпрос“, твърди Стойнев. Според него ще последва загуба на работни места.

„Въпросът е геополитически. С решението на Русия се засилва ролята на Турция не само в региона, а ролята й относно доставките на природен газ за Европа. ЕК трябва да е наясно, че се сформира много сериозен съюз на база енергийни ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток“, каза Стойнев и посочи, че в бъдеще Турция се очертава като силов играч в преговорите с ЕК.

Стойнев е категоричен, че България е коректен партньор. По думите му никога Русия не е споменавала за заобикаляне на страната.

„Нещо се е случило по време на служебното правителство, за да се вземе това решение. Г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, че именно той с неговото писмо, което официално е изпратено до „Газпром“, дефакто е спрял проекта“, смята червеният депутат.

Делян Добрев бе категоричен, че не трябва да се хвърля вината върху служебното правителство. Той подчерта, че към 2030 г. България ще добива собствен газ. Според него дори можем да изнасяме синьото гориво, което е
извън нуждите ни.

Той посочи и друг много важен проект – газа от Каспийския регион. „Ние наистина ще взимаме газ към 2020 г. от Гърция, но това няма да е руски газ, а от Каспийския регион“, коментира депутатът.

„Не мисля, че нещата трябва да се драматизират. Много по-важно за нас са българските находища и да имаме алтернативно трасе“, допълни той.

Стойнев обаче изтъкна, че още нищо не е сигурно около проекта за Трансадриатическия газопровод (TAP). Той постави под съмнение и добива на газ в България. „Южен поток“ стана жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Запада на територията на Украйна, категоричен бе още социалистът.

"Енергийният хоризонт над България взе много да изсветлява. Вече не остана и сянка на голям инвестиционен проект, който да бъде реализиран", каза пред БНР експертът по енергийни въпроси Славчо Нейков.
Той подчерта, че досега страната ни има много пасивна позиция при формулирането на европейската енергийна политика, което според него задължително трябва да се промени.

Още по темата четете на Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНа никой няма да се "дупим", *** такава! Първо ще се разплатим с нашите предатели, след това с такива като теб! Ти си също национален предател!Такива като теб или в конски вагони за към Путин, или драньие на живо, отнемане на БГ гражданството,повдигане на обвинение за шпионаж в полза на чужда държава и дестабилизация на България!Ще видиш кон боб яде ли!Българите няма да простим предателството нито на нашите, нито на Путин!Милост никому!
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гледайте на Запад, идва САЩ, акто освободителницата Русия преди 140г и носи втечнен газ на двойни цени. Всички демократи заедно празнуват, фоеверки. Слушайте САЩ, не се оглеждайте като пръднал класната стая.. Епилог: България заслужава да бъда притискана и шантажирана от Турция геополитически и икономически посредтвом руския газ, който така силно лаете, само дето да лаете по Путин е едно, сега ще се дупите на вечния приятел и партньор Давутоглу. Мръсни, кални роби...
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Златния милиард , *** Фашистите и Терористите после да не плачете кога ви давят в Дунава като след 9-9-44г.Златния милиард , *** Фашистите и Терористите те са изключителни - имат другите за животни които могат да се правят *** и да се убиват..
26
3
 
13
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Боже и Делянчо взе да говори за светлото бъдеще,беше ми омръзнало да слушам такива приказки по татово време .Въпроса е какво правим сега и защо ручахме жабетата?
25
5
 
9
 
! Отговори
до тъпия бранник преди 9 години
абе ***-ти си или с фашистки или комунистически промит мозък..и едните и другите атеисти..и ти си същия безбожен ***..знаеш ли кво е казала Ванга на Нешка Робева "бГ против Р-я не може да бъде-и няма да бъде..там в степите наволга и дон е роден бг дух-таме първата ни форма на държавност,русия е майка на българите-пак един ден тя ке ни спасява"...разбра ли *** безбожен...
24
18
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Може да не ходите в русия,просто умрете.
23
3
 
23
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Случаят "Южен поток" показва, че имаме най-продажните и лакоми политици, на всичко отгоре слуги на америк. интереси! Драго разбира се, че не ЕС, а САЩ спряха проекта, само защото е руски и въобще не им дреме за нашего брата, дори се намират люде като пелтека /М.Димитров/, оня политолог с размерите на хипопотам /О. Минчев/, ДСБарския *** С.Малинов дето обикалят медиите и говорят глупости, написа ни им в америк посолство .. колко бил лош проекта!
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руското влияние ще дойде отново у нас само че първо ще мине през Гермнания , Франция и Италия.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** питат защо не заминем за Русия да ги оставим на спокойствие да си грабят България заедно с американците .,.
20
26
 
7
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Цялaтa истерия е в товa, че руското влияние у нaс приключвa, свърши се, финито. Москaлите и техните фенове тук зaтовa съскaт и зaплaшвaт, сaмо че никой вече не се бои от двуглaвaтa рускaтa сврaкa. Никaкви зaгуби зa нaс НЯМA, зaщото просто от погребaните ( слaвa богу) руски проекти просто не се е предвиждaло Бългaрия дa печели! Aвaнтaтa е билa сaмо зa Москaлия, a нa " бг" русофилите товa им стигaше!
19
2
 
17
 
! Отговори
от тая охранена овца преди 9 години
кристалинка нищо добро не чакайте...тя се е клела за вярност вече другаде,получавайки амер.паспорт...
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не заминем в Русия и Иран , ами защото има Визи и няма зелени карти .. Особенно Иран чужденец от мъжки пол не може да придобие гражданство , а децата от смесен брак следва отидат в армията и когато се закълнат тогава получават гражданство..
17
2
 
21
 
! Отговори
майорски преди 9 години
България стана жертва на тъпите си политици ..от всички партий ...без изключение ...на нашия политически псевдоелит
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стойнев, проектът се провали от алчните ни, вечно гладни управляващи, включително и ти!Все не им стигат комисионните.Говори се, че Югозиточна България щяла да премине към Турция.Ако това стане,ще ви бесим,не ами смъртта ви ще е бавна и мъчителна,на вас и семействата ви, и кучетата и котките ви включително ще отгаварят за продажбата на бг интересите! Децата ви ще убиваме, и майките ви - до 10 коляно всичките! За назидание и прошка никому!
15
2
 
23
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
скоро разбрах,че за да получих амер.гражданство трябвало да положиш клетва за вярност пред държавата в смисъл,че до живот ще защищаваш интересите й...а сега да ви е ясно,кристалинка георгиева,като американска гражданка,чии интереси защищава като зам.шеф на ЕК..апрото е и затова американците я поставиха там...да не мислите,че Юнкер я е избирал за заместник...народе,чакат ви 10г тежки години-кво ще стане след 2022-2023...нека каже някой който разбира от ясновидство...
14
4
 
29
 
! Отговори
Акъл море преди 9 години
Какво получи БГ от унищожението на военните заводи,индустрията,земеделието,армията и всичко читаво?Какво получи от американските бази?Какво получи от омразата и бойкотирането на руските проекти?Мисля че скоро БГ ще се върне в положението в което беше когато милионите ходеха с ***,а стотина двеста бяха чорбаджиите,назначени от Победителите! ...Радвам се,че Русия успешно парира опитите да бъде подчинена както много други,включително някогашната държава България! Възхищавам се от Русия!
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да идат пред американското посолство и да си направят харакири в знак на вярност към САЩ.. Българския народ не е длъжен да следва предатели *** и да си прави смоубийство за кефа на САЩ.
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бихте могли да направите много Турция може ....след като сте колониална администрация до 1989 бяхте подчинени на Москва след това на Вашингтон!
11
3
 
26
 
! Отговори
Акъл море преди 9 години
Южен поток не е жертва на сблъсък между Русия и ЕС,а по-скоро жертва на келнерския манталитет на болшинството от българската нация(ако изобщо все още има такава).Келнерите са дори много по-високо,те получават заплати и бакшиши за лакейството си.БГ допусна за 25 год.тотален разгром на всичко което все пак притежаваше и си затвори пътя за всякакви възможности за прогрес в близко и далечно бъдеще.Слугуват от сърце,а получават само унижения.Не е ли било така през 500 годишният *** период?
10
9
 
14
 
! Отговори
Важен въпрос преди 9 години
Пелтека и сърдечният му приятел Искров, с когото се забавляваха усмяни онзи ден, защо са на свобода все още?