София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона

Поради ангажименти България няма да изпраща делегация
17 дек 2014 14:08, Елка Василева
82
София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона
Снимка: архив, Reuters

България няма да изпраща делегация в Москва, а ще бъде проведен разговор по телефона с руската страна по проекта "Южен поток" в петък. Това съобщиха от енергийното и от икономическото министерство.

Инициативата е на министъра на икономиката Божидар Лукарски и енергийния министър Теменужка Петрова, уточни пред Дарик Филип Кирев, шеф на кабинета на министър Лукарски. Българските представители ще разговарят с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Министрите Лукарски и Петкова са написали писмо, в което казват, че искат официален отговор от руския енергиен министър Александър Новак за проекта "Южен поток". След това е получено писмо, че Новак кани двамата министри на 18 и 19 декември в руската столица, като по думите на Кирев това се е случило вчера. Поради ангажименти на министър Лукарски са били командировани заместничката му Даниела Везиева и енергийният министър Теменужка Петкова, обясни Кирев.

Още по темата

"Днес получихме отговор от Новак, че поради спешни ангажименти не може да ги приеме и предлага да се направи конферентна връзка и да се говори с него по тези въпроси", обясни шефът на кабинета на Божидар Лукарски.

От енергийното министерство припомнят, че на предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов е начертал пред министрите конкретни стъпки по казуса "Южен поток". Като част от тези стъпки България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

В резултат на проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария, Шефчович е упълномощен от държавите членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток".

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на "Южен поток".

Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта, припомнят от Министерството на енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
17
 
1
 
! Отговори
BUL преди 9 години
България иска да минава през страната и да не плати 1 рубла на Путин. В момента Рублата е с 4% надолу. оъют 2ч. в 11ч беше с 7 рубли нагоре но хората панически копуват евро и долари и искат да се махат от Русия и да ходят в България
4
0
 
39
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Трагично жалки сте, "български" "политици"...
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По руските медии пише че това е наглост.. Никой не иска да говори с българското правителство
2
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските политици не искат да им виждат свинските *** на *** от БГ
1
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта, припомнят от Министерството на енергетиката.++++Смешна държава е РФ.