Совалки за пенсиите в НС: Фондове и бизнес търсят подкрепа

В ПФ били разколебани за решението на бюджетната комисия, обяви Димитър Манолов
Обновена: 17 дек 2014 14:25 | 17 дек 2014 11:41, Екип на Dnes.bg
35
Совалки за пенсиите в НС: Фондове и бизнес търсят подкрепа
Димитър Манолов. Снимка: Булфото

Представители на частни пенсионни фондове, на работодателски организации и синдикати, провеждат серия срещи в парламента заради пенсионната реформа.

Разговорите са посветени на изненадващото решение от вчера да се даде възможност гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд, или в НОИ. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПФ по време на заседанието на бюджетната комисия в парламента.

Още по темата
Днес обаче се оказа, че в редиците на Патриотите има разколебаване. Това стана ясно от думите на Димитър Манолов от "Подкрепа“. Той и лидерът на синдиката Константин Тренчев се срещнаха с лидерите на ПФ.

"Чухме от Валери Симеонов, Поли Карастоянова, че те не харесват промяната, въпреки че техни представители подкрепили предложението“, каза Манолов. Мнението на Красимир Каракачанов пък не станало ясно.

Синдикалистът обаче подкрепи идеята. Според него при всички положения е по-добре да има избор, отколкото да няма.

"Който си мисли, че ще получава една и съща пенсия от НОИ и една допълнителна от пенсионните фондове, разсъждава погрешно. За да получава някой допълнителна пенсия от пенсионен фонд, очакваната му пенсия от НОИ се намалява с 28 процента“, обясни той.

Междувременно представители на работодателски организации и на частните пенсионни фондове потърсиха среща с Реформаторския блок. След срещата с лидера Радан Кънев представители на БТПП, АИКБ и Стопанската камара обясниха, че са обсъдили процедурно ситуацията.

Димитър Бранков, който е зам.-председател на Стопанската камара, обясни, че трите организации са против промяната в осигурителния модел без нужната дискусия. По думите му Реформаторите са обявили, че ще предприемат свои ходове, но не уточни какви.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че не може такова важно решение да се вземе в рамките на неделно пиене на кафе.

Става дума за сериозна криза, породена от начина, по който е взето решението, което се надяваме да преодолеем и да включим темата в големия разговор през март за цялостната посока за пенсионната реформа, коментира той след среща с представители на пенсионните фондове.

Въпреки че реформаторите не са били уведомени за решението на ГЕРБ, Кънев увери, че няма да се правят на сърдити.

Според него страховете на пенсионните фондове са, че една прибързана промяна може да доведе до тежко обезценяване на личните ни пенсионни сметки.

Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на пенсионните фондове, предупреди, че едно такова решение ще разруши и взриви досегашния модел.

„Решението, което се обсъжда, е прибързано, взето е без мотиви, финансови обосновки. Ние искаме всички депутати да бъдат информирани за това какви ще са последствията .Това е мина на пенсионния модел“, коментира той.

Срещата между Реформаторите и представителите на пенсионните фондове се премести при шефката на парламента Цецка Цачева. Към разговорите се присъединиха и представители на правителството – вицепремиерът Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 9 години
Аз избирам веднага - парите ми в НОИ. Не искам да правя повече богати по закон частници. Фондовете и фотоволтаиците са на наши хора които са задължително печеливши по закон. Такива "частници" не трябва да съществуват. А дано някога ви дадат пенсия стискам ви палци. Само да ви кажа че фонд за гарантиране на пенсиите няма щото това дето сега ви връща депозитите от КТБ е лошия държавен ФГДБ.
29
0
 
0
 
! Отговори
Pencho преди 9 години
Стратегия на пенсионната реформаДържавата губи близо 4 милиарда лева от кражба на ДДС и от контрабанда за година. Данъчните измами се улесняват от слабите институции и лошото законодателство. В сравнение с ръста на БВП данъчните приходи рязко намаляват всяка година. Това не се наблюдава в нито една европейска страна членка на ЕС.Всичко това разбира се е пряк резултат от бездействието (разбира се умишлено) на всички управляващи партии. В същото време на народа се поднася политическата чорба Видите ли няма пари затова правим пенсионна реформа и т.н. Манипулацията е до пълно зомбиране на об
28
1
 
1
 
! Отговори
Дедо ти преди 9 години
Тоя като че ли са го снимали в предварителното следствие. А пък за сакенцето му да не говорим. Такива ли вземат решения за цял народ?
27
0
 
2
 
! Отговори
защо преди 9 години
"За да получава някой допълнителна пенсия от пенсионен фонд, очакваната му пенсия от НОИ се намалява с 28 процента, обясни той." Може ли някой да обясни какво означава това? Защо ще се намалява пенсията от НОИ като вноските към частния фонд са допълнителни 5% ???
26
0
 
6
 
! Отговори
турчин преди 9 години
С реформите целят как да ни окрадат. Пенсионната система трябва да се промени. Работим да внасяме в НОИ за дах могат държавните и общинските служители да получават пенсии. Тотална смяна на синдикати държавно управление за тези промени.
25
1
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 9 години
До Анонимен 12Само че парите в частния фонд ще са на наследниците му и веднага могат да си ги вземат, а ако бяха само в НОИ - нищо. Хипотетично, защото този човек щом е на 60 не е бил задължително осигуряван за втора пенсия...
24
0
 
8
 
! Отговори
смях преди 9 години
Замразяване на възрастта и нулеви реформи- това са родилните напъни на ГЕРБ и тия дето се наричат реформатори
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да отговоря на глупосите за инфлацията. Дяловете в пенсионите фондове са в акиви, не в пари т.е. при покачване на инфлацията и цената на активите расте т.е. инфлацията въобще не играе в цялата сметка. Дяловете не са банкова с-ка, а сметка за купени активи.
22
2
 
5
 
! Отговори
мда преди 9 години
Цял кабинет на колене пред един синдикалист!
21
0
 
12
 
! Отговори
лила преди 9 години
До HiterНяма как да са окрадени, защото са ти по партида! ЛИЧНА СМЕТКА! Ще са окрадени,а ко са в НОИ, в обща сметка!
20
0
 
14
 
! Отговори
ма преди 9 години
Парите в частния фонд се наследяват. Получават ги децата, други наследници,ако няма деца! Тези дето ще са в НОИ си ги прибира държавата!!!
19
8
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ДАЛИ ПАРИТЕ МИ СА В ЧАСТЕН ФОНД ИЛИ НОИ ВСЕ Е ЕДНО ----НЕМА ДА ГИ НАМЕРА ---ИЗГУБЕНИ СА
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези са по-некадърни и от правителството на Орешарски...
17
0
 
12
 
! Отговори
До СИНД преди 9 години
При една инфлация и пари в НОИ в лева ще пиеш студена вода. При инфлация и пари в Частен фонд няма да ги загубиш, защото са инвестирани в стоки, ЦК, ДЦК. Най-лошото при една инфлация е да имаш пари кеш. Тогава те се обезценяват и ги губиш!!! Ако зад тях има актив, то той се преоценява и няма загуба на пари! Елементарно! Затова е въведен този модел - да защити натрупаните средтсва по партидата на човека от инфлацията, която е постоянна!!!
16
1
 
5
 
! Отговори
Х преди 9 години
Ако някой вярва ,че работодатели ,на които им работиш шест дена по дванадесет часа ,а те осигуряват на половин работен ден,са се загрижили за пенсиите на своите работници.Чрез тези частни фондове се смъква още една кожа от работника.Щом искат работниците да вземат по-големи пенсии,да осигуряват на реално работно време и заплата.Капиталиста ако няма полза от нещо не се интересува от него.
15
5
 
3
 
! Отговори
11009 преди 9 години
моята партида е в частен универсален фонд.внасям 100 лева,те преминават през четири графи и получавам брой дялове от нещо си равни на 62 лева безда броим комисионните е те това е,крадат с едно движение на ръкката
14
0
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
По цял свят синдикатите са свързани с мафията.У нас, както и цялата ни държава, ТЕ СА МАФИЯ.(А тоя небръснат тип - най-долнопробен мафиот).
13
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
imam edin pavros kam ministara ako cql jivot e sabiral edin 4ovek pari v 4astniq fond i ako umre 6toto malko bixa se pensionirali na 65 godini,kade 6te idat posle tiq pari
12
7
 
2
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
В частните пенсионни фондове идват едни пари,които се събират задължително и които след 40-50 години трябва да се връщат. До тогава или ще са окрадени и няма да има отговорни или ще ги е изяла фиперинфлацията. ТАка е и ако ги даваме на НОИ,само,че сегашните пенсионери като им ги изяде хиперифлацията парите 97-99 не получават по 1 лев пенсия а взимат по 740 лева. така,че е БЕЗСМИСЛЕНО в частен фонд. Така се прави дарение на мрсниците.
11
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
zna4i ako ima edin 4ovek pari v bankata i umre parite 6te ostanat za decata ili rodninite mu ako nqma deca ,a ako e sabiral cql jivot v pebsioniq fond 6te ostanat za darjavata ili za nqkoi mezen pexlivanin tova si e 4ist grabej