Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна

Политиците не трябва да имат комплекси, каза Горанов по адрес на партньорите
Обновена: 21 дек 2014 10:00 | 21 дек 2014 09:56,
108
Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна
Снимка: архив Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че има опция да се откаже от решението да се даде възможност за преместване на парите от частните пенсионни фондове в НОИ. „Склонен съм да се откажа , ако се докаже, че е толкова страшно хората да имат право на избор”, каза той в интервю пред „Нова телевизия”.

Още по темата
Въпреки заявеното обаче Горанов даде да се разбере, че за момента смята решението за добро.

Той обясни и че критиките на партньорите от РБ, АБВ и ПФ вероятно имат основание единствено за начина на взимане на решението. Според него обаче те вече цяла седмица са имали възможност на дебат, в който да се чуят аргументите им. Затова министърът смята, че не може да се говори, че има нещо скрито. Горанов обясни и че възможността за избор между частните фондове и НОИ е записан и в предизборната програма на ГЕРБ.

„Това са комплексарски истории, политиците не трябва да имат комплекси”. Така финансовият министър коментира изказванията на Георги Първанов и на Радан Кънев, че с гласуването на поправка „Пенсии” е станало ясно, че ГЕРБ и ДПС се сближават.

Владислав Горанов за пореден път отхвърли обвиненията, че става дума за национализация на парите на хората. Той съобщи, че ако средства от частните фондове постъпят към НОИ, те ще бъдат пренасочени към Сребърния фонд, за да престанат всякакви спекулации за тези пари. Фондът беше създаден през 2006 година, а замисълът му е в годините между 2018-та и 2030-та, когато пенсионерите ще станат повече, а работещите – по-малко, той да помогне.

Макар и да защити идеята парите от частните фондове да преминат в НОИ, финансовият министър обясни, че самият той вероятно ще остави парите си във фонда си. Горанов уточни, че половината български граждани не знаят в кой фонд са парите им, защото са служебно разпределени. Той припомни и че парите, които ще се получат като пенсия от частните фондове ще са по-малко от тези, ако вноските отиват към НОИ.

Владислав Горанов обвини фондовете и че не искат да водят диалог. Той оаче беше категоричен, че няма притеснения, че фондовете се източват и не поставя под съмнение стабилността им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Наглост преди 9 години
Как да те убедят като си чутура,или се правиш на такава!Ти много добре знаеш защо го правиш,ама уж демокрация да има!Каква демокрация е това?Не беше ли демократично като хората имаха право да сменят частните фондове?Защо е необходимо да се преминава към даржавен ?
90
0
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Ако тази нова система ще работи по-добре за народа то означава, че единствените от толкова много парии в парламента единствено ГЕРБ и ДПС ги е грижа за народа.Ако пък е обратното... господ да ни пази от тези две партии!Времето ще покаже....
89
2
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Никакви частни пенсионни фондове. Една криза като през 1998г. и пенсионерите ще пият по една студена вода. Това е далаверата на частните пенсионни фондове
88
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Преди да се приказва за частни или държавни пенсионни фондове, трябва да се изработи желязно законодателство, за да не бъде възможна злоупотреба с тези фондове! Хора, пързалят ни здраво. Това, което се случи с КТБ задължително ще се случи и с тези фондове, били те частни, или държавни. Щом един Роско държи пари в офшорни фирми и е недосегаем, какво да говорим за истинските, мащабни играчи? До сега ви обраха няколко пъти от 1990-та насам, не пречи да оберат най-бедните още веднъж!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНапълно съм съгласна! На крива ракета - космоса и виновен!
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти си вреден калинко ***. По зле си даже и от онзи *** чобанина.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре бе хора, както винаги нищо в тази държава не е ясно, но кажете ми не е ли това начин просто в държавата да се налеят пари?? Някой може ли да отрече това?? Не вярвам. Както и да се харчет после все пак се дава възможност тези пари евентуално да се изразходват по осмотрение на правителството. Ясно е, че правителството няма от къде да ги върне, защото държавата не работи на печалба. Е как тогава един ден тез хора ще имат пенсии?? Ми тогава да закриваме държавата...друго няма..за какво ни е??
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е толкова добър закона що министъра не си прехвърли парите в НОИ ? Явно това е въдица за баламурниците феновете на ГЕРБ.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 84 до 88 още на 5 януари да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ.
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хилавите ви аргументи в защита на частни фондове не струват и пукната пара.Малко конкретни факти и ще се разпръснат като горски духове.
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази промяна касае всички родени след 31.12.1959 г. До сега можехме да избираме в кой частен пенсионен фонд отиват онези 5% от пенсионните ни осигуровки, които влизаха във втория стълб на пенсионната система - допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО). Сега освен в тези частни фондове, ще можем да изберем и НОИ. Та какъв е проблема ми обяснете, освен че от както започнаха да плащат парите от КТБ, форумите отново се напълниха с червени ***, на които се плаща да оплюят ГЕРБ!
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Месец след съставянето на правителството Орешарски Пеевски бе назначен за прецедател на ДАНС .Сега месец след началото на борисовото се случва това: clubz.bg/12238-gerb_se_samozastrelq
79
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прехвърлянето на пенсионните фондове се превърна в сълзлива мелодрама.Нищо страшно не се е случило,което не можем да понесем.Мокър от дъжд ,не се бой.Пък и може да е за добро, освен за шепа пладнешки разбойници.Стига театро,че много скъпо плащаме за него.
78
4
 
8
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Герберасткото правителство с подкрепата на турската шайка от РБ и псевдо патриотите, са еквивалент на тройната коалиция: БСП, ДПС и Атака. Няма разлика между ДПС и РБ, както и между БСП и ГЕРБ, а също и между Патриотичен фронт и Атака.
77
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Да приемат закон ,че държавата няма да обещетява окрадените от фондовете наивници.Проверявала ги КФК е и.Тя БНБ контролираше КТБ и БНБ беше независима но накрая държавата плати.Ако в КФК ИМА ХОРА НА ДПС как да им вярваш.
76
0
 
14
 
! Отговори
ОСТАВКА НА ГОРАНОВ ! преди 9 години
Непрозрачните хазартни ходове и високомерно поведение на тоя селчо Горанов показват, че зад гърба му стои ДС задкулисието ! Очевидно почерпките му на маса с Дебелян Пеевски и подкрепата на ДПС при гласуването не са случайност ! Бойко трябва да реши кое му е по-ценно - ДОВЕРИЕТО на избирателите или поредното самонадеяно протеже на Доган !
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното нагло *** на ББ ни обяснява, че кат е му е позволил банкянския шоп да "спасява", ще си прави каквото иска и, че грабителството е държавнечески подход.Долу Бойкомунизма и мутренския мат'риал!
74
0
 
10
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БАЦЕ 6 МЛН ТАРИКАТИ МИСЛИШ ЧЕ СА БАЛАМИ !ГРЕШКА БАЦО !
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека държавата да провери колко пари са откраднати от внесените осигуровки от работниците под формата на лъжливо прехвърляне от един фон в друг.Чрез измама или натиск работниците са прехвърлят осигуровките от един фон в друг за което работниците понасят загуба.
72
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
При пенсиите ако се вдигнат заплатите ще се вдигнат и пенсиите, проблемът не е в НОИ. а сега счастниците фондове ще изгърмят парите на хората и посел всичик ще пием едан студена вода.това е както БНБ никога не може да фалиар, защото зад нея соти държавата ачастните баник като КТБ и ПИ банк ги видяхме - перачници на пари.