София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона

Поради ангажименти България няма да изпраща делегация
17 дек 2014 14:08, Елка Василева
82
София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефона
Снимка: архив, Reuters

България няма да изпраща делегация в Москва, а ще бъде проведен разговор по телефона с руската страна по проекта "Южен поток" в петък. Това съобщиха от енергийното и от икономическото министерство.

Инициативата е на министъра на икономиката Божидар Лукарски и енергийния министър Теменужка Петрова, уточни пред Дарик Филип Кирев, шеф на кабинета на министър Лукарски. Българските представители ще разговарят с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Министрите Лукарски и Петкова са написали писмо, в което казват, че искат официален отговор от руския енергиен министър Александър Новак за проекта "Южен поток". След това е получено писмо, че Новак кани двамата министри на 18 и 19 декември в руската столица, като по думите на Кирев това се е случило вчера. Поради ангажименти на министър Лукарски са били командировани заместничката му Даниела Везиева и енергийният министър Теменужка Петкова, обясни Кирев.

Още по темата

"Днес получихме отговор от Новак, че поради спешни ангажименти не може да ги приеме и предлага да се направи конферентна връзка и да се говори с него по тези въпроси", обясни шефът на кабинета на Божидар Лукарски.

От енергийното министерство припомнят, че на предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов е начертал пред министрите конкретни стъпки по казуса "Южен поток". Като част от тези стъпки България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

В резултат на проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Румъния и Унгария, Шефчович е упълномощен от държавите членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток".

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на "Южен поток".

Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта, припомнят от Министерството на енергетиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първата информация беше за среща, след това - телефона. Сега чакам да кажат че София и Москва ще обсъдят Южен поток по радиото. В Москва ще слушат Радио София, а в София ще слушат Радио Москва.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20Ох какъв си ми ***, японската йена си гравитира в диапазона 90-120 от 40 години, а рублата миналата година по това време беше 32 рубли за $ а днес е 68 и я ми кажи една стабилна в икономическо отношение държава с ОЛП над 5 %
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хо хо хо, стават чудеса по Коледа....готино е да ти зашият звучен шамар и да те умножат по минус безкрайност на държавно ниво, пък ти да се въртиш като шугав заек в люцерна и да се обясняваш "ми....ангажимента, кво да направя" ...а безпристрастната медия да го поднася с "достойнство" на раята.... мечката има големи лапи - боли като те зашлеви, нали :D
22
1
 
21
 
! Отговори
макето преди 9 години
ако Русия неке да ни построи южнио поток лукарски е рекъл дека ние ке го строим а со що ке го пуним наша си работа хи хи хи токо *** политици и Буркина Фасо нема
21
1
 
27
 
! Отговори
Карикатурно правител преди 9 години
Какви преговори за енергетика може да води счетоводителката Теменужка, която е енергиен министър, сложена там за благодарност за извършена партийна поръчка и, за да бъде карикатурата на това правителство пълна.Карикатурно е и заемането на поста министър на икономиката от адвоката Лукарски, както и повечето министри- военният земЛеделец, американският служител и агент Митов, правосъдният Хр. Иванов, санкциониран за закононарушения, едрата латифундистка с 200 фирми Танова-земеделски министър и т.н
20
27
 
24
 
! Отговори
до рускиня 18 преди 9 години
Че вие руснаците как се месите постоянно в българската политика. Даже изпратихте и 100 съветника по изричната заповед на некадърника Путин да съветват "българското" правителство Орешарски в никакъв случай да не си подава оставката.Ето на това основание може да му искат оставката на архи некадърника Путин. А ти ако си наистина рускиня патриот, а не заблудена путинска овца и ти трябва да му искаш оставката на този гном.
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** чака ви нов Народен съд като онзи на фашистите 1944г.
18
2
 
21
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
А случайно да си чувал за Йената?Повече от 100 Йени е долара и какво толкова?!?Може би в Япония са пред дефолт, рублата пикира, основната им лихва 17 %....... то май верно въобще не си в час
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко сме Жалки! Даже не ни казаха,че ЮП е Прекратен... То Цял свят разбра само Простите бг политици Не... И като пресметнаха колко загубихме решиха да "Мислят" Боже, Моля те Накажи ги тия предатели Най-тежко!
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
София и Москва ще обсъдят "Южен поток" по телефонаПоради ангажименти България няма да изпраща делегация---------Поради ангажименти?!?? Сигурно Лукарски в момента държи Луната да не падне на земята и затова не може да отдели повече време от един телефонен разговор?Какъв майтап и какво плоско обяснение, че си господин никой и никой не ще да му идваш и да му мърмориш на главата...
15
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Лукарски какъв ЮП какви 5 лева бе, невиждаш ли че са пред дефолт, рублата пикира, основната им лихва 17 %....... то май верно въобще не си в час
14
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 1час Песков дясната на ръка Путин е написал в туитър , че посещението на българската делегация е наглост и няма за какво да говорят..
13
1
 
32
 
! Отговори
Аврамов преди 9 години
Явно всяко нареждане на Обама бин Ладен и господарите му юдео-масони е предпоследно, а нашите марионетки чакат последното. Щяха да ходят на среща, сега пък ще говорят по телефона, а утре сигурно по скайпа.Жалка и тъжна герберо-деформаторска картинка!
12
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лукарски тръгнал за Москва без никой да го е канил , юбре наглецо.. Тръгнал на екскурзия..
11
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърът на енергетиката е казал" елате",Путин е казал "Не ми ги мъкни тия тука"
10
33
 
23
 
! Отговори
9999 преди 9 години
Много добре. Българските "политици" не разбраха ли че е безсмислено да се преговаря за каквото и да било с руската страна, освен за подаването на оставката на супер некадърника Путин. Едва след това с едно ново легитимно правителство,могат да се водят някакви преговори с Русия.
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ги канят нашите не щат да отидат. Е, това е върxът. Изтърчали са до посолството на САЩ да питат какво да правят.
8
2
 
8
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Вече всичко е в турски ръце. Там ще е важен център ,а българите ще свирят на кожен дудук.Бобото на времето правилно се ориентира да живее там.Като е пресекъл границата през Възродитеният се е обърнакл назад исплюл и уринирал .
7
1
 
31
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Да се смее ли човек или да плаче.Вижте Бойко и хората му около него колко много приличат на,, Охлюва,, на Стоян Михайловски -като не могат тичешком да се изкачат на върха на елхата,сега започват това да го правя ЧРЕЗ ПЪЛЗЕНЕ. Смях- голям смях.
6
0
 
28
 
! Отговори
да преди 9 години
що не пратихте бай Кольо пъдаря да оглави делегацията. Егати *** начинание и унижение да молиш да те приемат след всичко сторено досега !!! Всички се карат кой да отиде, всеки вика -*** ти!