София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона

Поради ангажименти България няма да изпраща делегация
17 дек 2014 14:08, Елка Василева
82
София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона
Снимка: архив, Reuters

България няма да изпраща делегация в Москва, а ще бъде проведен разговор по телефона с руската страна по проекта "Южен поток" в петък. Това съобщиха от енергийното и от икономическото министерство.

Инициативата е на министъра на икономиката Божидар Лукарски и енергийния министър Теменужка Петрова, уточни пред Дарик Филип Кирев, шеф на кабинета на министър Лукарски. Българските представители ще разговарят с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Министрите Лукарски и Петкова са написали писмо, в което казват, че искат официален отговор от руския енергиен министър Александър Новак за проекта "Южен поток". След това е получено писмо, че Новак кани двамата министри на 18 и 19 декември в руската столица, като по думите на Кирев това се е случило вчера. Поради ангажименти на министър Лукарски са били командировани заместничката му Даниела Везиева и енергийният министър Теменужка Петкова, обясни Кирев.

Още по темата

"Днес получихме отговор от Новак, че поради спешни ангажименти не може да ги приеме и предлага да се направи конферентна връзка и да се говори с него по тези въпроси", обясни шефът на кабинета на Божидар Лукарски.

От енергийното министерство припомнят, че на предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов е начертал пред министрите конкретни стъпки по казуса "Южен поток". Като част от тези стъпки България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

В резултат на проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария, Шефчович е упълномощен от държавите членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток".

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на "Южен поток".

Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта, припомнят от Министерството на енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
28
 
! Отговори
мен преди 9 години
Това нашите политици са ***.Първото, което трябваше да направя преди години е референдум за ес и нато.Но не им стискаше.А тия *** в ек и подобни юдео структури не трябва и слънцето да виждат.Колко хора и държави страдат за да са добре те...мръсни ***.
44
2
 
22
 
! Отговори
Кики Рики преди 9 години
Добре, че по телефона няма да й видят нацупената муцка. Горката женица, ни в клин ни в ръкав я направиха министър на нещо, от което отдале й личи, че си няма понятие. И сега гледа нацупено дете, на което някой друг е виновен, че е свършило работата в гащите."КАЛИНКА", ТА ДРЪНКА
43
4
 
17
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Ха Ха Ха а аа а поради ангажименти. От кога надупването към краварите и еврогеиовите ги наричате неотложни ангажименти?????????
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЯСНО Е ,ЧЕ ПРОДАЖНИЦИ,ПОДЛИЗУРКИ И ЛАКЕИ КАТО НАШЕНСКИТЕ *** УПРАВНИЦИ,НИКОЙ НЕ ГИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА ,ЕДИНСТВЕНО КОЕТО МОГАТ НАКРАЯ ДА ПОЛУЧАТ ЗА БЛАГОДАРНОСТ ОТ ГОСПОДАРИТЕ СИ ВЪВ ВАШИНГТОН И БРУКСЕЛ Е НЯКОЕ И ДРУГО ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО ,КАКТО ПОСТЪПВА СОБСТВЕНИК НА НЯКОЕ ПОСЛУШНО ПСЕ КОЕТО СИ Е ИЗПЪЛНИЛО ПРАВИЛНО КОМАНДАТА И ДОТАМ.
41
1
 
1
 
! Отговори
makedon преди 9 години
Se fakam na bas so site. Tvrdam za 1 mesec JUZEN POTOK ke pocni da se gradi.Koj mu stiska neka prifati.
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукарски и сие ще свършат толкова работа, колкото ако говорят по секс телефон. Ще им остане само сметката, явно Русия им е казала да си търсят газ от Турция или от САЩ, ама тези не смеят да го обявят.
39
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то май само Лукарски не е разбрал че Русия е на прага на хиперинфлация и тоя поток е вече в историята, ама нормално то ББ нали си намира министрите по кръстовищата
38
2
 
27
 
! Отговори
Нъцко преди 9 години
Нали онази мишка Плювналиев и служебното му правителство пратиха руснаците да се договарят с ЕС и като се договорят, да заповядат! Еми ние вече не сме страна, какви делегации, какви преговори?! Ние сме никой в един бивш проект за газопровод. Има само едни договори, които Боце е подписал и по тях сигурно има това-онова за плащане, която 100% няма да го плаща ЕС!
37
2
 
24
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
"София и Москва ще обсъдят Южен Поток по телефона"... Политически коректният израз за "Москва не ни бръсне за слива и не ще да приеме нашата делегация"... Жалка история... ама като сме се надупили, надали някой ще ни уважава.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички вече ни заобикалят.. Китай ще строи вискоскоростна жп.линия от Македония до Унгария..
35
20
 
15
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Тъпачке, изобщо не ги бъркам. Вие сте най-долната и най-наглата нация съществувала някога на земята. Затова си го получавате днес тъпкано. Ще си го получите и от украинците за безчинствата и убийствата които извършвате там. Прибирайте се Москва и си вършете мръсотиите там един над друг пиеяна руска ***.
34
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По руската телевизия Первии канал обявиха ,че Кремъл е отказал среща на българска делегация за Южен поток,само тука пускат някакви разтегливи заглавия за някакви телефонни разговори. Нашенските плужаци,изобщо не им е до Южен поток,причината е ,че след спирането на проекта вече са ненужни на задокеанските си господари.те си изиграха ролята в цирка и като употребявана носна кърпичка ,могат всеки момент да бъдат хвърлени в боклукчийското политическо кошче.Затова са така уплашени
33
0
 
22
 
! Отговори
Статистика преди 9 години
нещата за България много скоро ще станат като преди 1876г. *** народ, слаба памет, увековечен да повтаря едни и същи грешки. Като започнат да ви колят, *** по пътищата заради това, че сте православни християни - тогава има вероятност да узреят малките кисели мозъчета.. Само, че като се замисля колко много пенсионери по селата ги трепят, като жертвени животни и никой от вас форумни плъхове не прави нищо - то не, едва ли хора като вас могат да стигнат до каквито и да било изводи
32
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукарки:-Ало, задравейте г-н Путин, Лукарски съм от България, за потока се обаждамПутин:-Какъв поток?Лукарки:-За Южен потокПутин:-Имаш нещо грешка, нещо си се заблудил, ние нямаме такъв поток
31
0
 
20
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Делегация из Болгарии посетит Москву для обсуждения "Южного потока" "Болгария хочет вести с нами переговоры о "Южном потокe" на базе директив ЕС. Но эти директивы и погубили проект. На что же рассчитывают в Софии?"Позже депутат выразил сомнение в наджности Болгарии как партнра, написав: "В случае окончательного отказа от Южного потока, Болгария хочет предложить России альтернативные проекты. Но насколько надежна София как партнер?"
30
5
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Ама това да не те искат в Москва си е най-висш политически атестат.
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е,че Тиквата е персона-нон-грата в Москва, а щом и на поканените министри им е наредено да не отиват,значи положението е много смарангосано и започва да мирише на изгоряла гума...Май ще има съобщения и за други изчезнали известни личности...
28
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е ,че Кремъл не иска среща,защото няма какво да говори с лакеи,ще преговаря с началниците на лакеите!
27
17
 
3
 
! Отговори
Аврамов преди 9 години
До АнонименКакъв "народен съд" и какви "фашисти" бе, другарю?Фашизъм в България не е имало никога. Комунистическите престъпници избиха интелигенцията на България (духовници, учени, лекари, учители и пр.) и измъчваха хората по лагерите на смъртта, а ти твърдиш, че това бил "народен съд". Толкова ли си зомбиран или просто това ти е изгодно да пишеш?Иначе за *** си прав.
26
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Лукарски не чете ли вестници, не гледа ли, не слуша ли новините....... те са пред хиперинфлация той за ЮП че им говори